Merete Haahr
Ældre heste har brug for ekstra meget opmærksomhed, og det er vigtigt, at man holder øje med forandringer, der kan stamme fra aldersrelaterede komplikationer.
Der er ikke nogen fast grænse for, hvornår en hest er gammel og har brug for ekstra omsorg. Det er lige så individuelt, som det er for ældre mennesker. En 22-årig hest vil måske være pensionist på papiret, mens den fint kan klare sig uden problemer. Studier viser dog, at 70% af heste har brug for mere opmærksomhed for at kunne holdes sunde og raske, og at 20% vil have brug for behandling.
Hestens behov for ekstra kalorier for at holde sig varm, øges når temperaturen falder. Under et dækken kan man være uopmærksom på hestens vægttab, og tab af kondition kan blive et alvorligt problem. Når man skal se på hestens normale kropskondition, så kan man måske ikke se ribbenene, men man kan mærke dem, når man stryger hænderne langs hestens side.
Ideelt set vil en ældre hest gå ind i vinteren med et kropskonditionstal på 5 eller 6, og det betyder, at ribbenene er synlige fra nogle sider, men ikke kan føles, medmindre man trykker på dem. Manken er rund, og der er nogle mindre fedtdepoter på skulder og nakke. En under gennemsnitlig kropskondition vil bevirke, at hesten måske er koldere, og dens immunforsvar er mindre robust igennem vinteren. Ydermere er det vigtigt at sørge for, at hesten har tilstrækkeligt dækken på og har et læskur, hvor den kan søge ly for vind og regn.
Tandproblemer kan gøre det svært eller smertefuldt for hesten at tygge maden, specielt det tørre foder som hø og wrap, og det kan anbefales at få dyrlægen til at foretage en tandundersøgelse. Mange års tyggen på groft græs sætter sine spor, og det kan svække eller måske endda løsne tænderne. Hestens tænder vokser i omkring seks år, og derefter bliver de slidt hvert år med nogle få millimeter. Den gennemsnitlige 20 års hest har slidt mere end 1,5 cm af dens fem cm lange tænder. Nogle heste lever længe nok, så deres tænder bliver slidt helt ned, og det gør det umuligt for dem at tygge det normale foder. Spørg dyrlægen, om der er underliggende problemer, der kan gøre det svært for hesten at tage på i vægt.
Hvis hesten taber vægt midt på vinteren, skal man håndtere det som på alle andre tidspunkter af året, men vær ekstra opmærksom på det. Hurtige kostændringer øger chancen for kolik, men man skal heller ikke blot vente og se tiden an. Sørg for at lave en vægtøgningsplan, og sæt det i værk med det samme.
Løsningen er ikke kun at tildele mere kraftfoder. Grovfoder er mindst lige så vigtigt for at holde vægten vinteren igennem. Den langsomme forbrænding hjælper hesten til at holde sig varm.
Læs også artiklen om grovfoderets betydning i septembernummeret af magasinet Ridehesten.
Kilde: Equus