Werndls Famoso OLD er død

03-04-2024 14:28

Trine Askjær-Jørgensen

Den tyske landsholdsrytter Benjamin Werndls tophest, Famoso OLD, med hvem han i 2022 var på det bronzevindende, tyske VM-hold, er i en alt for ung alder gået bort

Copyright Ridehesten.com
Benjamin Werndl og Famoso OLD. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Den 15-årige oldenburgervallak, Famoso OLD e. Farewell III/ Welt Hit II, som var tyske Benjamin Werndls OL-håb frem mod sommerens lege i Paris, er blevet aflivet efter en ulykke på folden.

– Jeg vil ikke skrive dette, jeg vil ikke have, at det er sandt, og alligevel må jeg fortælle med et tungt hjerte: Famoso er ikke længere i live. Vi ved ikke præcis, hvordan det skete. Pludselig stod han på tre ben ude på folden. En kompliceret fraktur uden nogen chance for helbredelse. Vi var nødt til at aflive ham. Min verden er brudt sammen. Han var så speciel; så intelligent, så drilsk, så legende, så fræk og så sød – og så talentfuld. Vi havde stadig så meget, vi skulle, især i år, skriver Benjamin Werndl blandt andet på sin Facebook-side.

Famoso blev som 2,5-års kåret som oldenburgerhingst i Vechta i 2011, men har aldrig produceret nogle afkom i Tyskland. I stedet endte han med at bevise sit værd som sportshest. Han blev første gang startet til stævne som 4-års, hvor hans karriere bl.a. har taget ham til oldenburger-unghestemesterskaberne i Rastede samme år. Senere blev han kastreret og flyttede til Østrig, hvorfra han blev solgt til forretningspartnerne Jochen Arl og Henri Ruoste og flyttede til Ruostes stald i Tyskland. Her blev han uddannet fra M- til Grand Prix-niveau på under et år. Den tyske hestehandler Jochen Arl solgte så Famoso til Flora Keller i juni 2016.

– Han kom til os i Aubenhausen i en alder af 7. Flora Keller, hans ejer, betroede ham til mig, og jeg indså hurtigt, at han var noget helt særligt. Vi kom hurtigt ind i den tyske, olympiske trup via Louisdor-turneringen og blev tildelt Otto Lörke-prisen, skriver Benjamin Werndl på Facebook.

Benjamin Werndl startede Famoso på M-niveau i august 2016, og i december red han vallakken i dens første lilletur. De havde international stævnedebut i april 2017 ved CDI Mariakalkon, hvor de vandt Prix St. Georges. De startede også den populære Nürnberger Burgpokal-turnering det år, men gik ikke videre til finalen. I starten af 2018 rykkede de et niveau op og konkurrerede i Louisdor Preis-turneringen. Ved Louisdor Preis-finalen i Frankfurt 2018 blev de nr. 2 og modtog Otto Lörke-prisen. 

Parrets internationale Grand Prix-debut var i november 2018, og i 2019 konkurrerede de i Ebreichsdorf, Hagen, Munich, Donaueschingen, Fot og Frankfurt og fortsatte stærkt ind i 2020. Efter CDI Donaueschingen i August 2020 fulgte en lang pause.

– Små skader satte os altid tilbage, men stoppede os aldrig, meddelte Werndl.

Copyright Ridehesten.com
Benjamin Werndl og Famoso OLD til VM i Herning 2022. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Ekvipagen vente i 2022 tilbage til den internationale scene ved World Cup-kvalifikationen i Neumünster og efter fine procenter midt i 70'erne i Hagen og Aachen samt en fjerdeplads ved det tyske mesterskab, blev de udtaget til det tyske landshold til VM i Herning 2022, hvor de vandt holdbronze og blev Tysklands stærkeste individuelle kombination med en fjerdeplads i küren.

– 2022 var vores år. Det var en drøm, der blev til virkelighed for mig. Jeg havde følelsen af, at han ikke bare gav alt, hvad han havde, for mig, men endnu mere, sagde Benjamin.

Pga. af en skade gik Famoso glip af det meste af 2023-sæsonen. Efter World Cup-kvalifikationen i 's Hertogenbosch i Marts 2023 trak parret sig fra det første, tyske udvælgelsesstævne i Balve og gik glip af EM i dressur i Riesenbeck 2023.

Duoen gjorde comeback ved CDN Ising i november, hvor de vandt med 76,867%. Ved CDI-stævnet i Frankfurt i 2023 blev de nr. 10 i Grand Prix'en med en usædvanlig lav score på 68,630%, fordi hesten blev bange og ikke ville gå videre, men i Grand Prix Special var de tilbage i topform med 75,745%.

Parret var meldt til CDI Aachen Festival 2024 i dressur sidste weekend, som skulle være deres første, internationale stævne i dette OL-år, men de kom ikke til start. For bare et par timer siden offentliggjorde Werndl så, at Famoso desværre er gået bort.

– Han var den ubestridte konge i min stald og fik alle heste og mennesker omkring ham til at føle det på en kærlig og drilsk måde. Han nød virkelig sit liv i Aubenhausen, og jeg ville have elsket at give ham så mange flere år med os, runder Benjamin Werndl af i sit Facebook-opslag.

/EuroDressage

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen