Efter ni år med smerter kan Roberta smile igen

13-09-2020 11:50, af Marie Helene Rigård Rohleder

Shetlandsponyen Roberta kom til Danmark med store smerter i munden, trangstillede tænder, flækkede tænder, tandkødsbetændelse og meget mere. Dyrlæge Heidi Nielsen tog ponyen under sine vinger, og i dag lever Roberta både i stuehuset og stalden og følger Heidi som en lille hund  

Copyright Ridehesten.com
Heidi Nielsen og Roberta. Foto: Privat
Nyheden fortsætter efter annoncen

– Jeg har haft Roberta bedøvet og behandlet i munden over 25 gange på halvandet år, fortæller Heidi Nielsen, som er uddannet dyrlæge og hestekiropraktor. Heidi Nielsen er specialiseret i behandling af tænder, samt tilpasning af trense og bid og driver egen praksis i Skive. 

Den lille brune minishetlandspony med den store pjuskede hårpragt kommer oprindeligt fra Belgien. Et avlerpar fra Djursland købte Roberta ubeset tilbage i 2018, men da ponyen kom ud af traileren, kunne de med det samme se, at der var noget helt galt. 

Roberta var meget tynd, sky og så skidt ud i pelsen, men det værste var, at hver gang hun forsøgte at spise, så røg maden ud af munden igen i store klumper. 

– Da jeg undersøgte hende første gang, så var der næsten ikke et sted i den lille mund, som ikke udsatte hende for store smerter. Selvom den tidligere ejer forsikrede os om, at Roberta havde fået tjekket tænder, så har hun uden tvivl levet i et smertehelvede i knap 9 år, siger Heidi Nielsen. 

Copyright Ridehesten.com
Roberta da hun ankom til Danmark. Her var hund tynd under den tykke fedtede vinterpels og sky. Hun havde en lang snor i så hun kunne fanges. Foto: Privat

– Desværre er der stadig en meget gammeldags tilgang til behandling af hestetænder hos hestefolk i Danmark, og dette både hos ejere og hos fagfolk, hvor ejere bestiller tid til en årlig tandrasp og tænker alt er godt. Vi skal til at sadle om og tænke på hestetænder, som vi tænker på vore egne tænder. Vores tandlæge bruger tid på en grundig undersøgelse af hele mundhulen og stiller diagnoser. Derefter kan behandling sættes igang hvis det er nødvendigt, mener Heidi Nielsen. 

Tandlæge med speciale i heste 
Tænk om vi gik til tandlægen og bad om at få boret lidt i dem allesammen en gang om året? Det går ikke og det er heller ikke godt for hesten, fortæller Heidi Nielsen.

Heste skal have raspet tænder, hvis de har brug for det og dette kun på de punkter, der er overvoksede. Aldrig på alle tænderne. 

Når Heidi Nielsen undersøger en hestemund, er hesten altid bedøvet. Herefter gennemgår hun hver enkelt tand med spejl, og sonde, præcis som din egen tandlæge undersøger din mund. Hun tjekker tandkødet, kæbeled og tunge. 

–  Det vigtigste er, at hesten får foretaget en grundig undersøgelse af hele mundhulen og sat en korrekt behandling igang, så de ikke ender med store smerter ligesom Roberta, som har fået raspet sine tænder en gang om året, helt uden effekt og kun har fået det værre og værre, siger Heidi Nielsen. 

Som dyrlæge kender du hestens anatomi i og omkring munden, og du lærer at spotte forandringer og stille diagnoser, forklarer Heidi Nielsen. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Jeg er stor fortaler for, at man som hesteejer altid får en uddannet dyrlæge og meget gerne en dyrlæge med speciale i tænder til at undersøge sin hest, siger Heidi Nielsen. 

Intet Colgate-smil 
Det var ikke mange gode ting at fremhæve, da Heidi Nielsen første gang bedøvede Roberta og lyste ind i den lille mund.

Roberta havde to tænder, der var roteret omkring hinanden, og i den dybe kløft som fejlstillingen skabte, lå der store foderpakninger og klemte. Seks tænder var angrebet af periodontitis (tidligere kendt som paradentose hos mennesker). Der var flere åbne rodkanaler, hvor den ene i overmunden var åben hele vejen op til bihulerne og dermed fyldt med betændelse fra de dårlige tænder. Derudover havde hun en løs kindtand, samt en flækket kindtand som begge er blevet trukket ud. 

– De eneste raske og velfungerende tænder hos Roberta er hendes fortænder. Selvom de er grimme og skæve og aldrig kommer med i en reklame for Colgate, så giver fortænderne hende ingen smerter, og det er det vigtigste. Hestetænder er meget følsomme og særligt fortænderne, så når ikke de er syge, skal vi lade dem være også selvom de er skæve, siger Heidi Nielsen. 

Copyright Ridehesten.com
Skæve og grimme men uden sygdom og smerter og derfor skal de ikke raspes “pæne og lige” det vil kun give hende yderligere smerte- hestetænder er meget følsomme. Foto: privat

Faktisk blev Heidi bedt om at aflive Roberta af de tidligere ejere, men hun tog imod den massive faglige udfordring, og her halvandet år senere er Roberta blomstret op. Hun kan nu spise ubesværet, og hun er blevet tryg og tillidsfuld overfor mennesker igen. 

– Efter jeg trak den første tand ud, gik der en måned, og så begyndte hun at tage kontakt til mig. Jeg har fra starten af ladet hende gå frit rundt, og en dag da jeg glemte at lukke hoveddøren, gik hun ind i huset. Det har hun fået lov til lige siden, siger Heidi Nielsen. 

Sammen med gravhunden Ida lever Roberta på gården, hvor hun frit går rundt som det passer hende. Om det er i køkkenet, på folden med de store heste, på luftetur med Ida eller som støttepædagog for de heste, Heidi behandler på klinikken, så er Roberta med. 

Copyright Ridehesten.com
Roberta og gravhunden Ida. Foto: privat

– Ingen hest fortjener at have så mange smerter som Roberta. Hun er virkelig et skoleeksempel på, hvor vigtigt det er, at alle heste og ponyer får tjekket deres tænder af en dygtig dyrlæge med speciale i området hvert evig eneste år, afslutter Heidi Nielsen. 

Heidi Nielsen er uddannet dyrlæge i 2009 og har egen praksis i Skive. Hun er certificeret kiropraktor til dyr af IVCA (International Veterinary Chiropractic Association) i 2010, og studerer også på SLU veterinærinstituttet i Sverige på Odontolog (tandlæge) uddannelsen. Ligesom hun løbende tager alle de relevante kurser der udbydes indenfor tandbehandling af heste i ind og udland. Derudover arbejder med og underviser hun også i ProPrio-træning.

Læs også

Dyrlægen guider: Sådan sikrer du, at bid og trense passer

05-04-2020 10:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

En hestemund er ikke skabt til at få et bid i, og et utilpasset bid og trense kan give hesten skader. Bliv klogere på hvordan du opdager, om hesten har smerter i munden, og hvordan du derefter tilpasser trense og bid med dyrlæge og hestetandlæge Heidi Nielsen

Hestetandlæge frikendt for dyremishandling

27-10-2019 10:16, af Cecilia Lindahl

Tilbage i 2016 blev en hestetandlæge anklaget for dyremishandling, efter en hest var tæt på at dø af kolik efter tandbehandling

Mundkurv kan give stort slid på tænder

15-07-2019 07:37, af Mathilde Brejner

Bruges mundkurve forkert, kan heste og ponyer risikere at slide emaljen på tænderne på en uhensigtsmæssig måde

