Tobajo Pik Disney er død

16-05-2023 12:54

Trine Askjær-Jørgensen

Hingsten, der i sin tid var Trude Hestengens store dressurstjerne, og som har taget den danskboende norske rytter til bl.a. UVM i Verden og WEG, er gået bort

Nyheden fortsætter efter annoncen

Grand Prix-hesten Tobajo Pik Disney e. Tobajo Picez/ Walt Disney er i en alder af 18 år gået bort. Han var en norsk varmblodshingst fra 2005 avlet af Tormod Bakke Johnson og blev som 5-års udnævnt som vinder af Norsk Varmblods hingstekåring i Vestfold.

Trudes store stjerne
I 2010 blev han solgt til norske Trude Hestengen og hendes familie. Den professionelle dressurrytter Trude Hestengen har i mange år boet i Danmark, hvor hun driver det topmoderne ridecenter med salgs- og træningsstald, Hestengen Dressage, ved Skælskør på Sjælland.

Trude Hestengen har haft Tobajo Pik Disney, siden han var fire år, og det er blevet til et utal af imponerende resultater med Trude i sadlen. I 2011 deltog de ved UVM i dressur i Verden, hvor de blev nr. 9 i 6-års trøstefinalen.

I 2013 gjorde de international debut i lilletur ved CDI Vestfold i februar, og i efteråret samme år rykkede de op til Grand Prix. De repræsenterede Norge ved World Equestrian Games i 2014, hvor de blev nr. 56, og ved EM i Aachen i 2015 blev de nr. 24 i Grand Prix Special. Derudover er det blevet til sejr i Bundgaard Byg Cup, da hingsten var bare syv år, placeringer internationalt i 4- og 5-stjernet Grand Prix, Norgesmester i både 2013 og 2015, individuelt sølv og bronze til nordisk mesterskab og meget mere.

I august 2015 solgte Trude den 10-årige hingst til den svenske entreprenør Jenny Linden-Urnes fra Christinelund Dressage, hvis rytter Sofie Lexner skulle ride Grand Prix på den.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Lexner og Tobajo Pik Disney havde deres stævnedebut i 2016 og har redet flere stævner i Intermediaire II og Grand Prix i Danmark og Sverige. Omkring to år efter købet gjorde de international debut, men en skade satte hingsten ud af sporten i mere end et år, ligesom Lexners graviditet og fødsel af hendes barn også holdt dem fra stævnebanerne.

Parret havde deres internationale comeback ved Falsterbo-stævnet i 2018 og red en måned senere Grand Prix til over 72% i Verden. Det blev Tobajo Pik Disneys sidste stævne.

I april 2018 blev det meldt ud, at Disney var blevet pensioneret fra sporten pga. tilbagevendende skader.

Den 18. april 2023 meldte ejeren fra Christinelund så ud, at Tobajo Pik Disney er gået bort.

– Efter en ulykke er vores højtelskede Tobajo Pik Disney desværre ikke længere hos os. Vores hjerter er knuste, men vi vil huske Disney, som den konge han var, sagde ejeren.

/EuroDressage

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen
Astrid Ø. Sørensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen