Smittet med kværke uden at vise symptomer

26-03-2019 08:07

Annika Knudsen Lorentsen

Det har hele tiden været kendt, at voksne heste har kunnet være syge med kværke uden at vise symptomer, men nyt studie viser, at også unge heste kan være smittet med kværke uden at vise symptomer

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Førhen har man betragtet unge heste uden symptomer som friske og raske, men et nyt studie viser at det er forkert at antage dette.

Symptomer på kværke kan variere meget fra hest til hest og forskelligt fra stald til stald, men først og fremmest er det sædvanligvis unge heste der rammes hårdest.

Kværke er forårsaget af bakterien Streptococcus Equi, og en af de vanskelige ting er, at sygdommen spredes mellem heste, der bærer sygdommen uden at vise symptomer. Det faktum, at voksne heste kan gennemgå en kværkeinfektion uden at vise symptomer er tidligere kendt. Men imidlertid er det blevet antaget, at symptomfrie unge heste altid har været raske.

En ny undersøgelse fra det Svenske Landbrugsuniversitet (SLU) har vist, at selv unge heste kan være smittet med kværke uden at vise nogle symptomer. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Antistoffer i næsten alle heste

112 nyligt afvænnede føl blev anvendt til undersøgelsen. Infektionen kunne findes i skylleprøver fra luftvejene på lidt over halvdelen af hestene, men kun 35 af de 112 føl viste faktisk symptomer på en luftvejsinfektion. I slutningen af udbruddet kunne antistoffer mod kværke påvises hos 91 af føllene, hvilket betyder at næsten alle havde været udsat for infektionen.

I en pressemeddelse fra SLU meddeles det, at viden om, at selv unge heste kan blive smittet med kværke uden at vise symptomer, er af stor betydning. Dette gælder både ved planlægning af foranstaltninger for at forhindre spredning af infektionen mellem heste i en smittet stald, og for at forhindre spredning af kværke til andre stalde.

/SLU

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen