Guldmedaljehoppen der ikke kunne blive drægtig

06-12-2020 14:30

Marie Helene Rigård Rohleder

Avl

Fire år i streg blev guldmedaljehoppen Lillevangs Pari-Diva forsøgt sat i fol med alverdens teknikker og flere forskellige dyrlæger, men uden held. For et år siden overtog dyrlæge Andrea Louise Nissen hoppen, og gik i gang med en intensiv genoptræning for at få krop og hormoner i balance igen

Copyright Ridehesten.com
Lillevangs Pari-Diva til Dansk Varmblods Eliteskue i 2014. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen

Guldmedaljehoppen og Årets Dressurbetonede Hoppe 2014, Lillevangs Pari-Diva e. Blue Hors Zack/ Fanal Prydsholm (opdr. Jytte og Poul-Erik Simonsen) har ikke haft verdens nemmeste liv. 

Som føl brækkede den højre hoftehjørne. Heldigvis kom den stærkt igen og blev som nævnt Årets Dressurbetonede Hoppe i Dansk Varmblod i 2014.

I 2015 gik det desværre galt, og hoppen blev halt på højre bagben. Haltheden var af så alvorlig grad, at den blev erklæret uanvendelig af dyrlægen og den tidligere ejers forsikringsselskab. I 2015 blev hun sat i fol og fik et fint føl, men siden da begyndte en lang sej kamp om at gøre Lillevangs Pari-Diva drægtig.  

Copyright Ridehesten.com
Lillevangs Pari-Diva til Dansk Varmblods Eliteskue i 2014. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen

– Diva har været forsøgt sat i fol i 2016, 2017 2018 og 2019. Med alle tænkelige teknikker,  insemineringer med flere hingste og af flere forskellige dyrlæger. En biopsi af livmoderen i 2018 viste, at Diva med stor sandsynlighed ikke ville kunne bære en drægtighed. I 2019 blev der forsøgt at tage æg ud, men de var for dårlige kvalitet og degenererede, fortæller dyrlæge Andrea Louise Nissen. I december 2019 overtog hun derfor hoppen, da den ellers stod til aflivning.

–Jeg overtog Diva, fordi hun er en dejlig hest af god afstamning, og jeg var sikker på, at jeg kunne hjælpe hende med at blive drægtig, siger Andrea Louise Nissen. 

Udover at være hestedyrlæge har Andrea specialiseret sig i proprioceptiv træning af heste og ryttere, og hun har udviklet konceptet PAS® (Proprioceptive Activation System). 

Andrea er også uddannet hesteosteopat EDO®, og det er de teknikker, som hun har brugt til at hjælpe Lillevangs Pari-Diva. 

Hvad er proprioception?

Ordet kommer af reception, der betyder ’at modtage’ og proprius, som betyder ’fra sig selv’, og henviser til de stræk- og rumfølere i ledkapsler, ligamenter og sener, som sender signaler til hestens eller rytterens hjerne om, hvor kroppen befinder sig, og hvordan den bevæger sig. Dårlig proprioception øger risikoen for skader, da proprioception giver besked om yderstilling af fx led før man kan mærke smerte i leddet. 

Kroppen skal i balance
Andrea Louise Nissen gik i gang med at genoptræne Lillevangs Pari-Diva. Hovedfokus var at få hestens hormoner og organer i balance igen. 

– Diva startede på et fodertilskud fra VetCur, og så behandlede jeg hende med osteopati og proprioceptiv genoptræning. Hun blev også trænet i kapsun af Kitt Sørensen. Det handler om at få løsnet op i kroppen, så blodforsyningen til organerne kører 100%, fortæller Andrea Louise Nissen. 

–Jeg fandt ud af, at der var voldsom spænding og smerte i bindevævet og ophænget ved højre æggestok og livmoderen hos Diva. Det hænger formentlig sammen med dengang hun brækkede det højre hoftehjørne som føl, samt hendes halthed på højre bagben, siger Andrea Louise Nissen. 

Copyright Ridehesten.com
Lillevangs Pari-Diva til Dansk Varmblods Eliteskue i 2014. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

I træningen havde Andrea og Kitt særlig fokus på at få Divas overspændte muskler omkring ryggen til at slappe af, og de underspændte muskler til at tone op.

– Det er en team indsats, der har hjulpet Diva. Hun står hos Helle Tholstrup i travstalden Stald Suset, siger Andrea. 

Helle Tholstrup er oplært af Kitt og Andrea til at træne kapsun. Det er også hende, der står for at lave PAS øvelser i hverdagene, idet Andrea har små børn og har sin virksomhed Nissens Hestebiomekanik at tage sig af. 

Hvad er PAS? (Proprioceptiv Activation System)

Nøglen til proprioceptiv aktivering er nerverne i senetenen (kroppens sanseceller), som består af en høj koncentration af stræk- og rumfølende nerveender. Senetenens nerveender sidder således vævet ind i alle sener, ligamenter og ledkapsler. Man kan let hjælpe sin hest til at aktivere senetenen, fx ved at trække den rundt i små cirkler, på bakker og på varieret underlag. 

Et lille mirakel
Efter et flere måneders intensiv træning, ændret foderplan og behandling med osteopati forsøgte Andrea Louise Nissens kollega dyrlæge Anna Bonde at inseminere Diva med frisk sæd fra Blue Hors Farrell i maj 2020. 

– Vi scannede Diva drægtig, og det var en helt fantastisk oplevelse. Hun bar på tvillinger, men vi valgte at klemme den ene, og heldigvis satte det andet foster sig fast. Hun blev scannt drægtig med et foster den 8. juni, og håndprøvet dag 99. Så jeg glæder mig rigtig meget til snart at få føl til foråret, siger Andrea Louise Nissen. 

Copyright Ridehesten.com
Andrea og Diva fra august 2020. Diva er drægtig, og Andrea er gravid med termin et par uger senere. Foto: Privat

Diva er nu kun lavgradigt halt på grund af den asymmetri, som hun har i bækkenet som følge af frakturen som føl.

Hvad er osteopati?
En osteopat undersøger og forebygger dysfunktioner i hele kroppen, og behandler led, muskler og bindevæv med osteopatiske manipulative teknikker for, at normalisere kroppens funktioner. Det er foreksempel manipulationer og mobilisering af kroppens led, muskler og fascier (det tynde bindevæv der forbinder kroppens strukturer).

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen