Opdag hestens tandproblemer i tide

21-02-2025 06:29

De fleste af vores rideheste lever på en helt anden måde end hestene i naturen. Derfor bliver hestenes tandsæt ikke slidt på samme måde, som det ellers ville. Det kan føre til en række forskellige problemer, fordi hesten kan have svært ved at tygge og optage sit foder

Copyright Ridehesten.com
Opstår der problemer med hestens tænder, betyder det ikke kun smerter for hesten – det kan også medføre sygdom og vægttab, advarer Jon Vedding Nielsen, hestedyrlæge hos Agria Dyreforsikring. Foto: Agria Dyreforsikring

Når vi bruger hestene som rideheste, lever de ofte på en helt anden måde, end de heste, der lever i naturen. Det betyder også, at hestenes tandsæt ikke bliver slidt på samme måde. Tandproblemer hos heste betyder ikke kun smerte, det kan også føre til sygdom og vægttab, fordi hesten kan have svært ved at tygge og optage sit foder, meddeler Agria Dyreforsikring i en pressemeddelelse

Har du oplevet at din heste for eksempel viser modstand mod arbejde med trense med bid i munden eller er urolig på tøjlen? Så kan det være på grund af problemer med tænderne. Tandproblemer er en plage for hesten, og det kan være svært for ejeren at vide, om hesten har ondt i munden. Derfor er det vigtigt, at hesten regelmæssigt får undersøgt sine tænder ved en dyrlæge. 

Problemer med hestens tænder betyder ikke bare smerter for hesten, det kan også medføre sygdom og vægttab, fordi hesten spiser en mindre mængde grovfoder og samtidig kan have svært ved at optage indholdet i sit foder. Tandpleje er derfor noget, der ikke må overses. I naturen spiser hestene op til 18 timer om dagen, og deres primære mad består som regel af græs, som tænderne skal tygge og forarbejde. Derfor er tænderne på arbejde det meste af dagen, og derved sker der et naturligt slid på tænderne. 

Nutidens rideheste lever under andre vilkår. De bruger færre timer om dagen på at spise, foderet er anderledes og ofte spiser de heller ikke fra jorden. Det betyder, at hestens tandsæt udvikler sig anderledes, da tænderne ikke slides i samme grad, samtidig med at hestens bid risikerer at blive skævt, hvilket kan medføre tandspidser, kroge eller bølgebid. 

Copyright Ridehesten.com
Det anbefales at hesten får tjekket sine tænder mindst én gang årligt. Foto: Ridehesten.com/ Annette Boe Østergaard

Tandproblemer kan undgås 
Både vilde heste og tamme heste udvikler tandspidser, men i naturen kræver vi ikke det samme af hestene, som vi gør på vores rideheste. Noget af det udstyr, vi bruger, når vi rider på hestene, presser på hestens kinder, og hvis der så er tandspidser, kan det skabe sår i munden. Mange tandproblemer kan dog undgås, hvis man får hestens tænder efterset og rettet, inden det udvikler sig til problemer, fortæller Jon Vedding Nielsen, hestedyrlæge hos Agria Dyreforsikring: 

Når hestene har smidt mælketænderne, og de permanente tænder vokser ud, er det vigtigt som ejer at få udført regelmæssige tandeftersyn. Gerne en gang hver 12. måned. Særligt inden unghesten skal rides til og trænes, bør den få efterset tænderne for at sikre, at der ikke vil opstå problemer, når den begynder at få udstyr på. 

Ældre heste har brug for flere tandtjek
Hestens tænder skubbes langsomt ud i takt med sliddet. Derfor er de blivende tænder ved den unge hest meget lange, mens tandrødderne bliver kortere og kortere med alderen. Tandsættet hos ældre heste er mere disponeret på grund af øget forekomst af slid, men også på baggrund af de kortere rødder. Det giver nemlig større risiko for fejl i tandstilling og belastning, som kan give hyppigere frakturer. Heste over 14 år bør derfor have oftere mundhuleundersøgelse, så eventuelle problemer bliver fanget i tide. 

Copyright Ridehesten.com
Som hesteejer må man ikke glemme hestens tandpleje. Det er vigtigt for at forebygge sygdomme og smerter. Foto: Agria Dyreforsikring

Tandsmerter kan være årsag til adfærdsproblemer 
Nogle adfærdsproblemer hos heste kan have forbindelse til tandsmerter, noget som desværre ofte ikke bliver opdaget af ejerne. Det har forskere fra Finland undersøgt nærmere tilbage i 2020, hvor de har interviewet 47 hesteejere, hvis heste har fået fjernet en tand. 

Ejerne besvarede 23 spørgsmål, der havde noget at gøre med hestens adfærd, når de blev fodret, når de blev redet samt deres almindelige adfærd, både før og efter tandudtrækningen. Før tanden var fjernet, observerede flere af ejerne en social tilbagetrukkenhed, besvær med at spise og undgåelse af biddet. Derudover observerede de rysten på hovedet, modstand mod at få hovedtøj på og nogle af hestene udviste endda aggression. De adfærdstegn, der oftest blev set som værende i sammenhæng med tandpine, havde forbindelse til det at spise og drikke. 

Efter hestene fik trukket tanden ud, tog over halvdelen af hestene på i vægt, og de samme heste havde også langt færre adfærdsproblemer i forhold til at spise og drikke. Det tyder derfor på, at hestenes tandproblemer var så smertefulde, at det hindrede dem i at tygge maden rigtigt. At fjerne tanden hjalp derfor hesten til bedre at kunne tygge foderet, og dermed til bedre fordøjelse, ligesom det øgede den samlede mængde foder, som hesten kunne spise. 

Mange af ejerne rapporterede en positiv forandring efter fjernelse af tanden hos hestene, hvor hestene før havde været sky og bukket under ridning. Alle disse tegn var forandringer, der let kunne blive set som dårlig opførsel eller manglende træning af hesten, mener forskerne. 

Symptomer på tandproblemer hos hesten

  • Hesten har nedsat ædelyst
  • Hesten taber sig
  • Hesten tygger hø og spytter det ud igen i "foderboller"
  • Hesten taber kraftfoder ud af munden
  • Dårlig lugt ud af munden eller næsen
  • Næseflåd
  • Hesten savler meget, når den tygger
  • Sår på slimhinderne i munden og på tungen
  • Rideproblemer - hesten viser modstand under ridning eller er urolig på tøjlen

Kilde: Agria Dyreforsikring, Equine Vet Science

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner