Derfor er styrketræning godt for rytteren - del 1

13-03-2021 15:30

Lars Mars

Hvad er det nu, at styrketræningen som tillægstræning, kan hjælpe rytteren med? Læs med her, og få forklaringen

Copyright Ridehesten.com

  • Bedre position på ponyen/hesten
  • Bedre udvikling og præstation
  • Hjælpe rytteren med bedring af mén fra skader og gamle skavanker 
  • Nedsætte risikoen for overbelastninger for både rytter og ponyen/hesten
  • Hjælper rytteren til at skabe mere tryghed efter styrt, eller ved ride-angst 

UDOVER ALLE DE FYSISKE FORDELE – HAR DET OGSÅ EN STOR POSITIV PÅVIRKNING PÅ HJERNEN OG VORES MENTALE-KOMPETENCER  - BL.A. FORDI AT DET SKABER TYRGHED OG  VIDEN, AT HAVE EN STÆRK KROP, DER ER BEVÆGELIG OG I ARBEJDSMÆSSIG GOD FORM.

STYRKETRÆNINGEN VINDER HELDIGVIS FREM INDENFOR RIDESPORTEN
Men ridesporten er dog stadig langt bagud i forhold til de fleste andre kendte sportsgrene – hvor det er helt normalt, at udøvere fra en tidlig alder, får implementeret styrketræningen. 

Dette skyldes bl.a.:
At der ikke er skabt en kultur for styrketræning, udstrækning og kondition, samt opvarmning af kroppen inden rytteren sætter sig op på ponyen/hesten - hverken i ride-klubber hos træneren, eller fra Dansk Ride Forbund. Det er mega ærgerligt at der ikke er information og vejledning til ryttere og forældre, og at de selv skal være opmærksom på behovet/fordelene.

Siden 2017 har jeg skrevet artikler og blogindlæg her hos Ridehesten – med mit koncept ”Optimering af rytteren”, der handler om at skabe synlighed for alt hvad der kan hjælpe rytteren til endnu mere udvikling, bedre præstation, samt gode oplevelser – eller til håndtering af udfordringer. Jeg har altid fokus på helheden når jeg hjælper ryttere – alt har betydning for hinanden, og det samme gælder selvfølgelig også på det fysiske-område. 

ERFARINGER
Jeg er, og har i mange år været træner for talent-klasser i folkeskolen, og for ungdomsuddannelser, under Team Danmark, i flere byer – for både individuelle udøvere, og for holdsportsudøvere - samt udviklet start-styrketræning for U14 håndboldsspillere (13 år). Jeg har fulgt og trænet mange udøverne gennem hele deres ungdomstid, og som senior – altså ofte i mange år, hvor vi har skabt en lang målrettet og kontinuerlige udvikling.   

Dette har givet mig en kæmpe erfaring i, at uanset sportsgren, så har en målrettet basis styrketræning med kontinuerlig øgning af belastning, ud fra udøverens niveau og styrke - en stor betydning for udøverens udvikling og præstation i deres hovedsport, op gennem ungdomsårene samt som voksen.    

Heldigvis er der kommet mere fokus på området
Der er en fremgang og interesse at spore indenfor ridesporten, både ud fra alle de fysioterapeuter der er begyndt at byde ind på området, og har set et forretningsområde som fysiske trænere - og ud fra de artikler der i nyere tid er begyndt at dukke op på de forskellige medier, samt de opslag der kommer fra ryttere når de træner – samt mere fokus på området ved landsholdssamlinger. Dog er det generelt, stadig kun helt spæde skridt.

ALLE HAR ET STORT ØNSKE OM AT HJÆLPE DIG (RYTTEREN) – DER ER BARE FORSKELLIGE MÅDER OG INDSTILLINGER, TIL HVILKEN MÅDE DET SKAL GØRES PÅ, UD FRA DINE BEHOV

Som udgangspunkt er en rytters krop, ikke anderledes, i forhold til alle andre udøveres krop – derfor er mine vejledninger, at rytteren skal træne hele kroppen, for at få skabt et godt styrke-fundament, som der så kan nørdes videre med, og udvikles på – alt efter ride-disciplin, niveau, ambitioner, behov og rytterens ønsker.   

HELE KROPPEN HÆNGER SAMMEN, FRA TOP TIL TÅ – SÅ DET ER ALTSÅ IKKE NOK AT TRÆNE BALANCE OG CORE – HVIS MAN ØNSKER EN OPTIMAL OG FUNKTIONEL KROP

KORTE, HURTIGE OG LETTE TRÆNINGER
Desværre oplever jeg en stor stigning i, at ryttere bliver ”bildt ind, eller bilder sig selv ind”, at ”tillægs-træningerne kan gøres optimalt, på ingen tid, og med få øvelser”, og måske endda sammen med ponyen/hesten.

Men som i alt andet, er quickfix løsninger, bare ikke dem, der på sigt, giver det bedste resultater. 

VÆRE OPMÆRKSOM PÅ HVILKET UDBYTTE DU ØNSKER DIG, NÅR DU ENTEN SELV LAVER ET PROGRAM - SØGER PROGRAM PÅ NETTET - ELLER FÅR HJÆLP FRA EN DER TILBYDER STYRKETRÆNING - DER ER SJÆLDENT NOGLE ”HELT LETTE LØSNINGER”, HVIS DU ØNSKER DET BEDSTE UDBYTTE :-) 

Mugning af boksen, fejning, køre med trillebør, træk ponyen/heste ud og ind – har altså ikke noget med styrketræning at gøre
Yes, du bruger din krop og dine muskler men det er ikke træning – som i træning, der kan hjælpe dig på ponyen/hesten – der er nærmere større chancer for, at du tillægger dig ubalancer i både styrke og smidighed i kroppen. Pga. at vi typisk altid fejer og løfter med samme side.

En målrettet styrketræningen kan hjælpe dig med at nedsætte risikoen for at få overbelastninger, eller styrkemæssige ubalancer i kroppen, som kan påvirke din ridning, og din pony/hest.

FÅ DET BEDSTE UDBYTTE AF DIN TRÆNING
Vores muskelstyrke udvikler sig kun ved en kontinuerlig øgning af belastningen, af nervebanesystemet og musklerne, vi kan ikke træne hele kroppen ved balance-øvelser.

  • Hjemmetræning med egen kropsvægt: Hvis du ikke har trænet tidligere – så er et styrke program med en ”stor træningsbold”, og træning med egen vægt, et rigtig fint sted at starte. Husk at træner øvelser til hele kroppen, og ikke kun balancen.
  • Hjemmetræning med elastikker og vægte: Hvis du ønsker et lidt større udbytte af din træning - er det vigtigt at få lavet et styrke program med træningselastikker og vægte, der kan udfordre nervebanesystemet og muskulaturen – for at kunne få et kontinuerligt udbytte af træningen, og den tid som man bruger på det. 
  • Styrketræning i fitnesscenter: På et tidspunkt er det en god ide at gøre op med sig selv, om hvilket udbytte man ønsker, hvis du vil et skidt videre i din optimering/udvikling. I fitnesscentret er der mange flere muligheder (udstyr og vægte) for at kunne træne kroppen optimalt, med mindre at du har et komplet center derhjemme.    

Mit næste blogindlæg går et skridt dybere i ”Den fysiske træning” – så du kan få endnu mere viden til valg af din træning.

RIGTIG GOD FORNØJELSE MED AT FÅ STARTET MED, ELLER FORTSÆTTELSE AF EN MÅLRETTET OG UDVIKLENDE STYRKETRÆNING – TIL ENDNU MERE UDVIKLING, BEDRE PRÆSTATION, SAMT GODE OPLEVELSER   

Hvis du er nysgerrig kan du læse mere om hjælpende og optimerende muligheder: 

På min hjemmeside: WWW.RYTTEROPTIMERING.DK.

På min blog her på RIDEHESTEN.COM.

Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental – og fysisk-træner samt optimering 

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen