Maria Lerche Mortensen
En helt almindelig torsdag aften inviterede Dansk Varmblods Region 2 på en lærerig aften på Riders Cup i Herlufmagle. Her var temaet ”Fra unghest til Grand Prix” med Bjarne Nielsen ved mikrofonen. Han har stor erfaring som berider, anerkendt træner, medlem af DV avlsledelsen, tidligere landstræner og dommer ved unghestechampionaterne, så han ligger bestemt inde med en stor viden om hvad der kræves på vej mod toppen og han gør det godt som kommentator, som vi er mange der ofte har oplevet.
Cirka 230 deltagere kiggede forbi aftenarrangementet, der var både avlere og ryttere fra region 2, men også deltagere fra andre regioner. Inden arrangementet havde regionen søgt ekvipager via Facebook, og fik henvendelser fra hele landet. Der var blevet udvalgt 11 helt forskellige heste i alderen 4 til 12 år, så publikum tydeligt kunne se uddannelsesskalaen ”in real life”.
Rentaktede gangarter
Arrangementet startede med at tre fireårsheste blev fremvist. Det var tre ganske forskellige heste, både i størrelse og i hvor meget de havde båret rytter. Alle tre tog de store og flotte omgivelser i stiv arm. De forskellige hestetyper sikrede en god start, for heste er ikke ens og deres uddannelse skal tilpasses dem. Så selvom de aktuelt ikke var på det samme stadie af uddannelsen, var det alle tre fine heste med en ganske lys fremtid. De kunne alle vise den gode, firtaktede skridt, totaktede trav og tretaktede galop.
Sidebevægelser
De femårs heste indtog herefter banen. Her kunne det ses at de havde været under uddannelse i et år mere, men igen blev der først og fremmest lagt vægt på den rene gangarter. Desuden kunne hestene vise den mest løsgørende øvelse, som vi har i værktøjskassen, nemlig schenkelvigningen. Man kan med fordel bruge ”centrifugalkraften”, når man indøver schenkelvigninger på den unge hest, ved at ride ad midterlinjen og ride schenkelvigningen modsat.
De spæde changementer
De to seksårs heste der indtog banen efter kaffe og kage-pausen, havde allerede forstået ideen med changementerne. Men det var yderst lærerigt for publikum at se al den forberedelse og eventuelt flere forsøg der i starten ligger bag changementerne, i forhold til de højt uddannede heste, hvor changementerne blot er en halv parade og rytterens hjælp. Desuden blev der lagt fokus på blandt andet skridtpirouetter og traverser.
Til sidst fik publikum lov til at se to heste der allerede havde startet Grand Prix. Og en som kan alle øvelserne, men som endnu har GP-stævnedebuten til gode. Der blev vist seriechangementer, galoppirouetter, piaffe, passage, traverser, men den gode skridt blev heller ikke glemt. Bjarne fortæller at de fleste heste kan blive grandprixheste – for næsten alle heste kan lære øvelserne, men ikke alle kan blive top-Grand Prix heste.
– Det drejer sig om at finde ind til hesten og lave det rigtige arbejde, understreger Bjarne, og minder publikum om en helt særlig hest, Digby. Han blev fremstillet ved hingstekåringen i Herning i 2000, og den gang stod det ikke klart for enhver, at han havde potentiale til at gå som en af verdens bedste heste i et årti.
4 Års
Baunehøjens Rochester, vallak e. Revolution/Sezuan/Ampere. Opdrættet af Stald Baunehøj v. Pia Gobert og Asger Lorentzen. Fremvist af Klara Marie Nielsen.
Halifax Lyng, kåret hingst e. Schwarzgld/Aston Martin/Summertime. Opdrættet af Anne Lyngbye Melsen. Fremvist af Anders Hoeck.
Kastaniegårdens Philina, bronzemedaljehoppe e. Revolution/Prince Thatch/Weltmeyer. Opdrættet af Bruno Hindkjær. Fremvist af Anne Troensegaard.
5 Års
Goomong Dynastar, vallak e. Don Deluxe/Aston Martin. Opdrættet af Katrine Holm Juliussen. Fremvist af Amalie Willum Hansen.
Atterupgaards Damaskus, bronzemedalje e. Franziskus/Bon Bravour/ Sandro Hit. Opdrættet af Atterupgaard. Fremvist af Selina Solberg Vittinghus.
Benito F, vallak e. Baron/Fernando/Lavallo. Opdrættet og fremvist af Mette Holst Pedersen.
6 års
Finest Blend G, vallak e. Franziskus/Royal Blend/Blue Hors don Schufro. Opdrættet af Louise Gilberg. Fremvist af Emilie Overgaard Madsen.
Atterupgaards Lady Hamilton, guldmedaljehoppe e. Dante Weltino/Stedinger. Opdrættet af Atterupgaard. Fremvist af Selina Solberg Vittinghus.
7 års og ældre
Valløs Dreaming Marong, 8 års kåret hingst e. Dream Boy/Baccarat XX/ Blue Hors Future Cup. Opdrættet af June og Mogens Worre-Jensen. Fremvist af Anders Hoeck.
Favour Gersdorf, 9 årig vallak e. Foundation/Leandro/Lucky Light. Opdrættet af Inger-Marie Andreasen. Fremvist af Nadja Sloth.
Laissez-Faire 12-års vallak e. Blue Hors Leredo/Rambo/World Record XX. Opdrættet af Stutteri Empex v. Alexandersen. Fremvist af Michala Damm.