Skamferede heste får medieomtale

15-02-2024 16:13

Pernille og Maja Nannbjerg oplevede flere gange, at deres nu aflivede hest blev skamferet på folden med snitsår og skader til følge. Sagen får nu opmærksomhed af bl.a. TV2 

Copyright Ridehesten.com
Pernille Nannberg Brandt sammen med islænderhoppen Eydis, der blev skamferet på folden. Foto: Privat
Nyheden fortsætter efter annoncen

Vi har skrevet om det mange gange før: "Nyt i sagen om den skamferede hoppe på Søballegard",
"Politiet efterforsker sager om skamfering af heste" og "Islandske heste groft skamferet: Maner og haler klippet af". Sådan lyder blot nogle af historierne, der gennem de seneste år har været om skamfering og mishandling af heste. Sagerne går fra hestehaler, der er blevet klippet af, til dybe og alvorlige snitsår. Men hvorfor bliver det ved med at ske?

Det spørgsmål stiller Pernille Nannbjerg Brandt og Maja Vita Nannbjerg også sig selv med en vis afmagt. De har haft skamfering af heste inde på tætteste hold, da de i oktober 2022 for første gang fandt deres islænderhoppe Eydis på folden blødende og med gangbesvær.

Deres historie er blevet til artikler på TV2 Fyn, der ligeledes har lavet en dokumentar i flere afsnit. Maja har desuden fornyligt henvendt sig til Ridehesten, da hun ønsker, at historien når langt ud, så alle hesteejere kan være opmærksomme og påpasselige. 

Gentagne besøg
På en stor fold ved Voldtofte på Fyn går 11 heste, hvoraf mor Pernille og datter Maja ejer seks af dem og andre opstaldere ejer de resterende fem. Her har hestene gået uden problemer i flere år, men det ændrede sig den 25. oktober 2022. En af de andre hesteejere ringede til Pernille og fortalte, at Eydis blødte og havde blod på begge bagben. Pernille var på arbejde, så Maja tog ud forbi folden, hvor hun først troede, at der var sket et uheld. Da hun opdagede et tre centimeter langt rent snitsår i skeden samt på bagbenet af Eydis, var hun klar over, at situationen var en anden.

Det var mystisk, og jeg var meget bekymret, fortæller Maja.

En dyrlæge fra Højgård Hestehospital i Morud bekræfter i en artikel hos Fyns Stifttidende, at der var tale om påførte sår, da et snit fra f.eks. et søm, ville skabe et langt mere flosset udtryk.

Fem dage senere var der igen lyde og fodspor i folden, og Pernille forsøgte at løbe efter gerningsmændene, men uden held.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Det hele eskalerede langsomt, og også andre heste i folden blev ramt. Episoderne blev meldt til politiet, der noterede sig sagen uden at gøre ydeligere i starten. Hesteejerne gik sammen om at overvåge folden og købe lyssensorer og overvågningskameraer, men de lykkedes ikke med at fange gerningsmændene eller få fat i noget, der kunne bekræfte deres identitet.  

I starten af februar 2023 blev Eydis fundet med et snitsår i mundvigen, og den 17. februar blev nabogårdens hest fundet i sin staldboks bundet i grimen og med bagbenene sammenbundne. Mellem benene lå en kniv og halen havde to knuder. Politiet satte nu en efterforsker på sagen, men der er stadig ikke fundet og sigtet nogen i sagen. Dette er en næsten umulig opgave uden nogen tydelige overvågningsbilleder eller lignende at gå ud fra.

Der skete ikke mere i folden i slutningen af foråret og i sommeren 2023. Eydis var dog blevet så syg, at Pernille Nannberg Brandt så sig nødsaget til at få hende aflivet. Det føles uretfærdigt, fortæller Pernille til TV2 Fyn.

Fokus i medierne
Maja er glad for, at de valgte at gå til TV2 Fyn, der tog sagen op. Jo mere fokus, der kommer på disse tragiske episoder, jo bedre mulighed er der for at lave ændringer. Maja ønsker bl.a. en højere strafferamme, end de to år man ifølge nuværende lovgivning kan blive idømt for dyremishandling. Hvis strafferammen hæves til seks år, vil det give politiet flere redskaber til efterforskningen af sager som denne, skriver TV2.

På TV2 Play kan dokumentaren "De skamferede heste" ses, der over tre afsnit belyser sagen. Heri medvirker bl.a. også Stina Myrholm, der – som vi tidligere har skrevet om – i 2020 blev nødt til at aflive sin hoppe efter grov mishandling en nat på Holbæk Ridecenter. Der er ikke begrundet mistanke for, at sagerne skulle have en sammenhæng.

Selvom hesteskamferingerne ikke er noget, der sker ofte, vækker hændelserne de seneste år naturligvis bekymring hos langt de fleste danske hesteejere. Omvendt er det værd at huske på, at der kun sker ganske få episoder hvert år, selvom det kan være svært at huske på, når man læser om de tragiske sager i medierne.

Se dokumentaren om Pernille og Majas Eydis HER.

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen