Vi dommere skal også holde os skarpe

24-01-2021 10:15

Det gælder om at være kreativ i den nuværende corona-situation, hvor alle stævner er sat på standby. Hos Sanderum Rideklub har man tilbudt online dresssur-bedømmelse af dommer Gunilla Nyman, som fortæller at det er uhyre vigtigt at holde sig skarp, også som dommer

Copyright Ridehesten.com
Gunilla Nyman. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen.

Det støvede stævnetøj blev fundet frem
Den nuværende nedlukning, har fået mange rideklubber og rideskoler rundt omkring i landet til at være kreative ved, at lave en form for onlineundervisning for deres elever. Hos Sanderum Rideklub i Odense, har man valgt at leje dressurdommer Gunilla Nyman ind til at bedømme dressurprogrammer online. 

Gunilla, som de sidste 26 år har været daglig leder i rideklubben, er som følge at nedlukningen sendt hjem på lønkompensation, men i hendes virke som dommer, har klubben kunnet leje hende ind til at få bedømt de mange ryttere som havde tilmeldt sig. 

– Der skulle jo ske et eller andet her i denne kedelige tid, men med 77 tilmeldinger fordelt på 23 programmer, har jeg pludselig fået hænderne fulde, griner Gunilla. Rytterne har været trukket i det ellers lidt støvede stævnetøj og fået filmet et valgfrit program, som efterfølgende er sendt til bedømmelse hos Gunilla. Hun har derefter set videoerne igennem og bedømt dem samtidig. Herefter har hun lagt alle points sammen, ligesom man ville gøre til et ridestævne, og så har Sanderums stævneudvalgt sendt kritikkerne tilbage til rytterne. 

Det gælder om at holde sig skarp
Der bliver snakket meget om at både ryttere og heste kan blive lidt rustende af ikke at være til stævner regelmæssigt, men det gælder også for dommerne, slår Gunilla fast. De programmer som hun har modtaget, har været lige fra LD og op til Prix St-Georges og hun har med vilje valgt ikke at sortere dem, for at holde sig skarp.

– Da vi igen kom ud for at dømme efter første nedlukning, var det lidt mærkeligt. Normalvis holder vi os hele tiden skarpe, for det er ikke sjovt som dommer ikke at være i træning. Under første nedlukning var der lidt stævner i udlandet som vi kunne følge over video og derved bedømme, men denne gang er der lukket ned over alt, så det er dejligt at jeg kan holde mig skarp på den her måde, fortæller Gunilla.

Ligesom resten af os, ser Gunilla frem til at corona begynder at aftage, så vi igen kan komme ud og starte stævner. – Jeg glæder mig helt vildt til at komme ud og dømme igen sammen med mine kollegaer. Jeg savner at snakke om ridningen og om oplevelserne, så jeg glæder mig bare, slutter Gunilla.

Kristine Ulsø Olsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Kristine Ulsø Olsen