Den store afslutning (video)

09-07-2022 19:03

I dag er sidste konkurrencedag til VM for ungavlere 2022, og dagen har budt på kongedisciplinen mønstring. Alle de danske ungavlere har været i ringen og mønstre, og stemningen i den danske lejr er god. Nu venter vi spændte på resultaterne, som bliver offentligtgjort i aften

Copyright Ridehesten.com
Alle 8 danske ungavlere og deres to landstrænere efter alle havde været igennem mønstringskonkurrencen. Foto: Ridehesten.com/Astrid Østergaard Sørensen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Gennem de sidste par dage  har de 8 danske ungavlere her på det nationale hestesportscenter i Ermelo været igennem disciplinerne teori, løsspringningsbedømmelse, eksteriør- og gangartsbedømmelse, soignering og sidst, men ikke mindst i dag mønstring. 

Fakta
Hvad er VM for ungavlere?

VM for ungavlere er en international konkurrence, hvor 15-25 årige fra forskellige lande og forskellige avlsforbund dyster i avlsrelevante ting. Der indgår 4 discipliner i mesterskabet; teoritest om avl og heste generelt, bedømmelse af løsspringning, bedømmelse af eksteriør og gangarter samt mønstring, og derudover er der en holdkonkurrence i at soignere og klargøre en hest bedst muligt til stævne/kåring.

Der er to aldersgrupper, hvoraf juniorerne er de 15-19 årige og seniorerne er de 20-25 årige.

VM for ungavlere bliver arrangeret af det internationale ungavlerforbund, som hører ind under World Breeding Federation for Sport Horses (WBFSH).

I år står KWPN, det hollandske avlsforbund for sportsheste, i spidsen for arrangementet, som bliver afholdt på det nationale hestesportscenter i Ermelo, Holland, hvor UVM i mange år har fundet sted.

138 deltagere fra 19 forskellige avlsforbund deltager i mesterskabet i år - heriblandt de 8 danske deltagere, der skal repræsentere Dansk Varmblods røde farver.

Fold up

Konkurrencen i mønstring foregår ved, at hver deltager får tildelt en hest, der stilles til rådighed af hollandske hesteejere/avlere. Herefter har deltageren 15 minutter til at lære hesten at kende på opvarmningsbanen inden konkurrencen starter. Først opstiller mønstreren hesten foran dommerne og præsenterer sig selv, hesten og piskeføren, og efterfølgende skridtes der med hesten frem og tilbage, inden mønstreren traver med hesten på en stor trekant. Turen sluttes med endnu en fremvisning af hesten i skridt, og en afslutningshilsen foran dommerne. Der er tre dommere, som giver deltagerne point for for deres evne til at opstille hesten korrekt og til at fremvise hesten i skridt og trav, så hesten fremstilles mest fordelagtigt. Det er altså ikke hesten, som dommerne vurderer, men derimod den måde som deltagerne fremviser hesten på.
Piskeføren er en anden deltager fra samme hold, og danskerne har været gode til at hjælpe hinanden med at få fremvist hestene på den bedst mulige måde.

Hvor de fleste andre ungavlerdiscipliner er teori-orienterede, er mønstring en praktisk disciplin. Mønstring vægter højere i det samlede mesterskab, og bliver bl.a. derfor også set som den vigtigste disciplin. Mønstringskonkurrencen er altså den helt store afslutning på de tre begivenhedsrige dage til VM for ungavlere.

Fakta
Hvem er på de danske hold

Det danske juniorhold:
- Anne-Sofie Jepsen
- Nicoline Holm Larsen
- Klara Øskov Olesen
- Karoline Øskov Olesen

Det danske seniorhold: 
- Viktor Kristensen
- Linnea Jansa
- Freya Dreyer
- Martine von Barner

Fold up

Stemningen i den danske lejr har været god hele turen, og det danske hold har støttet hinanden i med- og modgang - som disse billeder viser:

I aften er der middag, præmieceremoni og fest for alle deltagere og hjælpere, inden vi i morgen sætter kursen mod Danmark.

Hør i dette interview fra lørdag eftermiddag, hvad Klara og Freya fra det danske ungavlerhold synes om at være her i Ermelo:

Resultaterne bliver først offentligtgjort i aften, og vi venter i spænding. Følg med på Ridehesten.com i morgen, søndag, for at høre, hvordan det er gået de dygtige danske ungavlere. Kom endnu tættere på VM for ungavlere 2022 i Ridehestens augustnummer.

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen