2½-årig trådt i maven af skræmt pony

17-01-2019 10:31

Hvad der skulle have en hyggelig ridetur i Dyrehaven for to et halvt år gamle Nohr endte med, at han blev smidt af sin pony, trådt i maven og kom på hospitalet. Uheldet skete da passerende ryttere skræmte Nohrs pony med hensynsløs ridning i alt for høj fart. Noget, der desværre er almindeligt, beretter moderen

Copyright Ridehesten.com
Nohr er blot to et halvt år gammel og vild med heste. Hvad der skulle have været en hyggelig ridetur med hans forældre i Dyrehaven endte med en tur på hospitalet, da passerende ryttere skræmte Nohrs pony. Foto: Privat.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Nohr er blot to et halvt år gammel, men han er allerede bidt af en gal pony og nyder at ride og have med heste at gøre. Derfor besluttede hans far og mor, Jannie Baggesen Fjordager, at de ville overraske Nohr med en lille søndagsridetur i Dyrehaven nord for København.

Til formålet lejede Jannie Baggesen Fjordager og hendes mand en lille pony fra et ponyudlejningssted i Dyrehaven. Nohr er fortsat for lille til at ride selv, så hans far træk den lille pony og havde i det taget et godt fast tag i ponyen, imens de gik på stierne i Dyrehaven, fortæller Jannie Baggesen Fjordager.

 

Passerer i alt for høj fart
På vej tilbage fra en hyggelig ridetur i skoven gik Jannie Baggesen Fjordager på hovedstierne på vej mod udgangen ved Fortunen. Pludselig kommer der nogle teenagepiger bagfra i alt for høj fart med kurs direkte i mod dem. Nohrs far kan godt se, at de passerende ryttere åbenbart ikke har tænkt sig at sætte farten ned, selvom Nohrs pony reagerer. Derfor træder han godt ind til siden og står stille med Nohr og ponyen for at prøve at forhindre, at ponyen bliver forskrækket. Det er imidlertid ikke nok, og Nohrs pony bliver meget forskrækket over de passerende ryttere, som kommer galopperende forbi i høj fart, fortæller Jannie Baggesen Fjordager.

– Teenagepigerne tordnede forbi, og Nohrs pony sprang til siden og hoppede, fordi den blev forskrækket. Først holdt Nohr sig rigtig godt fast, men til sidst blev han smidt af. Han faldt ud på den modsatte side af der, hvor jeg og hans far står og det hele går så hurtigt. Før vi kan nå at gøre noget som helst får ponyen trådt Nohr dybt i maven, siger Jannie Baggesen Fjordager om den meget ubehagelige oplevelse.

Efterfølgende er Nohr enormt ked af det, men han virker umiddelbart som om, at han er okay. Alligevel Jannie Baggesen Fjordager til 1813, som viderestiller dem til 112, som er på nippet til at sende en ambulance. Da Nohr virker forholdsvis OK beslutter akutlægen og Nohrs forældre, at de selv kører til Herlev Hospital, hvor Nohr kommer direkte ind for at blive tjekket for sine skader. Heldigvis var der ikke sket noget alvorligt med den lille rideglade dreng, som efter en hård dag heldigvis kunne få lov til at komme hjem til igen til sin familie, som bor i Værløse.

 

Udbredt problem med hensynsløs ridning
Den voldsomme oplevelse sat sig i Jannie Baggesen Fjordager, der efterfølgende har fået at vide, at det desværre er et udbredt problem, at ryttere ikke viser hensyn og sætter farten ned, når de passerer andre ekvipager i skoven. Derfor har Jannie Baggesen Fjordager skrevet et Facebookopslag, hvor hun opfordrer alle rideglade til at vise hensyn, når de rider forbi hinanden ude i den danske natur.

Nyheden fortsætter efter annoncen

 

” Et lille opråb til alle ridepigerne ude i det danske land!

Vi var i dag på en hyggelig gåtur i Dyrehaven, hvor vi havde lejet en pony til Nohr, da han elsker at ride. På tilbagevejen bliver vi passeret bagfra af 2 piger i let galop. Dette resulterer i at vores pony bliver noget forskrækket, sætter i firspring så Nohr kastes af, og den får trådt Nohr i maven. Nohr og Jesper er på vej til Herlev Akutmodtagelse for at sikre os, at der ikke er sket ham noget efter en snak med 1813, som videresendte os til 112. Vi tror og håber umiddelbart ikke, at der er sket ham noget, udover at han er blevet enormt forskrækket og meget ked af det. Men for en sikkerheds skyld skal han tjekkes. Da vi afleverede hesten og fortalte rideskolen, hvad der var sket, kunne vi forstå, at det faktisk er et ret stort problem med især teenagepiger, der passerer andre ridende bagfra i let galop.

Derfor et opråb her fra os. Passerer du en anden ridende bagfra, så sæt din hest ned i skridt i god tid inden, så du ikke forskrækker den hest, du passerer. I dag gik det ud over vores søn på 2,5 år,” skriver Jannie Baggesen Fjordager i sit Facebookopslag fra 6. januar 2019.

 

Op på hesten igen – men pas på medryttere
Facebookopslaget har efterfølgende resulteret i at flere har kommenteret og fortalt, at også de oplever, at der ikke bliver vist hensyn og taget ned i skridt, når man passerer hinanden ude i skoven på hesteryg. Andre har reageret ved at tilbyde Nohr og hans familie, at de kan komme ud og få en trækketur under stille og rolige rammer, så Nohr kan finde glæden ved heste igen.

– Nohr har ikke mistet modet på heste, og det virker ikke som om, at han er traumatiseret. Vi har fortalt ham, at det ikke var med vilje, at hesten trådte ham i maven, men derimod fordi den blev forskrækket, da de andre ryttere kom galopperende bagfra uden at tage farten ned. Alligevel skal vi sunde os, før vi sætter Nohr op på en hest igen, for det var en meget ubehagelig oplevelse at overvære, siger Jannie Baggesen Fjordager.

På trods af at det var en rigtig ubehagelig oplevelse, som har givet alle en forskrækkelse, så regner Jannie Baggesen Fjordager dog bestemt med, at Nohr igen skal have glæden af komme ud og ride og have med heste at gøre, fordi han er så glad for det, så den glæde vil hun helst ikke frarøve ham.

– Med Facebookopslaget håber jeg, at jeg kan få nogen til at tænke sig om en ekstra gang, når de rider forbi andre ude i naturen. Heste er et stort dyr, som man skal have respekt for. Derfor er det vigtigt, at man er hensynsfuld over for hinanden. Man kan skade sig selv, men man kan også skade andre, når man ikke tænker sig om, siger Jannie Baggesen Fjordager afsluttende.

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen