Marie Helene Rigård Rohleder
Dronning Elizabeth II (1926-) har altid haft en stor interesse for heste og i særdeleshed væddeløb og avl.
I maj 1979 var Dronning Elizabeth og Prins Philip på officielt besøg i Danmark. Her besøgte de Landbrugsrådets (nu Landbrug og Fødevarer) hovedkontor på Axelborg i København, hvor dronningen herefter modtog en hest i gave.
Det var formanden for Landsudvalget for Hesteavl H.B. Nielsen (kendt fra Stutteri Øxenholm), som udvalgte hesten. Det blev den fem årige vallak Marcon Nordfeld, som fik æren.
Hesten var opdrættet af Kirsten og Henrik Haubroe fra stutteri Nordfeld på Møn, og den var efter Safari og angloaraber-hoppen Marina af Nordfeld.
Efter Dronning Elizabeths egen ide blev hesten omdøbt til Henrik. Det passede bedre ind i de engelske stalde, hvor der allerede stod en dansk hest ved navn Frederik. Den blev købt af staldmesteren Sir John Miller.
Frederik, og senere Henrik, blev brugt i Prins Philips firspand, som han kørte mange konkurrencer med.
Billedet overfor er kom på forsiden af Berlingske Tidende under Dronning Elizabeths besøg i Danmark i 1979.
Dronning Elizabeth har redet siden, at hun var helt lille. Hun er en ivrig avler og har både avlet fuldblodsheste og shetlandsponyer.
Store dele af den britiske kongefamilie har interesse for hestesport, og i en artikel fra Hippologisk Tidsskrift (det nuværende Ridehesten) fra foråret 1979 har den britiske forfatterinde Dorothy Laird skrevet en lang artikel om de kongeliges tilknytning til hestesport og avl.
Af store hestesportslige præstationer fra den britiske kongefamilies side af skal prinsesse Annes (datter af Dronning Elizabeth og Prins Phillip) deltagelse ved OL i military i 1976 nævnes.
Tryk på linket herunder i "Filer"-boksen og læs hele artiklen fra Hippologisk Tidsskrift.