56 heste til Herning fra Helgstrand

03-03-2019 16:42

Britt Carlsen

Fra Helgstrand Dressage kommer der et rekordstort antal hingste og konkurrenceheste til start ved Dansk Varmblods Hingstekåring – hele 56 heste skal fragtes fra Vodskov til Herning på tirsdag

Copyright Ridehesten.com
Andreas Helgstrand (th) og Thomas Sigtenbjerggaard ved kåringen og præmieringen sidste år i Herning.

Når Dansk Varmblods hingstekåring starter onsdag den 6. marts, så har der været udført et større logistisk arbejde af medarbejderne hos Helgstrand Dressage i Vodskov – hele 56 heste har de med til arrangementet i Herning, med hvad der nu hører af strøelse, hø, foder og udstyr.

- Det er det største antal heste vi har haft med nogensinde, fortæller berider Thomas Sigtenbjergaard, der sammen med sine kolleger har det forkromede overblik over logistikken frem mod afrejsen på tirsdag

Sytten 3-års hingste, otte 4-års hingste og fire 5-års og ældre hingste skal fremstilles til kåring, heriblandt fløj- og tophingste fra flere udenlandske forbund, og danskavlede stjernefrø.

Syv hingste skal deltage i præsentationsklasserne heriblandt de to verdensmestre Revolution og D’Avie. Og så har Helgstrand Dressage hele 10 heste kvalificeret til Unghestechampionatet, iblandt dem den højest scorende hest fra Egnethedstesterne med 920 point Elverhøjs Raccolto efter Sezuan og med guldmedaljehoppen Polka Hit Nexen som mor. Han er opdrættet af Berith Nielsen og blev ved egnethedstesten redet af tyske Meike Lang, der også skal ride hesten i Unghestechampionatet. I alt 16 ryttere skal i aktion fra Helgstrand Dressage, og samtidig skal 17 grooms knokle for at få alle heste til at stråle, når de går på banen.

Blandt hestene er også fire heste til de internationale dressurklasser og seks heste, der skal på opgave i gallashowet. For at få vist de mange hingste for dommerne, skal fem mønstrer i gang under kåringen.

Copyright Ridehesten.com
Fløjhingsten Revolution, der vandt guld ved UVM sidste sommer, kommer igen til start i Herning under Andreas Helgstrand.

Et lastvognstog
Med så mange heste, der skal flyttes fra Nordjylland til Herning, så er der lavet aftale med et professionelt transportfirma, som kører to gang, hver gang med 18 heste i alt på forvogn og hænger. Desuden transporterer de en stor container med udstyr til Herning. – Vi har to mindre lastbiler, som vi køre med trailer efter samt en lastbil til 8 heste, og så skulle vi have alle heste i Herning i løbet af tirsdag, fortæller Thomas.

Krybber, trillebøre, greb, koste samt udstyr til hestene som adskillige underlag og bandager bliver pakket i containeren, og det samme gør de røde løbere og andet pynt, som Helgstrand Dressage bruger til at gøre deres staldafsnit i hingstestalden synlig og særligt. Der bliver leveret 10 tårne spåner til hestene, og så kommer der foder direkte til Herning fra Noble og Krafft. – Det er noget af et puslespil, indrømmer Thomas, som fortæller, at der nu er ved at blive samlet bunker af udstyr, som skal pakkes til hingstekåringen.

Glæder sig til at se de unge hingste
Thomas og hans kolleger har travlt lige nu, hvor Andreas Helgstrand er i Florida for at følge med i, hvordan det går med den amerikanske afdeling af Helgstrand Dressage. Han kommer hjem lige til kåringsstarten, og han skal selv i sadlen på flere heste i Herning.

Selv ser Thomas frem til at følge de unge hingste til kåring, og han er spændt på, om de får det hele til at klappe. – Det er en kæmpe investering, som er gjort igen i år for at få de bedste unghingste købt hjem til avlerne herhjemme. Jeg håber vores øjne har set rigtigt, men det mener jeg, jeg har nydt dem i træningen, og det ser rigtig godt ud. Vi har en helt usædvanlig god kollektion i år.

Thomas er lidt ærgerlig over, at de ældre, kårede hingste ikke kan gå nogle konkurrenceklasser, men udelukkende skal vises i præsentationsklasser, selvom om de klasser sædvanligvis tiltrækker mange publikummer. I det hele taget ser han frem til at se noget god sport. At kunne følge både de helt unge hingste, hvor avlen og det hele starter, og så se det færdige produkt i internationale spring- og dressurklasser inde i Boxen, er noget han ser frem til. Og ikke mindst Fiontini og Severo Jurado Lopez' debut i 4-stjernet Grand Prix – det kan vi glæde os til, tipper han.

- Vi kommer med tre fløjhingste og to verdensmestre, tænk at kunne tilbyde den kvalitet til dansk avl, det kan jeg godt være vildt stolt af, understreger Thomas, som ser frem til at møde gode kolleger, og se de øvrige hingste i kollektionen.

Copyright Ridehesten.com
Der lød begejstrede feminine hvin, da de mandlige ryttere fra Helgstrand Dressage red på banen i bar overkrop som en del af gallashowet sidste år.

Han opfordrer også til, at man går ind og ser indsyningen til 10-dages test søndag eftermiddag, hvor de godkendte 3-års hingste bliver vist under rytter. – De er så fine under rytter, de er babyer, og har ikke været redet mange gange, alligevel har de vist, at de simpelthen er skabt til at bære rytter.

Personligt ser han også frem til at nyde gallashowene fredag og lørdag aften, og den super stemning der er under showene. Helgstrand Dressage er involveret i showet med ryttere og heste, så han sidder inde med en viden om nogle af de indslag vi kan glæde os til at se, og han bekræfter, det vi formoder: Det bliver et helt vildt flot gallashow ved 40-års jubilæet. Han fortæller også, at rigtig mange af deres udenlandske kunder og samarbejdspartnere ser frem til dagene i Herning.

- Jantelov eller ej, jeg vil altså have lov til at være stolt af de gode unge hingste, vi viser i Herning. Det giver virkelig avlerne noget godt at vælge imellem i bedækningssæsonen, slutter Thomas Sigtenbjergaard.

/DVHerning.

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen