De unge dressurheste tog dag 1 med ophøjet ro

09-03-2022 21:00

Trine Askjær-Jørgensen

De 5-årige dressurheste har her til aften taget omgivelserne i Jyske Bank Boxen med ophøjet ro og vist flot figur. En hingst og en hoppe klarede sig bedst og havde kun 3 point til forskel, mens hele seks ekvipager måtte dele tredjepladsen med præcis samme point

Copyright Ridehesten.com
Gandhi SS og Merita Hagren. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Her til aften har de 5-årige dressurheste for første gang været til start ved Blue Hors Unghestechampionat i dressur, der afholdes i forbindelse med Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning.

På førstedagen handler det først og fremmest om, at hestene skal falde til i de imponerende rammer i Jyske Bank Boxen, som de færreste 5-årige heste er vant til. Men i dag var det faktisk tilfældet, at de unge heste generelt tog forholdene med ophøjet ro.

Den første dag vises hestene tre ad gangen på banen, netop for at de ikke skal føle sig alene og blive utrygge i de store omgivelser. Enten fungerede det setup utrolig godt i dag, eller også var de unge heste exceptionelt cool eller rigtig godt klædt på af rytterne. Der var i hvert fald ikke nogen unge heste, der så ud til at være alt for påvirkede af omgivelserne. Alligevel bliver det spændende at se dem folde sig endnu mere ud i løbet af de næste dage, når de finder sig mere og mere tilrette i Boxen.

Hingst overhalede hopperne

Det første lange stykke tid af dagens klasse var der ene af hopper i toppen, indtil hingsten Gandhi SS e. Grand Galaxy Win/ Florencio I (opdr. Lone Sørensen og Stevn Equestrian) kom på banen med Merita Hagren i sadlen og scorede to gange 9,5 for henholdsvis trav og galop. Og det var netop denne røde hingst, der scorede dagens højeste karakterer for de to gangarter, mens den fik 7,5 for skridt, som resulterede i i alt 159 point. Dommertrioen, som bestod af Dennis Fisker, Isobel Wessels og Susanne Baarup, havde følgende kommentarer til hesten:

– Hesten har en imponerende trav, der er dejlig aktiv og opadbakke, galoppen er kraftfuld og rummelig, mens der ønskes mere skulderfrihed i skridt, lød det fra Susanne Baarup.

Copyright Ridehesten.com
Victoria Vallentin og Lyngbjergs St. Paris. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Letfodet og udtryksfuld trav

Klassen endte med en lidt bemærkelsesværdig resultatliste, idet hele seks ekvipager opnåede præcis samme point, hvorfor tredjepladsen i klassen er delt imellem de mange ryttere. Udover Gandhi og Merita Hagren lykkedes én anden ekvipage med at overhale de mange på tredjepladsen, nemlig Victoria Vallentin og Lyngbjergs St. Paris e. Blue Hors St. Schufro/ Blue Hors Rockefeller (opdr. Bente Børjesson). Dommerne gav den smukke, mørke hoppe 8 for skridt, og 9 for både trav og galop, som i alt rakte til 156 point og en andenplads på den først dag.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Susanne Baarup fortalte på dommertrioens vegne: – Hoppen har en rentaktet og energisk skridt, en letfodet og dejlig udtryksfuld trav samt en utrolig velafbalanceret galop.

Gengangere iblandt faderhingstene

Lidt bemærkelsesværdigt var det også, hvor mange afkom der var efter de samme hingste. Her var det særligt avlshingsten Revolution, der stod frem som far til hele 13 heste i klassen. Også Hesselhøj Donkey Boy stod som far til rigtig mange deltagende heste, nemlig syv, mens Blue Hors St. Schufro er far til fem deltagere.

På andendagen vurderes også ridelighed og kapacitet

I morgen, torsdag, vises hestene for anden gang under egen rytter, hvor de udover at blive bedømt for gangarter også skal have karakter for ridelighed og kapacitet. Det er anden gang, at dette format benyttes. Tidligere blev hestene vist én og én i program, men nu rider de altså to og to efter anvisninger fra dommerne.

Ridelighed dækker over hestens opmærksomhed, accept af og svar på hjælperne, gålyst samt at hesten er smidig og funktionelt bygget, mens kapacitet dækker over hestens talent og potentiale som dressurhest, hvis den får de optimale betingelser/forhold.

Resultatliste fra dagens klasse.

Fakta
Om Blue Hors Unghestechampionat i dressur

Hestene kvalificerer sig ved Dansk Varmblods egnethedstest i efteråret. I dressur udtages de 50 bedste heste og 10 reserver.

Dag 1: Hestene vises tre ad gangen under egen rytter og rider efter anvisning fra dommerne, der bedømmer dem i skridt, trav og galop.

Dag 2: Hestene vises to ad gangen under egen rytter og rider efter anvisning fra dommerne. Her bedømmes alle tre gangarter samt ridelighed og kapacitet.

A-finale: De 21 bedst placerede heste efter bedømmelse med egen rytter går direkte videre til testrytterdelen, som opdeles i to heat og afvikles henholdsvis lørdag og søndag. Testrytterbedømmelsen har en varighed af ca. 10 minutter, og testrytteren giver to karakterer for henholdsvis ridelighed og kapacitet.

B-finale: De heste, der ikke har kvalificeret sig til A-finalen, går B-finalen fredag, hvor de vises to ad gangen efter anvisning fra to dommere. Her bliver de bedømt i gangarter under egen rytter. I B-finalen nulstilles karaktererne, så karaktererne fra indledende runder ikke tæller med. Da hestene ikke deltager i testrytterdelen, får de overført rideligheds- og kapacitetskarakter fra bedømmelse under egen rytter til det samlede resultat. De tre bedste heste fra B-finalen går videre til testrytterdelens anden dag.

Fold up
Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen