Det gode pensionistliv: Bette er 37 og næsten tandløs

28-02-2021 17:45

Marie Helene Rigård Rohleder

Lise Lorentzen og connemaraponyen Bette har fulgtes ad næsten hele livet. I dag er Bette en glad pensionist på 37 år med næsten ingen tænder tilbage. Dyrlæge Heidi Nielsen tjekker Bette hvert halve år og opfordrer alle til at være ekstra opmærksom på tænderne hos gamle heste

Copyright Ridehesten.com
Lise Lorentzen og Bette. Foto: Lunbyfoto.dk
Nyheden fortsætter efter annoncen

I 35 år har Lise Lorentzen fra Odder ejet, passet og trænet sin hvide connemarapony Bette. Som 13 årig fik hun Bette som sin første pony og siden da har de to redet spring, dressur, jagter og alt muligt andet sjovt sammen. 

– Vi er jo vokset op sammen. Hun har altid været der for mig, og jeg elsker hende overalt på jorden, siger Lise Lorentzen. 

Som 21-årig fik Bette tarmslyng, og dyrlægerne spåede ikke de bedste fremtidsudsigter, men den seje pony kæmpede sig tilbage til livet, og det var først, da passet sagde over 30 år, at Bette gik på pension. 

Copyright Ridehesten.com
Lise Lorentzen og Bette. Foto: Lunbyfoto.dk

Tandlæge til den gamle hest 
Hestens tænder bliver dannet, indtil hesten er 10-15 år gammel. Derfra bliver de kun slidt og til sidst er der ikke mere tand tilbage, fortæller dyrlæge Heidi Nielsen fra Skive. 

– Hele hestens liv bliver tænderne skubbet langsomt frem som en læbestift, og til sidst, når der ikke er meget tand tilbage, bliver de løse. Det gør ondt på den ældre hest at have en løs tand, og derfor er det meget vigtigt, at hesteejerne sørger for hyppige tandlægebesøg. Jeg anbefaler tjek af tænder hvert halve år hos gamle heste, siger Heidi Nielsen. 

Copyright Ridehesten.com
Illustrationen viser tænderne som læbestifter, der trykkes op efterhånden som de slides- indtil der ikke er mere tand. Illustration: Heidi Nielsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Hun har selv behandlet Bette de sidste mange år og trukket flere tænder ud på den. Bette har i dag kun to tænder tilbage i overmunden, og tænderne i undermunden er voldsomt nedslidte. 

– Jeg er fortaler for et langt hesteliv, men kun når der gøres alt det, der skal til, for at holde hestene smertefri, og det kræver tandlæge mindst to gange om året, og en foderplan der hele tiden justeres, så den gamle hest kan holde huld, siger Heidi Nielsen. 

6-retters menu til pensionisten 
I dag bliver Bette fodret seks gange om dagen. Den får stadig lov til at tygge wrap, fordi det holder spytproduktionen i gang, men Bette spytter wrappen ud igen i cigarformede ruller. Derfor får Bette både opblødte roepiller, grøntpiller, mash, müsli, revet æbler, lucerne og forskellige tilskud for at holde huld. 

Uden den særlige foderplan, med opblødt foder flere gange dagligt, vil gamle heste sulte, også selvom de gives masser af hø mm. Det er hårdt arbejde og dyrt i foder , men helt nødvendigt. Alternativet er aflivning, og det er også helt i orden, mener dyrlæge Heidi Nielsen. Det er bare ikke iorden, ikke at gøre noget.

– Ja, det kræver ekstra arbejde, men jeg har aldrig været i tvivl om, at Bette er mit ansvar og selvfølgelig passer jeg på hende til hun ikke er her mere. Hun er stadig glad og vrinsker og traver mig i møde hver gang jeg kommer med foder, siger Lise.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner