Marie Helene Rigård Rohleder
Hvis du for et kort øjeblik glemmer hegnet bag dig, og blot betragter de 55 exmoor ponyer, som græsser fredeligt, føles det næsten som en dansk version af hestefilmen ”Spirit”. På det sydlige Langeland lever hesteflokken vildt i en 110 hektar stor indhegning. De går ude hele året, sørger selv for føde og passer i det store hele sig selv.
Tidligere blev området brugt til landbrug, men siden ponyernes ankomst i 2006 har det fået lov til at udvikle sig naturligt. Det har resulteret i en fremkomst af nye arter og et mere varieret planteliv. Når ponyerne går ude og græsser året rundt, så giver det solens stråler mulighed for at nå helt ned til jordoverfladen, hvilket er godt for planterne. Heste bider nemlig græsset lidt længere ned mod jorden, end eksempelvis kvæg gør. Helårsgræsningen giver også biller og insekter gode levevilkår, fordi de har en fast leverandør af gødning fra ponyerne.
På området lever der et rigt dyreliv med blandt andet rørdrummen, grønne frøer og svaner. Om efteråret passerer et imponerende hold af trækfugle området heriblandt spurvehøg, musvåge og fiskeørn.
En skovløber passer på ponyerne
De vilde ponyer passes af en skovløber. Han sørger for at tilkalde dyrlæge ved sygdom, og holder ellers øje med ponyernes tilstand. Sidste år fik ponyerne 18 føl, og det regner skovløberen også med bliver tilfældet i år. Foruden exmoor ponyerne så græsser 10 skotsk højlandskvæg også rundt i indhegningen, igen for at variere græsningen.
”Det sker, at hestene sparker og bider hinanden, fordi de konstant udfordrer det eksisterende hierarki. Her kan vi godt gå ind og forsøge at undgå, at de gør skade på sig selv. Men jeg synes, at hierarkiet giver et billede af rigtige vildheste,” siger skovløber Max Staal Dinesen.
Hesteflokken indfanges hvert år omkring november, så unge hingste kan blive kastreret og nye føl kan få hestepas. De bliver alle tjekket af dyrlæge, og der besluttes om nogle af ponyerne skal sælges. Flokken skal helst være nede på omkring 50 individer.
”Vi forsøger at holde bestanden ren. Da vi fik ponyerne, så lignede det meget indavl, og nogle af hopperne fik bogstaveligt talt et føl på tværs, når de skulle fole. Det har vi fået renset godt ud i nu, ” siger skovløber Max Staal Dinesen.
Tilbage til den danske version af hestefilmen ”Spirit” er der ankommet 11 føl indtil videre. Nogle ligger ned og daser ved siden af deres mor, og andre springer rundt på de sorte ben. Men hvis du ser bort fra den smule menneskelige kontakt, som ponyerne oplever, så er det alt i alt en vild hesteoplevelse på Langeland.
Læs mere om de vilde heste på Langeland her