Britt Carlsen
Alle heste, som af den ene eller den anden årsag har været ude af arbejde i mere end 4-6 uger, skal genoptrænes. Det kan være efter en længere pause, f.eks. rytterens ferie eller hestens sygdomsperiode, eller det kan være den unge utrænede hest, som skal i træning.
Hvorfor er genoptræning nødvendig?
Der er 3 hovedformål med at genoptræne sin hest:
De første 2 punkter forbedres rimeligt hurtigt i løbet af genoptræningen, hvorimod dette sidste punkt er mere tidskrævende og mindst lige så vigtigt som resten, da hesten ellers let kan få en skade eller et tilbagefald i en gammel skade.
Vævsstyrke vil sige vævets, og her menes ledbrusk, ledbånd og -kapsel, sener og ligamenters evne til at modstå belastning uden at gå i stykker. Nedsat vævsstyrke vil man finde i skadet væv, som er helet op, samt i resten af hesten efter en arbejdspause. Mange skader opstår specielt på unge heste på grund af for lav vævsstyrke i forhold det arbejde, som forlanges af hesten. En forbedring af vævsstyrken opnås bedst ved skridt lige ud på hårdt plant underlag, dvs. på sti og vej (og ikke i en blød ridehusbund), da dette belaster led og sener i de korrekte vinkler uden rotationer af benet. Belastningerne kommer i små doser og mange gange i løbet af genoptræningen.
Hvordan genoptræner jeg min hest?
Varigheden og intensiteten af genoptræningen skal tilpasses efter årsagen til arbejdspausen. En skræddersyet genoptræningsplan skal du drøfte med din egen dyrlæge. F.eks. vil genoptræningen af en hest med rygproblemer tage sig noget anderledes ud.
Generelt kan følgende plan anbefales til heste, som har været ude af arbejde mere end 6 uger:
1. - 3. uge:
Skridt lige ud på hårdt, plant underlag - startende med 20-30 minutter dagligt for til slut at ende med 90-120 minutters skridt dagligt sidst i perioden. Dette kan deles i 2 skridtperioder pr . dag. Skridtperioden kan med fordel øges til 5-6 uger, specielt efter alvorlige sene/ligamentskader.
4.-5. uge:
Træningen fortsætter på hårdt plant underlag, og nu lægges der efter opvarmning i skridt travintervaller á 2 minutter ind i træningen. Der startes med 5 intervaller med skridtperioder mellem travintervallerne. Herefter lægges 1 interval på hver eller hver anden dag, indtil man når 15 stk. (ca. 30 minutters trav sammenlagt).
6.-7. uge:
Nu er hesten klar til at blive arbejdet med i mere samlet travarbejde på store volter på bane eller i ridehus. Start med 15 minutters travarbejde og øg gradvis til 30-40 minutter dagligt over 1-2 uger. Herefter kan galoparbejde påbegyndes.
8. uge:
Normalt arbejde påbegyndes og indrettes efter hestens brugstype (spring, dressur eller væddeløb). Start med de lette øvelser og øg kravene gradvist. Forlang aldrig mere af hesten, end dens træningsniveau kan bære!
Du skal kontakte din dyrlæge hvis:
Kilde: Netdyredoktor