To hopper i front på førstedagen

08-03-2023 19:37

Trine Askjær-Jørgensen

Så er Blue Hors Unghestechampionat i dressur skudt godt i gang med første dag, hvor hestene vises under egen rytter. De to hopper, der sidst på efteråret vandt hver deres egnethedstest, har lagt sig i front af konkurrencen i Herning

Nyheden fortsætter efter annoncen

47 ekvipager deltog i dag i den første afdeling af Blue Hors Unghestechampionat i dressur ved Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning, og dermed er konkurrencen skudt godt i gang.

På førstedagen vises hestene tre ad gangen i Jyske Bank Boxen for at give dem de bedste forudsætninger for at vænne sig til de imponerende rammer. De mange 5-årige heste tog generelt opgaven i stiv arm, og det lader til at være en god hjælp for dem, at de går sammen inde på banen.

Hestene blev vist frem under egen rytter efter anvisning af Gunilla Nyman, der dirigerede ekvipagerne rundt i LA-øvelser. Ved dommerbordet sad i dag danske Susanne Baarup Christensen, britiske Isobel Wessels og svenske Mats Eriksson.

Dagens højeste bedømmelse gik, måske ikke så overraskende, til den fine hoppe Valerie B e. Revolution/ Blue Hors Zack (opdr. Karin og Peer Guldbrandsen). Under Helgstrand-rytter Anne-Mette Strandby har den brune hoppe vundet nærmest alt, der var at vinde. Ved eliteskuet på Vilhelmsborg i sensommeren 2021 stod hun i en alder af tre år som årets dressurbetonede hoppe i Dansk Varmblod. Siden da ser det ud til, at hoppen kun har fortsat udviklingen i den rigtige retning. Først tog hun guldet i finalen for 4-års dressurheste ved Pavo og Dansk Rideforbunds championater, og derefter vandt hun den egnethedstest, hun gik, på Vilhelmsborg – og kvalificerede sig dermed til Herning.

Dommerne gav i dag guldmedaljehoppen følgende kommentarer: – Hun skridter rentaktet og igennem hele kroppen med en stor overtrædning. Vi synes, hun har en passende kadanceret trav, som er meget udtryksfuld og letgående. Galoppen er vældig balanceret og opad bakke, fortalte Susanne Baarup.

Valerie blev tildelt 9,5 for både skridt og trav samt 9 for galop og opnåede dermed en samlet score på 168 point.

Copyright Ridehesten.com
Quinn G. og Betina Jæger. Foto: Ridehesten.com/Kristine Bojsen

Endnu en vinder af sin egnethedstest, nemlig Quinn G. e. Quaterhit/ Fassbinder (opdr. Helene Geervliet), gjorde det godt i dag. Hoppen, som med Dennis Fisker i sadlen tog sejren ved den ekstraordinære egnethedstest i dressur hos Kirstinelund Sportsrideklub sidst på efteråret, blev i dag vist flot frem af Helgstrand-rytter Betina Jæger.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Hoppen fik af dommerne følgende kommentarer: – Det er en hest med meget stor ridelighed og opmærksomhed på rytteren. Hun skridter afslappet med god overtrædning. Traven er elastisk med god bæring og aktive bagben. Galoppen har god rummelighed og gode overgange mellem middel- og arbejdsgalop.

Quinn fik 8,5 for skridt og 9,5 for både galop og trav, hvilket gav en samlet score på 165 point.

Copyright Ridehesten.com
Ravinas Sebastian og Anders S. Hoeck. Foto: Ridehesten.com/Kristine Bojsen

Tredje bedste hest i dag blev Ravinas Sebastian e. Secret/ De Niro, som blev fremvist af Anders Sjøbeck Hoeck. Den sorte vallak gav dommerne følgende kommentarer med på vejen: – Skridten er afslappet med passende overtrædning, og han skridter igennem hele kroppen. Traven er elastisk, men vi kunne ønske os mere aktive bagben, og han bliver også lidt vid bagtil. Galoppen er dejligt opad bakke, men mangler lidt skulderfrihed.

Sebastian fik 8,5 i både skridt, trav og galop, som gav en samlet score på 153 point.

Resultatet af første afdeling af unghestechampionatet.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Kristine Bojsen

Første gang til unghestechampionat
De tre højest bedømte heste i dag blev alle tre redet af ryttere, der er garvede i unghestechampionats-sammenhæng. I feltet af de mange ekvipager var også flere ryttere, som for første gang prøvede at ride i championatet i Herning.

Én af dem var Gustav Meinertz, der selv har uddannet Harrysmindes Esto e. Blue Hors Emilio/ Blue Hors Zack og ejer ham sammen med avleren Stutteri Harrysminde v/Leo Andersen. Den brune DV-vallak, der måler intet mindre end 190 cm, blev belønnet med 7,5 for både skridt og trav samt 8 for galop, som gav en samlet score på 138 point og en placering cirka midt i feltet.

Gustav fortæller i videoen her, hvordan det var at ride i Boxen for første gang, og hvordan det gik:

Fakta
Om Blue Hors Unghestechampionat i dressur

Hestene kvalificerer sig via Dansk Varmblods egnethedstests i efteråret. I dressur udtages de 50 bedste heste og 10 reserver.

Dag 1: Hestene vises tre ad gangen under egen rytter og rider efter anvisning fra dommerne, der bedømmer dem i skridt, trav og galop.

Dag 2: Hestene vises to ad gangen under egen rytter og rider efter anvisning fra dommerne. Her bedømmes alle tre gangarter samt ridelighed og kapacitet.

A-finale: De 21 bedst placerede heste efter bedømmelse med egen rytter går direkte videre til testrytterdelen, som opdeles i to heat og afvikles henholdsvis lørdag og søndag. Testrytterbedømmelsen har en varighed af ca. 10 minutter, og testrytteren giver to karakterer for henholdsvis ridelighed og kapacitet.

B-finale: De heste, der ikke har kvalificeret sig til A-finalen, går B-finalen fredag, hvor de vises to ad gangen efter anvisning fra to dommere. Her bliver de bedømt i gangarter under egen rytter. I B-finalen nulstilles karaktererne, så karaktererne fra indledende runder ikke tæller med. Da hestene ikke deltager i testrytterdelen, får de overført rideligheds- og kapacitetskarakter fra bedømmelse under egen rytter til det samlede resultat. De tre bedste heste fra B-finalen går videre til testrytterdelens anden dag.

Fold up
Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen