Tung rytter i lille sadel kan give hesten rygsmerter

22-12-2018 07:59

Nye undersøgelser viser, at det ikke er rytterens vægt, som er den største synder, når det kommer til, hvorfor hesten udvikler rygsmerter. Det hænger derimod tæt sammen med, om rytteren har korrekt plads i sadlen 

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

I undersøgelserne, som er foretaget af Sue Dyson, chef for klinisk ortopædi, The Centre For Equine Studies, Animal Health Trust, kunne man se en tæt sammenhæng mellem, at hos de tungere ryttere, som ikke havde en sadel, der passede til dem, så deres vægt blev fordelt forkert, var der en øget tendens til, at hestene udviklede rygsmerter og muskelspændinger.

Man har tidligere undersøgt nøje, hvordan rytterens vægt eller sadlens tilpasning til hesten påvirker dens bevægelsesmønster samt, hvordan hesten reagerer i sadelejet og over lænden. Ifølge Sue Dyson har man undersøgt hestens gangarter, tegn på stress samt sadellejet, når hesten udsættes for en tiltagene tung rytter i den samme sadel.

Det viste sig, at rummet mellem sadelpuderne blev mindre og mindre desto tungere rytteren var. Det resulterede i, at pladsen til hestens ryggrad blev mindre og mindre, hvad der igen første til tiltagene smerter i hestens rygmuskler.

Konklusionen er, at en tung rytter i en for lille sadel kan betyde ubehag og smerter for hesten.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Sue Dyson mener dog ikke, at undersøgelsen bør føre til, at tunge ryttere skal afholde sig fra at ride. I stedet bør en tung rytter bare altid sørge for, at hestens sadel er tilpasset, så den passer til både hest og rytter. Derudover skal hesten naturligvis have styrken til at matche at bære en tung rytter. Hvis sadlen er til passet, så den passer til både hest og rytter minimerer man risikoen for, at hesten får rygsmerter, fortæller Sue Dyson.

Kilde: Saddle Research Trust

 

Læs også i artiklen "Hest, rytter og sadel skal passe sammen" i magasinet Ridehestens augustnummer i år. Den handler netop om Sue Dysons studie.

Christine Krogh Frausing

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Christine Krogh Frausing