Send hesten til tandlæge

17-06-2018 10:47

Lad dyrlægen se din hest i munden. Heste kan få tandspidser, som kan genere den meget

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

 

Heste kan få problemer med deres tænder. Hestens tænder vokser hele tiden, for det slider meget på tænderne at spise græs. Hestens tænder gnider mod hinanden, når hesten tygger, og derved slides tænder ned. Hvis hesten tygger skævt, bliver tænderne ikke slidt lige meget over alt, og så får hesten tandspidser.
Netop fordi tænderne vokser hele hestens liv igennem, er der ikke nogen idé i at anskaffe en tandbørste på størrelse med en opvaskebørste og gå i gang i gang med at børste tænder morgen og aften. Men der er andet, hesteejeren kan gøre for at forebygge, at der opstår tandproblemer.

Hvordan ser man problemet?
Det er naturligvis ikke så let, at få lov til at se hesten ind i munden. Og hvis man endelig får et glimt af tænderne, hvad er det så man skal se efter? Dyrlægen er meget bedre til at holde øje med den slag - end du selv er. Men hesten reagerer på en speciel måde, hvis den har tandproblemer. Og på den måde kan du selv være med til at holde øje med, at hestens tænder, og dermed også hesten, har det godt.
Hvis man giver sin hest/pony meget at spise, uden at den tager på, kan det skyldes at den har tandspidser. Hesten kan ikke tygge sit foder ordentlig, og derfor får den ikke fuld udnyttelse af sit foder. Heste som har tandspidser vil derfor ofte også savle meget, når de spiser. Krybben bliver snasket og fuld af savl, og det tager hesten længere tid at komme igennem sin foderration. Ofte vil hesten også stå og tabe sin mad ud af munden, når den spiser. Har hesten mange tandspidser, kan det medføre at den får kolik (ondt i maven og forstoppelse), fordi den ikke kan tygge sin mad godt nok.
Når du rider på hesten, skal du også være opmærksom på, om hesten virker øm i munden, når du tager i tøjlen. Hvis hesten virker låst og stiv i munden, så kan det skyldes at den har tandspidser.

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen


Til tandtjek
Præcis som mennesker har heste brug for at få et årligt eller halvårligt tandtjek. Ved regelmæssig tandundersøgelse, når skaderne sjældent at blive så store, at der f.eks. må operationer til. Når tandlægen, som egentlig er dyrlægen, kigger hesten i munden med jævne mellemrum, kan problemerne som regel klares med en rasp. - Huller i tænderne kender hestene ikke til, netop fordi tænderne vokser. Hestens tænder er omkring ti cm lange, men man ser kun ca. en til halvanden centimeter af dem i munden.

Slides skævt
Hos mange heste slides tænderne skævt, og det giver tandspidser, som kan genere hesten, når den spiser. Tandspiser kan genere hesten så meget, at den ikke bare tygger skævt, men også kommer til at gå skævt, fordi den har ondt i den ene side af hovedet. Indtil hestene som to-tre årige skifter mælketænderne ud, er der ikke grund til at holde så meget øje med tænderne. Men når de blivende tænder er kommet, er der grund til at være på vagt.
Tænderne kan give problemer hos nogle heste, mens andre ikke reagerer på det.

Ingen smerter
Raspning af tænder gør ikke ondt på hesten, for den har ikke følenerver i den del af tanden, man kan se, men alene i tandroden.
Mange heste behøver at blive udstyret med en mundspærre, for at den kan gabe så meget op, at tænderne kan raspes. På den måde kan dyrlægen også bedre komme til.
I det hele taget er det nok værd at følge tænderne nøje hele hestens liv. 
En tandraspning er en lille ting med stor virkning.

 

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner