At gøre dressuren til en folkesport

20-01-2023 14:13

Mille Albinus Hjermitslev

I denne uges podcast fortæller Bjarne Nielsen om sit liv i hestebranchen og sit job som kommentator på DR. Hør bl.a. om udfordringer ved at kommentere kür, om kollegaer der gør grin, og om han bliver nervøs, når han skal kommentere på fjernsynet

Copyright Ridehesten.com
Bjarne Nielsen. Foto: Ridehesten.com/Maria Johansen

Bjarne Nielsen formår ikke bare at ramme de hesteinteresserede med sin ekspertviden og kyndige kommentarer. Han når helt ud til folk, der før måske slet ikke vidste, at hesten helst skal strække halsen i den frie skridt, og at det altså ikke er ligegyldigt, hvor mange gange hesten skifter galoppen. 

Det er også gået op for Bjarne selv, der i podcasten fortæller, at han har modtaget flere beskeder, hvor folk f.eks. skriver: – Det var da helt utroligt, min mand har aldrig interesseret sig for dressur, nu sidder han faktisk derinde og tæller sammen med dig, når den laver changementer.

Det har også betydet, at Bjarne over årene er blevet opmærksom på at forklare tingene mere i dybden, så alle kan være med. Dog helst ikke i en sådan grad, at der ikke er noget til dem, der ved meget i forvejen. For ellers kommer der negative kommentarer. Det gør der generelt fra tid til anden, hvilket Bjarne fortæller meget mere om i podcasten.

Fakta
Bjarne Nielsen
  • Uddannet berider, udlært i 1978
  • Sidder i Dansk Varmblods avlsledelse
  • Fungerer ofte som dommer ved Hingstekåring i Herning og ved unghestechampionater
  • Har været dressurlandstræner i sammenlagt 13 år for henholdsvis pony, junior og ungrytter i Danmark og for senior i Norge
  • Har været i Hjørring ved Anders Halvorsen, ved Nis Valdemar Hansen i Aarhus, på Ikast Rideskole og været selvstændig i mange år
  • Har undervist i dressur i mere end 50 år. Læs Ridehestens hyldest til Bjarne Nielsens jubilæum 

Du kan også høre Bjarne fortælle om sit eget liv, og hvordan han bruger sin viden og erfaring i jobbet som kommentator. Det gælder også, når han forsøger at sprede sin glæde for dressuren: – Når man har stået med så mange elever, der har forsøgt bare at komme i nærheden af Grand Prix, og man selv har prøvet det, så ved man, hvor svært det er. Så får man meget respekt for dem der ligger og laver det arbejde. Det synes jeg også man skal udstråle, når man kommenterer det

Nedenfor kan du se et lille klip fra podcasten, hvor Bjarne fortæller om den første gang, han var kommentator ved OL i 2008. Her var det første gang Danmark fik en holdmedalje i dressur, men også en anden episode husker Bjarne tydeligt:

Hvis du lytter med i podcasten, kan du også høre Bjarne fortælle om, hvorfor han ikke bliver nervøs, når han skal kommentere, hvordan man både kan sige for meget og for lidt, når rytterne rider kür og om de største oplevelser i hans tid som kommentator. Bl.a. EM i Herning i 2013, hvor han både var kommentator og træner for Line Thorning: – Line skulle ride samtidigt med, at jeg skulle kommentere (...) så gik der en halv time, og så kom der en med en skilt, hvor der stod: Line fik medalje. Så tabte man lige koncentrationen.

Her får du podcasten, hvor Bjarne Nielsen fortæller om at gøre ridesporten mere spiselig for folk uden for hesteverdenen. Podcasten bliver produceret af Ridehesten. Hvis du har forslag til emner, vi skal tage op i podcasten, så tøv ikke med at kontakte os på: info@ridehesten.com.

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen