Byrialsens heste var forsøgsdyr i Foulum

07-09-2023 12:39

Annika Knudsen Lorentsen

Hestene fra Viegård Stutteri, var i flere år tilknyttet som forsøgsdyr hos Forskningscenter Foulum. Et samarbejde der begyndte i 1998 og stoppede i 2017

Copyright Ridehesten.com
Fra Viegård Stutteri. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen

Et af de mest omtalte emner i hestebranchen netop nu, er sagen omkring Viegård Stutteri ved John Byrialsen, hvor myndighederne fornyligt kontrollerede 390 levende heste og gravede i omegnen af 50 døde heste op, som var ulovligt nedgravet på ejendommene, der tilhører stutteriet ved Skals. 

I en artikel skriver Viborg Stifts Folkeblad, at stutteriets heste i flere år var tilknyttet som forsøgsdyr på Forskningscenter Foulum. Et samarbejde der sluttede i 2017 på grund af manglende økonomi til at fortsætte. 

– Vi er afhængige af forskningsmidler, og dem har det ikke været muligt at skaffe til den slags forskning, som vi udførte sammen med stutteriet. Vi laver dog andre forsøg med heste med stort fokus på sundhed, ernæring og adfærd. Vi kan være nok så meget forskere, men vi er også mennesker, og de billeder, som er kommet frem, er jo frygtelige, siger Charlotte Lauridsen, som er institutleder på Anivet i Foulum, til Viborg Stifts Folkeblad.

Da stutteriet i første omgang blev tilknyttet forskningscenteret tilbage i 1998, var det blandt andet på grund af sin størrelse. Stutteriet kunne bidrage med heste, som alders- og racemæssigt kunne bidrage til forskellige forsøg, som udover træning, adfærd og stressfunktioner, også handlede om ernæring, velfærd og sundhed hos dyrene. Forsøgene foregik både på stutteriet og i Foulum. 

I 2017 stoppede samarbejdet mellem stutteriet og Foulum, fire år efter den skandale der ramte Byrialsens stutteri i Polen. 

– Jeg har ikke konkret kendskab til forholdene i Polen, så det kan jeg ikke forholde mig til. Jeg kan dog forsikre om, at hvis vores forskere havde set kritisable forhold i forbindelse med heste fra Viegård Stutteri, så havde de reageret, for vi stiller krav til de dyr, som indgår i forskning, siger Charlotte Lauridsen.

Da myndighederne den 23. august kontrollerede stutteriet, blev flere døde heste gravet op, og de blev sendt til KU for nærmere undersøgelse. De mange demonstrationer der har været i forbindelse med sagen fortsætter, og således er der planlagt demonstration på lørdag, både i området ved Stutteriet og foran Christiansborg. 

Kristine Ulsø Olsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Kristine Ulsø Olsen