Vær opmærksom under varme forhold

02-07-2023 09:21

Lars Mars

Optimering af rytteren - Hjælp dig selv til at få de bedste oplevelser, både til træning og til stævner

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Forbered din krop og hjerne - til de temperatur-forhold som du dyrker sport under.
Når temperaturen ændre sig til varme forhold (eller kolde forhold), ændre vi også vores behov for at få tilført ekstra energi.

 • Hjernen skal bruge mere energi til at holde koncentrationen og overblikket - til at kunne tage de bedste beslutninger.
 • Kroppen skal bruge mere energi for at kunne holde en optimal kropstemperatur – hvis den ikke får det, nedsættes vores ydeevne, og andre vigtige funktioner, der kan være afgørende for vores udvikling og præstation, eller til at håndtere eventuelle udfordringer.  

Vi forbrænder rigtig meget væske når der er varmt – både fra den luft som vi udånder, samt hvis vi sveder.

 • Hvis vi bare mister 2% i kropsvæske - kan det nedsætte vores ydeevne med 20%.
 • Typisk mærker vi ikke det ekstra behov, for ekstra energi i varmen – det viser sig typisk først når vi har behov for optimal koncentration, eller hvis der opstår udfordringer – og så kan vi desværre være kommet lidt på bagkant.

Underskud af væske (vand)
Hvis vi bare kommer lidt i underskud af væske, kan det være svært at få genoprettet – og dermed er vi stille og roligt på vej ”ned ad bakke” – det kan bl.a. have flg. påvirkninger:

 • At vi lettere bliver irriteret/frustreret.
 • At vi føler uoplagthed, træthed, tung i hovedet og i kroppen, svimmelhed, m.m.
 • At vi har svære ved at tage de bedste beslutninger - og svære ved at finde løsninger.
 • At vi har svære ved at holde koncentrationen.
 • At vi har svære ved at lære noget nyt – samt at kunne hjælpe ponyen/hesten på den bedste måde.

Forberedelse
Ofte er vi desværre alt for dårlige til at forberede krop og hjerne på de forhold som vi skal træne eller konkurrere under – og netop i en koncentrations-sport som ridesporten, kan der være store fordele ved at være opmærksom på detaljerne.

 • Planlæg tidspunkter for at spise og drikke , og hvad du skal spise og drikke – så der ikke opstår ”hovsa løsninger”

ALLE VED AT NÅR DER ER VARMT, ER DET VIGTIGT MED VÆSKE (VAND) – MEN MANGE GLEMMER VIGTIGHEDEN AF KOSTEN

Quickfix
Vores krop og hjerne kan meget let blive doven og træt, når den er på overarbejde i varmen.

Mange oplever en mindre appetit når der er varmt , og at man faktisk spiser lidt mindre, eller lettere måltider - det vil skabe en konflikt mellem lyst/følelser, og kroppens behov.

Registrere
Vores hjerne registrere hvis vi ikke har energi nok til rådighed, den vil automatisk søge efter quickfix-løsninger, og noget som hurtigt kan tilfredsstille vores belønnings-center.

”Hovsa-løsninger” hjælper os desværre ikke til god brugbar energi, der kan hjælpe os til energi og koncentration i en længere periode.

Mad:

 • Hjernen vil typisk tænke på fødevare der indeholder sukker, salt og fedt for at få dækket energibehovet – desværre er dette typisk junkfood, som faktisk sløver os
 • Som f.eks.: Pizza, burgere, pomfritter – samt sødesager, is, kage og slik.
 • Sund nærende og energigivende mad – er den bedste kilde til energi til både krop og hjerne.

Væske:

 • Man kan opleve at lysten til at drikke vand bliver mindre, når varmen står på over længere tid – så bliver der måske mere lyst til at drikke noget med smag.
 • Hjernen vil typisk kalde på noget væske med energi som sukker eller koffein.
 • Som f.eks.: Sodavand eller energidrik (de farvestrålende dåser og fladsker).
 • Vand er den bedste kilde til opretholdelse af væskebalancen.

Det er altså kun den overskydende energi der bruges til at koncentrationen og til at kunne præstere og dygtiggøre os – derfor er der rigtig meget optimering at hente på kost- og væske-områder under varme-forhold.

DET HELE HÆNGER SAMMEN – OG HAR EN STOR BETYDNING FOR HINANDEN

Nyheden fortsætter efter annoncen

Motivation vs. selvdisciplin
Undgå at komme til at stå i situationer med for lidt væske eller energi i kroppen.

 • Motivation: Er ofte styret af følelser – ”Jeg har lyst” – ”Jeg har ikke lyst”. Følelsen af at man ikke kan drikke mere, eller har lyst eller tid til at spise optimal sund, nærende og energigivende kost – fordi at hjerne og krop kalder på quickfix-løsninger i stedet for.
 • Selvdisciplinen: Er derimod styret af en rationel tankegang - ”Hvad kan hjælpe mig”, - ”Hvordan kan jeg hjælpe mig”, så jeg kan yde og præstere bedst muligt”.

Så uanset hvad vores hjerne sender af signaler - så vil en god selvdisciplin hjælpe os, til at kunne tage de bedste beslutninger bedst.

VÆSKE - forslag

 • Vand: Er den bedste væske-kilde – En god tommelfinger regel for vand-indtag på en dag: Drik 0,033 x din kropsvægt = mængde vand. (drik mere hvis du sveder meget).
 • Saftevand (med frugtsukker): Giver ekstra brugbar energi til krop og hjerne.
 • Mineral-tabletter: Hvis der er meget varmt, eller hvis du sveder meget, kan du med fordel tilsætte mineral/salt-brustabletter i dit vand  – det hjælper med at opretholde din salt-balance, og hjælper til at holde mere af væsken i kroppen. Brug f.eks. produktet: ”ZERO” elektrolytte fra HIGH5 (brustablet) - (kan bl.a. købes i Føtex).
 • Energi-drik-pulver: Du kan også med stor fordel tilsætte energidrik-pulver i dit vand – det tilføre både energi til krop og hjerne, samt indeholder også elektrolytter, til at binde væsken i kroppen. Brug f.eks. produktet: ”Energy Source” med elektrolytter fra HIGH5 (kan bl.a. købes i Føtex).
 • Du kan også med fordel supplere din væske, ved at spise melon og vindruer – de indeholder både vand og sukkerstoffer som giver energi.
 • VÆR OPMÆRKSOM PÅ: Drop de syntetiske fremstillede energi-produkter (de farvestrålende flasker og dåser) – de hjælper ikke til væskebalancen.

Planlæg dit væskeindtag – sørg for at drikke kontinuerligt over hele dagen

KOST - forslag
Sørg for at spise kontinuerligt, og jævnt fordelt over hele dagen. Så du sikre dig, at du får nok sund energigivende mad, og dermed får tilført optimal energi til både krop og hjerne – som både vil hjælpe dig fysisk og mentalt.

Planlæg flg.:

 • 3 x energigivende hovedmåltider (Forslag - Morgenmad: havregryn/mysli med mælk – Frokost: Rugbrød med pålæg – Aftensmad: Grove ris/groft pasta/kartofler, med fjerkræ/fisk/kød, samt grøntsager)
 • 2-3 x mellemmåltider, bl.a. for at opretholde et jævnt blodsukker-niveau, samt at hjælpe til et energi-overskud, der skaber energi til at kunne nødre med detaljerne. (Forslag: Banan – grov bolle med honning/ost – smoothie med banan/bær).

Planlæg dine måltider – så der ikke opstå ”hovsa- løsninger”.

Hjælp dig selv med den bedste planlægning, både i hverdagen, til træning og til stævner.

RIGTIG GOD FORNØJELSE MED AT OPRETHOLDE DIT OPTIMALE ENERGINIVEAU I VARMEN.

Du kan også med fordel læse mit blogindlæg:

 • ”Kost og væske under stævner” fra d. 18/11-21 HER
 • ”Tænk på helheden” fra d. 12/6-23 HER

Du kan læse meget mere om mine forslag til optimering af rytteren, og hjælp til mental-sundhed, trivsel og velfærd – samt optimering til sund udvikling og præstation:

Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental – og fysisk-træner samt optimering

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner