Annika Knudsen Lorentsen
Pia og Morten Augustinus fra Nordfyn, har i mere end 20 år avlet holstenerheste, og deres mål har altid været af avle sportsheste til den professionelle rytter, og det må siges at være lykkedes med Darc De Lux e. Darco/Contender, som nu er klar til at gå OL med Andreas Schou.
– Vi havde Darc hos os indtil han var 5 år, hvor Morten selv har uddannet ham, og grunden til, at vi valgte at beholde ham som hingst, er at han har et fantastisk temperament, og så er han en klog hest, fortæller familien Augustinus, og fortsætter:
– Allerede som føl var vi ikke i tvivl om hans potentiale, også på grund af hans interessante afstamning. Undervejs i opvæksten viste han os kontinuerligt, at han var en god hest, og vi blev mere og mere overbeviste om, at han ville blive en god sportshest.
Darc De Lux havde brug for lidt ekstra tid til at finde balancen i hans store galop, og derfor gik han først stævne som 5-års, hvor Morten red et lille stævne på ham, inden familien valgte at fremvise ham til Andreas.
– Grunden til valget faldt på Andreas og hans team, var, at her vidste vi, at Darc ville få chancen for at vise sit potentiale. Først red Martin Neergaard, som på det tidspunkt arbejdede ved Schou, ham, og her gik han finale i 5-års championatet. Derefter overtog Jannike West Schou, Andreas' kone, ham og red 6- og 7-års klasser på ham internationalt.
Da Darc blev 8 år, overtog Andreas tøjlerne og siden har de sammen redet mange gode nulrunder i ind- og udland, og ekvipagen blev blandt andet nummer 2 ved senior DM sidste år.
Enhver avlers drøm
Netop OL er nok enhver avlers drøm, og det er nu lykkedes for familien Augustinus, som inden længe kan se Andreas og Darc De Lux i aktion ved OL i Tokyo.
– At drømmen bliver en realitet, skyldes en masse ting, som skal gå op i en højere enhed. Det kræver et match mellem hest og rytter, korrekt uddannelse og management af hesten, og så kræver det også, at den ikke bliver slidt op på vejen til målet.
Solid hoppestamme
Darc De Lux er lavet på hoppen Ordelia e. Contender/Cor de la Bryere/Rigoletto, som nu er 22 år og fortsat rask og frisk. Denne hoppe har haft en succesfuld karriere i avlen, og hun er placeret blandt de 100 bedste avlshopper i Holstener-regi.
– Vores gode ven Hans-Joachim Ahsbahs, som har siddet i kåringskommisionen i Holsten i mange år, ringede og sagde, at nu er avlshoppen der, og vi sprang i bilen og kørte sydpå, for at se hende. Her stod hun med et 6 dage gammelt føl ved siden, og vi fik efterfølgende at vide, at der havde været 39 henvendelser på hende den første dag, men det var heldigvis bestemt, at hun skulle til Nordfyn, forklarer familien, og fortsætter:
– Det vi faldt for, var, at hun ikke var en typisk tung Contender, men mere en lille sportsmodel af en Cor de La Bryere hoppe - og hun ser stadig fantastisk ud.
Hoppen er blandt andet mor til to kårede hingste, to heste efter Rheinsberg, som har gået 145 cm i Tyskland, hovedstambogshoppen Censitive e. Dobel's Cento, som familien avler på, og så selvfølgelig Darc De Lux. Der er også flere gode unge heste på vej efter hoppen, og familien Augustinus har i år fået en helbror til Darc De Lux, som blev født samme dag, som Andreas' blev udtaget til at ride OL.
– Nu tager vi æg ud via ICSI-metoden, og bruger rugehopper, da hun ikke længere selv skal bære føl, da hun flere gange de sidste år, har lavet neonathal isoerythrolyse (uforligelighed), hvor hoppens antistoffer i råmælken nedbryder føllets røde blodlegemer. Ved at lave embryo, kan vi håbe på, at hun bliver hos os i mange år, og laver flere gode føl.
ICSI (Intra Cytoplasmisk Sæd Injektion) er en måde, hvorpå man kan lave føl på en hoppe, uden at hun selv skal bære føllet.
Det er en tvangsbefrugtning under mikroskop, hvor æggene suges ud af hoppens æggestok. Efterfølgende befrugtes de under mikroskop, ved at sprøjte en sædcelle ind i ægget. Når ægget har modnet i 7-10 dage, kan embryonet overføres til en rugehoppe.
Spændte på OL-deltagelsen
Familien Augustinus er meget spændte på Darc De Luxs deltagelse ved OL , og fingrene er selvfølgelig krydsede for, at det går godt for Andreas og Darc.
– Vi er selvfølgelig mega spændte på, hvordan det går i Tokyo, og vi krydser fingre for, at alt lykkes for Andreas og Darc. Det er jo første gang, at en danskavlet holstener, skal gå springning ved OL med en dansk rytter, så det er virkelig stort. Darc har et hjerte af guld og en fantastisk rytter i Andreas, som har masser af mesterskabserfaring.
– Vi ville selvfølgelig gerne have været med i Tokyo, men sådan blev det desværre ikke, da det afvikles uden tilskuere, men vi håber på at se Andreas og Darc på hjemmebane i Herning ved VM 2022.