Caroline Rehoffs mirakel-heste

02-01-2021 10:42

Annika Knudsen Lorentsen

Caroline Rehoff Pedersen har to gange prøvet, at en af hendes bedste heste kom til skade, og blev dømt ude af sporten. Den ene er tilbage på topniveau, og den anden er i fuld gang med en succesfuld genoptræning - og som Caroline selv udtrykker det, så er det lidt af et mirakel med begge heste

Copyright Ridehesten.com
Caroline og Rubens de Laume ved World Cup Vilhelmsborg i oktober 2020. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

Ved Christmas Show i december 2019 bemærkede Caroline Rehoff Pedersen, at hendes hest Rubens de Laume træk vejret mere højlydt end normalt på opvarmningen. 

– Jeg troede først ikke det var så slemt, for han har altid haft lidt lyd på sin vejrtrækning. Men efter ca. seks spring inde på banen hev han så meget efter vejret, at jeg måtte hoppe af ham med det samme, og forsøge at få ham til at trække vejret roligere, forklarer Caroline og fortsætter:

– Han hyperventilierede og var helt ved siden af sig selv. Jeg var meget chokeret over oplevelsen, og vi fik ham selvfølgelig tjekket meget grundigt. 

Det var svært at finde årsagen, og derfor tog familie Rehoff Pedersen ham til Ansager Hestehospital, hvor han skulle tjekkes fuldstændigt. 

Copyright Ridehesten.com
Dyrlæge Bo Jørgensen, fra Ansager Hestehospital, foretog i forbindelse med udredningen en arbejdsendoskopi på Rubens de Laume. Foto: Privat

– Han fik et rør i halsen, mens jeg red på ham, for at man kunne se, hvordan det så ud nede i luftrøret, når han bevægede sig. Alt så normalt ud, indtil dyrlægen kiggede helt lige på halsen. Her viste det sig, at hans hals var helt skæv, forklarer Caroline og fortsætter:

– Han blev ultralydsscannet, og her fandt vi noget væv eller brusk-lignende i halsen. Det havde vokset sig så dybt ind i halsen og formået at kollapse luftrørets bruskringe på et område på 20-25 cm. Hvor længe det har været sådan, og hvorfor det er sket, det ved vi ikke, og dyrlægen havde aldrig set det før.

Diagnosen betød med sikkerhed, at bruskringene aldrig vil kunne blive normale igen og holde luftrøret oppe, så udsigten til, at Rubens de Laume skulle komme tilbage i sporten var ikke god.

– Vi fik at vide, at vi nok godt kunne glemme alt om, at han ville blive ridehest igen, men vævet skulle selvfølgelig fjernes, og i januar 2020 blev han opereret. 

Copyright Ridehesten.com
Rubens de Laume efter operationen. Foto: Privat

Tilbage i topsporten
Selvom Rubens de Laume blev dømt ude, så gik han i juni 2020 fejlfrit i 120 cm uden de helt store problemer med vejrtrækningen. 

– Jeg kan huske, at jeg var meget rørt den dag, fordi jeg aldrig havde forventet at skulle starte på ham igen. Måneden efter gik han 145 cm igen, og det niveau går han fortsat på. To måneder efter operationen i januar valgte jeg at give genoptræningen en chance, selvom jeg godt var klar over, at det nok var en umulig opgave. 

– I starten gik det ikke så godt med vejrtrækningen, men lige så stille blev det bedre, i takt med, at han kom i bedre form. Jeg tror det har været et spørgsmål om, at han har skulle vænne sig til det. I starten da han begyndte at deltage ved stævner igen, brugte vi tiden lige inden vi skulle på banen, på at få hans puls ned, men i dag konkurrerer jeg på ham på helt almindelig vis. Derfor kalder vi ham mirakelhesten. 

Copyright Ridehesten.com
Caroline Rehoff Pedersen og Carolus-Magnus. Foto: Ridehesten.com/Annika Knudsen Lorentsen

Endnu en mirakelhest i stalden
Endelig var Rubens de Laume tilbage på toppen igen, og dermed havde Caroline igen flere heste til de høje klasser. Glæden varede dog ikke længe, for i sommer sprang Caroline nogle små spring på hendes tophest Carolus-Magnus, som forberedelse til et internationalt stævne i Tyskland. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

– På det allersidste spring, som jeg havde planlagt i træningen, kunne jeg i landingen mærke, at der var noget helt galt. To galopspring efter stod Magnus helt stille på tre ben, og jeg gik i panik og råbte efter min mor, fortæller Caroline og fortsætter: 

– Hun kom selvfølgelig ud og ringede akut til dyrlægen, mens jeg stod ved siden af min bedste ven og bedste hest. Jeg var meget ked af det. 

Dyrlægen kom ud og scannede vallakkens ben, og her var det en nedslående nyhed Caroline og hendes mor fik. 

– Han kiggede alvorligt på min mor, og så vidste jeg godt, hvad klokken havde slået. Jeg var helt knust og brød sammen. 

Det viste sig, at 17-årige Carolus-Magnus havde pådraget sig en skade på den overfladiske bøjesene, hvor 80 % af tværsnittet af senen var blevet beskadiget. Carolines tophest havde altså pådraget sig en meget alvorlig skade, med en meget dårlig prognose, og tykkelsen af senen var mere end fordoblet på grund af hævelser.

Copyright Ridehesten.com
Hævelsen på Carolus-Magnus' ben. Foto: Privat

– Jeg tror, at mange i dette tilfælde ville have valgt at sige, at det var slut for denne gang, og ladet hesten aflive. Det var bare ikke en valgmulighed i mine øjne. Magnus skulle blive hos mig, og sådan var det, og derfor gik behandlingen i gang. 

I den akutte fase blev Carolus-Magnus behandlet med is hver 4. time og laser, og da han igen kunne transporteres, fik han stamcellebehandling og 3 spabehandlinger ugentligt i en måned. Derefter stod den på restitution derhjemme, men uden boksro. 

– Vi valgte at opretholde hans hverdag. Det betød, at vi trak ham humpende på fold hver formiddag og gik en kort tur med ham om eftermiddagen, forklarer Carolines mor Lone. 

Den 1. december, 5 måneder efter skaden, var Carolus-Magnus klar til små skridtture med rytter, og den 15. december blev han af en overrasket dyrlæge erklæret rengående. Scenen er fortsat fortykket, men ikke af væske, men i stedet af arvæv. 

– Vi tror, at det er indsatsen i den akutte fase, samt det, at vi ikke lod ham få boksro, der har gjort forskellen. Han fik mulighed for at bevæge sig frit, og dermed stabilisere sig på folden. 

Siden er Carolus-Magnus også begyndt at trave, og Caroline følger en meget nøje genoptræningsplan. 

– Han er stadig pensioneret fra topsporten, men lige nu rider jeg ham hver dag. Min plan er, at han skal være hyggehest og måske springe nogle små spring i ny og næ, hvis han kan holde til det. Jeg tror på, at han får en bedre pension, hvis han bliver holdt i gang, for jeg kan mærke, at han elsker at være lidt i gang igen, slutter Caroline. 

I januarnummeret af magasinet Ridehesten, som netop er udkommet, kan man læse et tema, hvor der er fokus på hestens sundhed. Her er der blandt andet en artikel om genoptræning og en artikel om stamcellebehandling.

Læs også

Caroline Rehoff pensionerer sin tophest

25-08-2020 13:50, af Annika Knudsen Lorentsen

Ungrytter Caroline Rehoff Pedersen har med Carolus-Magnus opnået utroligt mange flotte resultater og blev eksempelvis bedste dansker ved EM for junior sidste år. Nu bliver den 17-årige vallak pensioneret, da han desværre ikke kommer sig ovenpå en skade han pådrog sig først på sommeren, fortæller Caroline, som er taknemmelig for alle de oplevelser hun har fået med ham

Caroline Rehoff Pedersen har købt tophesten Chaccieny

05-05-2020 10:19, af Annika Knudsen Lorentsen

Ungrytter Caroline Rehoff Pedersen har i en del måneder ledt efter en ny hest, som på sigt kan overtage pladsen for hendes nuværende tophest Carolus-Magnus. Nu er det lykkes, og Caroline har investeret i den 11-årige vallak Chaccieny, som allerede har haft stor succes internationalt

Nations Cup: Målet er en podieplads

29-09-2019 08:03, af Cecilia Lindahl

De unge danske springtalenter rider i dag på banen ved Nations Cup-finalerne i Opglabbeek, Belgien. Ridehesten.com har snakket med juniorrytter Caroline Rehoff Pedersen, der er klar til at kæmpe for podiepladsen

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Dorothee Schneider mister hest og er selv indlagt

19-04-2021 08:52, af Annika Knudsen Lorentsen

I forbindelse med præmieoverrækkelsen ved stævnet i Pforzhein faldt tyske Dorothee Schneider af sin hest Fohlenhofs Rock'n Rose, da hoppen kollapsede og døde formodentligt som følge af et brud på hovedpulsåren

Reaktion på Helgstrands nyhedsbrev i dag

13-04-2021 17:26, af Kristine Ulsø Olsen

Nyhedsbrevet ”Opdatering vedrørende manglende indsyning af 3-års hingste” fra Helgstrand Dressage i dag har medvirket til at Dansk Varmblod nu har lavet en redegørelse af forløbet omkring 10-dages testen fra deres side

Fra narkohandler i Spanien til ridehest i Danmark

18-04-2021 12:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Mette Weye tog til Spanien for at arbejde og fandt ved et tilfælde sin drømmehest Alondra, som var blevet konfiskeret fra en 16-årig narkohandler. Hun tog Alondra med hjem til Danmark, men det var ikke helt uden besvær 

Farvel til en danmarksmester i paradressur

12-04-2021 09:56, af Kristine Ulsø Olsen

Sidste års danmarksmester, Tina Chabert Jensen, mistede i sidste uge sin mesterskabshest og bedste ven, da Ælling måtte aflives grundet akut tarmslyng

Mistede hest til kolik: Transportør fandt en ny

16-04-2021 10:45, af Marie Helene Rigård Rohleder

For tre uger siden mistede Preben sin bedste ven på operationsbordet på Højgaard Hestehospital. Det var hestetransportør Jens Overgaard, som kørte hesten til hospitalet, og bagefter besluttede han at hjælpe med at finde en ny rolig koldblodshest til Preben, som bor på et bosted. I går flyttede shiren Kong Arthur ind 

Sodashi – det hvide lyn fra Japan (video)

15-04-2021 10:45, af Thomas Bach Jensen

I japan kniber det for alle galopheste med at følge med den hvide hoppe Sodashi, der foreløbigt er ubesejret

Tre Grand Prix-heste med til Hagen

13-04-2021 15:03, af Kristine Ulsø Olsen

Daniel Bachmann Andersen som sidste år gik selvstændig, glæder sig til at gå en spændende stævnesæson i møde. Om en uges tid drager han afsted mod det internationale stævne i Hagen, hvor han medbringer intet mindre end tre heste i Grand Prix-klasserne

Pressemeddelelse fra Helgstrand Dressage

14-04-2021 19:42, af Annika Knudsen Lorentsen

Som tilbagemelding på gårsdagens udmelding fra Dansk Varmblod vedrørende 10-dages testen, har Helgstrand Dressage nu udsendt en pressemeddelelse. Læs den her

Laila Pedersen ny rytter på Stutteri Ask

14-04-2021 12:48, af Thomas Bach Jensen

Berider Laila Pedersen, der senest har været ansat hos Nordentoft Equestrian og tidligere på Katrinelund igennem flere år, er blevet ansat som springrytter på Stutteri Ask

En godkendt hingst ved Dansk Varmblods Efterkåring

13-04-2021 19:33, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Fem hingste blev fremstillet ved Dansk Varmblods Efterkåring på Vilhelmsborg i aften, hvor en hingst opnåede adgang til 10-dages prøve med henblik på avlsgodkendelse