Dobbelt op med tvillingeføl

06-07-2012 07:46

Maja Golles

Hver følsæson får Ridehesten kendskab til folinger med tvillingeføl, og 2012 er ikke en undtagelse. I år har vi fået landets første fellpony-tvillinger

Regnestykket gik ikke op Dorthe Larsen, der avler fellponyer, opdagede 4. juni, at hendes ene hoppe, Lowlands Erin, uventet havde født tvillinger. – Godt nok syntes jeg på et tidspunkt i vinter, at Erin var blevet lidt rigeligt stor, men det kunne jo skyldes mange ting, og jeg anede virkelig ikke, at hun var med tvillinger. Så det var noget af en overraskelse at få, fortæller Dorthe – Jeg stopper helt op og skal lige stå et stykke tid, før det virkelig går op for mig, og jeg ender med at stå og sige højt til hoppen “du har jo fået tvillinger!”. Det var en meget underlig oplevelse, men begge føl så heldigvis godt ud og var hurtigt oppe at die, fortæller hun. To sunde føl Det viser sig, at Erin har fået både et hoppe- og et hingsteføl, og at de begge ser store og velfungerende ud. – Hoppen havde klaret det hele selv, men efterbyrden var ikke kommet, så dyrlægen kom kort efter og hjalp hende af med den. Han var meget imponeret over at se begge føl i så god stand og spår dem begge en god fremtid, fortæller Dorthe. Dyrlægen havde et par uger forinden tilset hoppen, da hun var meget besværet med vand i benene. Højst sandsynligt har hoppens system været på overarbejde pga. de to føl. Glæder sig Dorthe glæder sig over, hvordan de to tvillingeføl allerede har haft stor glæde af hinanden på folden. – Det er sjovt at se, hvordan tvillingerne helt fra start ganske naturligt har været tæt på hinanden og fået lov til at lege sammen af deres mor. De har været helt anderledes sociale sammen end føl fra to forskellige mødre, oplyser Dorthe, der glæder sig til at følge udviklingen og se dem vokse op. – Umiddelbart kan jeg ikke drømme om at skille mig af med nogen af dem, slutter hun.

Info

Hvad siger dyrlægen om tvillingefolinger?
– Tveæggede tvillinger opstår, når hoppen har mere end én ægløsning. Dette sker i 15 til 20% af alle brunstperioder, så det er meget almindeligt med dobbelt ægløsning, oplyser Jesper Møller Nielsen, specialdyrlæge i reproduktion hos heste. Dog fødes der hvert år kun ganske få tvillingeføl, og det skyldes, at hoppen enten selv kaster et eller begge føl (ofte i 8.-9. drægtighedsmåned), da hun ikke har næring nok til dem, eller at det ene eller begge fostre fjernes efter scanning for at undgå de komplikationer, der ofte følger med en tvillingedrægtighed eller -foling. Kun yderst sjældent kommer der to levedygtige føl ud af en tvillingedrægtighed, hvor de begge vokser op uden vækstforstyrrelser.

Få hoppen scannet
På baggrund af ovenstående anbefaler Jesper Møller Nielsen altid, at man får sin drægtige hoppe scannet – og helst på 14.-18. dagen. – Er der tvillinger, bør den ene eller begge klemmes, lyder hans klare anbefaling. Det hører nemlig til de yderste sjældenheder, at tilfældet ender godt som hos Dorthes fellponyer med to store, levedygtige føl.
Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen