Guldmedaljehoppen der ikke kunne blive drægtig

06-12-2020 14:30

Marie Helene Rigård Rohleder

Avl|

Fire år i streg blev guldmedaljehoppen Lillevangs Pari-Diva forsøgt sat i fol med alverdens teknikker og flere forskellige dyrlæger, men uden held. For et år siden overtog dyrlæge Andrea Louise Nissen hoppen, og gik i gang med en intensiv genoptræning for at få krop og hormoner i balance igen

Copyright Ridehesten.com
Lillevangs Pari-Diva til Dansk Varmblods Eliteskue i 2014. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen

Guldmedaljehoppen og Årets Dressurbetonede Hoppe 2014, Lillevangs Pari-Diva e. Blue Hors Zack/ Fanal Prydsholm (opdr. Jytte og Poul-Erik Simonsen) har ikke haft verdens nemmeste liv. 

Som føl brækkede den højre hoftehjørne. Heldigvis kom den stærkt igen og blev som nævnt Årets Dressurbetonede Hoppe i Dansk Varmblod i 2014.

I 2015 gik det desværre galt, og hoppen blev halt på højre bagben. Haltheden var af så alvorlig grad, at den blev erklæret uanvendelig af dyrlægen og den tidligere ejers forsikringsselskab. I 2015 blev hun sat i fol og fik et fint føl, men siden da begyndte en lang sej kamp om at gøre Lillevangs Pari-Diva drægtig.  

Copyright Ridehesten.com
Lillevangs Pari-Diva til Dansk Varmblods Eliteskue i 2014. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen

– Diva har været forsøgt sat i fol i 2016, 2017 2018 og 2019. Med alle tænkelige teknikker,  insemineringer med flere hingste og af flere forskellige dyrlæger. En biopsi af livmoderen i 2018 viste, at Diva med stor sandsynlighed ikke ville kunne bære en drægtighed. I 2019 blev der forsøgt at tage æg ud, men de var for dårlige kvalitet og degenererede, fortæller dyrlæge Andrea Louise Nissen. I december 2019 overtog hun derfor hoppen, da den ellers stod til aflivning.

–Jeg overtog Diva, fordi hun er en dejlig hest af god afstamning, og jeg var sikker på, at jeg kunne hjælpe hende med at blive drægtig, siger Andrea Louise Nissen. 

Udover at være hestedyrlæge har Andrea specialiseret sig i proprioceptiv træning af heste og ryttere, og hun har udviklet konceptet PAS® (Proprioceptive Activation System). 

Andrea er også uddannet hesteosteopat EDO®, og det er de teknikker, som hun har brugt til at hjælpe Lillevangs Pari-Diva. 

Hvad er proprioception?

Ordet kommer af reception, der betyder ’at modtage’ og proprius, som betyder ’fra sig selv’, og henviser til de stræk- og rumfølere i ledkapsler, ligamenter og sener, som sender signaler til hestens eller rytterens hjerne om, hvor kroppen befinder sig, og hvordan den bevæger sig. Dårlig proprioception øger risikoen for skader, da proprioception giver besked om yderstilling af fx led før man kan mærke smerte i leddet. 

Kroppen skal i balance
Andrea Louise Nissen gik i gang med at genoptræne Lillevangs Pari-Diva. Hovedfokus var at få hestens hormoner og organer i balance igen. 

– Diva startede på et fodertilskud fra VetCur, og så behandlede jeg hende med osteopati og proprioceptiv genoptræning. Hun blev også trænet i kapsun af Kitt Sørensen. Det handler om at få løsnet op i kroppen, så blodforsyningen til organerne kører 100%, fortæller Andrea Louise Nissen. 

–Jeg fandt ud af, at der var voldsom spænding og smerte i bindevævet og ophænget ved højre æggestok og livmoderen hos Diva. Det hænger formentlig sammen med dengang hun brækkede det højre hoftehjørne som føl, samt hendes halthed på højre bagben, siger Andrea Louise Nissen. 

Copyright Ridehesten.com
Lillevangs Pari-Diva til Dansk Varmblods Eliteskue i 2014. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

I træningen havde Andrea og Kitt særlig fokus på at få Divas overspændte muskler omkring ryggen til at slappe af, og de underspændte muskler til at tone op.

– Det er en team indsats, der har hjulpet Diva. Hun står hos Helle Tholstrup i travstalden Stald Suset, siger Andrea. 

Helle Tholstrup er oplært af Kitt og Andrea til at træne kapsun. Det er også hende, der står for at lave PAS øvelser i hverdagene, idet Andrea har små børn og har sin virksomhed Nissens Hestebiomekanik at tage sig af. 

Hvad er PAS? (Proprioceptiv Activation System)

Nøglen til proprioceptiv aktivering er nerverne i senetenen (kroppens sanseceller), som består af en høj koncentration af stræk- og rumfølende nerveender. Senetenens nerveender sidder således vævet ind i alle sener, ligamenter og ledkapsler. Man kan let hjælpe sin hest til at aktivere senetenen, fx ved at trække den rundt i små cirkler, på bakker og på varieret underlag. 

Et lille mirakel
Efter et flere måneders intensiv træning, ændret foderplan og behandling med osteopati forsøgte Andrea Louise Nissens kollega dyrlæge Anna Bonde at inseminere Diva med frisk sæd fra Blue Hors Farrell i maj 2020. 

– Vi scannede Diva drægtig, og det var en helt fantastisk oplevelse. Hun bar på tvillinger, men vi valgte at klemme den ene, og heldigvis satte det andet foster sig fast. Hun blev scannt drægtig med et foster den 8. juni, og håndprøvet dag 99. Så jeg glæder mig rigtig meget til snart at få føl til foråret, siger Andrea Louise Nissen. 

Copyright Ridehesten.com
Andrea og Diva fra august 2020. Diva er drægtig, og Andrea er gravid med termin et par uger senere. Foto: Privat

Diva er nu kun lavgradigt halt på grund af den asymmetri, som hun har i bækkenet som følge af frakturen som føl.

Hvad er osteopati?
En osteopat undersøger og forebygger dysfunktioner i hele kroppen, og behandler led, muskler og bindevæv med osteopatiske manipulative teknikker for, at normalisere kroppens funktioner. Det er foreksempel manipulationer og mobilisering af kroppens led, muskler og fascier (det tynde bindevæv der forbinder kroppens strukturer).

Læs også

Drægtig hoppe skudt af jæger: Sådan forløb sagen

15-09-2020 15:50, af Annika Knudsen Lorentsen

For knap et år siden berettede vi om, at avlshoppen Calicia Møgelvang blev skudt på sin egen mark af en jæger. Her et år efter er det en nedtrykt hoppeejer der står tilbage med en meget lille sum penge i erstatning for den hoppe han var meget glad for

Drægtig hoppe aflivet efter mulig dyremishandling

12-09-2020 14:31, af Marie Helene Rigård Rohleder

Politiet efterforsker en forfærdelig sag om mulig dyremishandling fra Holbæk Rideklub, hvor en drægtig hoppe fredag morgen blev aflivet som følge af voldsomme skader 

Bliv klogere på reproduktion med ny podcast

14-04-2020 09:50, af Marie Helene Rigård Rohleder
Avl|

Kan du spotte en brunst? Og hvad skal du huske, når hoppen er drægtig? Dyrlæge Thomas Kock har sammen med hestehospitalet Horsedoc lavet en podcastserie om reproduktion 

Danskere til internationale stævner

01-01-2014 16:31, af Thomas Bach Jensen

Som det første i det nye år er Anne van Olst og Kristina Møller til start ved International Concours Noord Nederland i Drachten i weekenden

Årets første Ridehesten ude nu!

01-01-2015 08:51, af Nina Marie Villadsen

Så er vi klar til at tage hul på det nyt år med et funklende nyt nummer af magasinet Ridehesten

- Det er overvældende

27-07-2014 16:49, af Tina Ravn
Avl|

Sådan siger Sara Quist, som er en af de avlere, der i disse dage tager deres føl med på følskue. Hendes hingsteføl tog hjem med titlen som dagens bedste, og samtidig blev den solgt 

Hvis hoppen dør i fødslen

30-03-2018 12:08, af Sussi Hjort Hollensted
Avl|

Det er en meget sørgelig situation, når hoppen dør i fødslen. Ikke desto mindre er det vigtigt at holde hovedet koldt og handle hurtigt, hvis føllet skal overleve, lyder det fra dyrlæge, Kiwa Riis-Olesen

Dansk jockey vinder storløb til Royal Ascot

21-06-2020 18:30, af Marie Helene Rigård Rohleder

Den danske galopjockey Kevin Stott vandt lørdag eftermiddag karrierens største sejr ved det prestigefyldte Royal Ascot i England, hvor han red først over målstregen på Hello Youmazain i et gruppe 1 løb og vandt en præmiesum på over 1 mio. kr. 

Damon Hill tilbage til Helen

02-06-2010 09:59, af Thomas Bach Jensen
Som en opfølgning på nyheden om, at samarbejdet imellem Ingrid Klimke og ejerne af hingsten Damon Hill første til et brud, kan vi nu rapportere, at hingstens fremtidige uddannelse lægges i hænderne på Ingrid Klimkes tidligere elev, Helen Langehanenberg

Foreløbig dansk top-3 ved EM i ponydressur

16-08-2019 16:33, af Camilla Tiefensee Schrøder
Pony|

De danske ponydressurryttere har med flotte procenter indtaget de tre øverste placeringer på resultatlisten efter den første halvdel af det individuelle mesterskab i dag ved EM i Strzegom i dag

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Marie Helene Rigård Rohleder

Marie Helene Rigård Rohleder
20 24 29 28
mhr@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Heste dør på stribe af herpesvirus til stævne i Spanien (video)

28-02-2021 14:57, af Marie Helene Rigård Rohleder

De danske springryttere ved stævnet i Valencia, Spanien, gennemlever deres livs værste mareridt. Kirsten Rie Truelsen og hendes familie kæmper for deres ni heste efter, at stævnet er blevet ramt af herpesvirus 1. Stævnearrangørerne har ikke taget truslen alvorligt, og der er først i går, at de gav lov til at adskille de raske heste fra de syge (Opdateret med billeder)

Sophie Schwarck: Virussen slog min hest ihjel (video)

02-03-2021 10:27, af Annika Knudsen Lorentsen

Sophie Schwarck Asmussen mistede i søndags en af sine heste under herpesvirusudbruddet på stævnepladsen i Valencia, og hendes to andre heste er også ramt af virussen, og kæmper for deres liv. Sophie beskriver forløbet som forfærdeligt, uvirkeligt og fuldstændig ude af kontrol, og så fortæller hun, at på trods af, at hendes heste alle er vaccineret mod virussen, så lader det til, at de ingen beskyttelse har haft

Dyrlæger går imod ændring af købeloven – den danske hesteverden er rystet

25-02-2021 16:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Købelovens forbrugerafsnit har i utallige sager skabt store økonomiske problemer for de danske avlere, når de har solgt heste til private. Nu giver et nyt EU-direktiv mulighed for at undtage handel med levende dyr fra købelovens forbrugerafsnit. Det bakker SEGES Heste og Landsudvalget for Heste fuldt op omkring, men Den Danske Dyrlægeforening går imod en årelang kamp for at ændre købeloven

Dansk føl solgt til USA få dage gammel

23-02-2021 11:09, af Annika Knudsen Lorentsen
Avl|

South-West Jolene er navnet på det føl, som kom til verden hos Laisbo Hors'es den 12. februar. Det er stadig tidligt på året, men flere små føl er allerede født, og det charmerende hoppeføl er et af de føl, som har fået en god start på livet på trods af vinterkulde 

Udendørs stævner er tilladt igen

27-02-2021 09:22, af Marie Helene Rigård Rohleder

Hvis du overholder forsamlingsforbuddet på 25 personer, så er det igen muligt at afholde udendørs stævner og afvikle undervisning udendørs. Læs de nye retningslinjer her 

Landets bedste springryttere må igen ride stævner

23-02-2021 14:44, af Annika Knudsen Lorentsen

Rideforbundet meddeler nu, at det kan lade sig gøre for landets bedste springryttere igen at ride stævne, da de i følge kulturministeriets bekendtgørelse er undtaget forsamlingsforbuddet. Det gælder dog i første omgang kun springryttere, som har rytterkategorisering 6 og som er minimum 22 år

Internationalt stævne i Spanien ramt af virus

23-02-2021 09:31, af Annika Knudsen Lorentsen

Søndag måtte arrangørerne af det internationale stævne i Valencia aflyse flere klasser, efter at flere heste var blevet syge med hvad der menes at være et udbrud af herpesvirus 1

Når palominoavl handler om mere end bare farven

24-02-2021 09:15, af Astrid Sørensen

Familien du Plessis de Richelieu avler palominoheste, men det er ikke kun den gyldne farve, der er vigtig. Visionen er også at avle ridelige og velgående heste, der kan begå sig i sporten på højt niveau

Familien Truelsen: Vi beder for vores hestes liv

02-03-2021 15:10, af Marie Helene Rigård Rohleder

Kirsten Rie Truelsen og hendes familie kæmper for at redde deres ni heste, som de tog med til springstævne i Valencia, Spanien. Stævnet er ramt af en ekstrem aggressiv variant af herpesvirus 1 og flere heste er døde 

Auktion over 12 topheste fra Stutteri Skikkild

01-03-2021 09:21, af Thomas Bach Jensen

I december 2020 mistede rideverdenen en dygtig avler. Med en livslang avlerkarriere, stor passion for ridesporten og heste, der har spredt sig over hele verden, var Peter ”Skikkild” Jensen en institution i hesteverdenen. Nu sælges 12 topheste fra Stutteri Skikkild på netauktion hos Campen Auktioner