Dansker smittet med meningitis af hest

15-07-2015 18:10

Anne-Sofie Schou Munk

Danske læger har rapporteret et sjældent tilfælde af meningitis forårsaget af en bakteriel infektion sandsynligvis overført fra en hest. Det kan give anledning til større forsigtighed under omgang med syge heste, især for dyrlægerne, men også dem færdes i staldene

Copyright Ridehesten.com

Den 73-årige mand blev diagnosticeret med meningitis forårsaget af zooepidemicus en underart af Streptococcus equi.

Streptococcus zooepidemicus er en del af den normale bakterieflora, der findes i heste. Den kan findes i hestes sårinfektioner, og er blevet isoleret fra andre pattedyr såsom køer, kaniner og svin. I nogle tilfælde er zooepidemicus også blevet fundet i mennesker via svælgpodninger.

Den forårsager lejlighedsvis infektioner hos mennesker, herunder bihulebetændelse, endocarditis, septisk arthritis og osteomyelitis, der kan spores tilbage til kontakt med heste eller forbrug af upasteuriserede mejeriprodukter.

Det er en sjælden årsag til meningitis hos mennesker, med kun 27 tidligere literært publicerede tilfælde hos voksne, ifølge de danske læger.

 

Forskerne skrev i en rapport publiceret for BMC Research Notes, at patienten udviste kliniske tegn på meningitis, da han blev indlagt på en neurologisk intensivafdeling. Han havde feber, hovedpine, nakkestivhed, sløvhed og almen utilpashed.

En test afslørede s. zooepidemicus som årsag til hans meningitis.

Han havde for nylig passet en syg hest med en luftvejsinfektion i de øvre luftveje, beskrivelsen af hestens sygdomsforløb var i overensstemmelse med et tilfælde af kværke, sagde lægerne.

Patienten reagerede, ifølge lægerne godt på antibiotika og antiviral behandling, men har fået forringelse af sit syn på venstre øje som følge af infektionen.

"Det mest sandsynlige smittekilde var den tætte kontakt til en inficeret hest," sagde lægerne. "Det er sandsynligt, at streptokokkerne primært har angrebet luftvejene og disse har formidlet dem videre via blodbanen til hjernehinderne og venstre øje."

 

Det nedsatte syn på venstre øje skyldes endogen endophthalmitis. Lægerne siger, at dette tilfælde er den tredje beskrivelse af endogent endophthalmitis som en komplikation med meningitis forårsaget af s. zooepidemicus. Samlet set blev det generelt betragtet som en meget sjælden komplikation af meningitis.

Lægerne bemærkede imidlertid, at det nu var blevet rapporteret  i forbindelse med 10,7 procent af alle offentliggjorte s. zooepidemicus meningitis tilfælde.

"Det kan indikere at det kunne forekomme hyppigere i s. zooepidemicus meningitis end i meningitis forårsaget af andre mikroorganismer, såsom Streptococcus pneumoniae eller Neisseria meningitidis."

Se hele undersøgelsen HER

Thilde Alsing

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thilde Alsing