Astrid Ø. Sørensen
De mange faciliteter på Vallensbæk Rideklub danner i dag og i morgen rammen om den første udtagelse til UVM i dressur for 5-, 6- og 7-års heste. Den anden og afgørende udtagelse finder sted på Vilhelmsborg den 23. og 24. juli.
UVM i Ermelo finder sted fra den 4. til 8. september og det er Gunilla Nyman, Birthe Lyder Nielsen og berider Jens Holm Kristensen, som udtager rytterne til verdensmesterskabet.
Inden udtagelsen sidste år talte vi med dressurdommer Birthe Lyder Nielsen, der har været en del af udtagelseskomiteen siden starten på UVM-deltagelsen i 2002. Dengang foregik verdensmesterskaberne for unge heste i Verden i Tyskland.
Vi gengiver her samtalen om UVM-udtagelsen, hvor Birthe Lyder Nielsen fortæller, hvad dommerne ser efter og fokuserer på:
Hvad er det, dommerne ønsker at se?
– Vi skal bruge heste med tre, taktrene gangarter, indleder Birthe, og fortsætter: – Så vil vi også gerne se heste med en god skulderfrihed og bagbensaktion. Det skal være heste, som er selvgående og med en elastisk funktion. De skal være smidige og løsgjorte samt vise evne til samling.
Birthe udtaler desuden:
– Vi vil se heste, der er alderssvarende uddannet, og som kan gå i den rette form/holdning, fremme til biddet og gå med lukket mund. Og så vil vi gerne se et godt afskub i øgningerne.
Konkurrencen ved UVM er benhård, men Dansk Varmblod har haft stor succes ved mesterskaberne med flere medaljer. Dommerne har stor erfaring i at udpege heste, som kan gøre et godt indtryk ved UVM.
Det behøver ikke være fejlfrit - endnu
Der er to udtagelser, som kommer til at ligge til grund for sammensætningen af landsholdet. – Ved den første udtagelse, behøver vi ikke se et helt fejlfrit program, understreger Birthe Lyder Nielsen. Vi har tid til, at rytterne kan få nogle småting bedre på plads inden UVM i september, men hesten skal vise gode takter og give os en fornemmelse af, at den kan få øvelserne på plads.”
Det er dommernes erfaring, at der er visse øvelser, som hest og rytter skal kunne vise, og vise godt, i hver årgang. I klassen for 5-års heste er kontragaloppen ofte det springende punkt. Her er det vigtigt, at hesten går i balance og kan holde kontragaloppen med lethed. Det er også i 5-års klassen, der er en galop-skridt-galop overgang, som kan volde problemer. Den skal vises flydende og uden modstand, for det er også en øvelse, som giver dommerne værdifulde informationer om hestens uddannelsesniveau.
Changementer og traverser er nogle af de betydelige øvelser i klasserne for 6-og 7-års heste, og det samme er skridt- og galoppirouetterne ligesom de 7-årige heste skal kunne vise de forlangte serier.
For alle tre årgange gælder det, at rytterne skal finde det rette tempo, ikke for hurtigt, ikke for langsomt. Dommerne bruger også udtagelsesklasserne til at vejlede rytterne om, hvad der skal fokus på i det videre uddannelsesforløb frem mod den endelige udtagelse på Vilhelmsborg i juli.
– For min helt egen regning, så gør det heller ikke noget, at det er en flot hest - at det er flotte modeller, vi kommer med. Det giver god reklame for Dansk Varmblod, slutter Birthe Lyder Nielsen.