Dyrenes Beskyttelse i selvsving

23-05-2008 15:16, af Britt Carlsen
Dybt forkasteligt, og et rigtigt dårligt signal, siger dyrlæge i Dyrenes Beskyttelse Jens Svenningsen, om sagen, hvor danske og udenlandske rytteres opvarmning af deres heste i forbindelse med CSIO-stævnet i Bernstorffsparken anklages af medierne for dyremishandling på baggrund af et par pigers videoptagelser. Nu kræver Dyrenes Beskyttelse landstræneren fyret

Oplev Højgård live - bliv dyrlæge for en dag

23-05-2014 20:35, af Britt Carlsen

I disse dage fejrer Højgård Hestehospital 15 års jubilæum, og derfor inviterer hestehospitalet indenfor til en hyggelig og spændende dag, hvor man kan få lov til at se nærmere på dyrlægernes diagnostiske værktøjer og se flere behandlinger udført i praksis

Højt niveau i Solrød

14-11-2015 21:29, af Kristine Ulsø Olsen

Hele dagen i gennem har Solrød Rideklub lagt ridehus til distriktstævne i dressur for både hest og pony. Allerede fra morgenstunden af blev der redet godt til og de eftertragtede 70% blev opnået

– Bandager ved regelmæssig brug i dressur er skidt

11-04-2020 11:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

– Bandager der bruges til regelmæssig dressurridning er en dårlig ide. Det gør ikke noget godt for hestens sener, fortæller dyrlæge Peter Hjuler fra Horsedoc. 
Rider du ofte med bandager i dressurtræningen? Så kig med her og hør, hvordan det kan øge risikoen for seneskader hos din hest 

Seje piger i spidsen af DM for pony og children

07-09-2019 21:27, af Annika Knudsen Lorentsen

Sportsrideklubben er i denne weekend værter for Agria DRF Mesterskaberne for alle tre ponykategorier, samt children i springning og i dag er første kvalifikation afgjort inden finaledagen i morgen

Så vådt, men SÅ GODT!

30-05-2015 20:57, af Sanne Kolind

I weekenden er der fuld gang i alle banerne hos Brande Rideklub, hvor der afholdes C-stævne i både spring og dressur – for både hest og pony.
Regnen har ikke gjort det nemt, men rosen vælter ned over klubben

Blog: Ecco Cup og pony prøvning

17-10-2018 09:43, af Johanne Jensen

Ridehesten Juniors blogger Johanne har netop været til Ecco Cup på Aurora med flotte resultater. Efterårsferien byder også på noget spændende - Johanne skal nemlig have et par ponyer på prøve

Nyhedsansvarlig

Har du en nyhed eller en god historie?

Thomas Bach Jensen

Webredaktør og nyhedsvagt

Thomas Bach Jensen
20 33 86 83
tbj@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Ponyfamilie og danmarksmester på to år

17-01-2021 10:50, af Marie Helene Rigård Rohleder

I Sorø bor en familie som på lidt over to år er gået fra ikke at have noget med heste at gøre til at eje tre dressurponyer, tilbringe minimum tre timer i stalden hver dag, og blive en af de yngste danmarksmester i ponydressur nogensinde

– Min voldelige kæreste tvang mig til at sælge hesten

16-01-2021 14:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Marias partner var psykisk og fysisk voldelig mod hende og tvang hende til at sælge sin elskede PRE-hest Malí, da han ville have Maria for sig selv. Men hun gav ikke op og kæmpede en lang og sej kamp for at få sit liv og sin bedste ven tilbage

Helgstrand opkøber OL-vinder Ludger Beerbaum Stables

17-01-2021 18:25, af Marie Helene Rigård Rohleder

Helgstrand Dressage gør nu et storstilet forsøg på at erobre det internationale marked for springheste med et nyt opkøb og samarbejde med den tyske firdobbelte OL-vinder i springning Ludger Beerbaum

Bruttogrupperne for senior- og U25-ryttere er klar

13-01-2021 13:46, af Kristine Ulsø Olsen

Landstræner Natalie zu Sayn-Wittgenstein og holdleder Anne-Mette Binder har nu udtaget de ryttere, der skal udgøre bruttogrupperne for senior- og U25-ryttere i 2021

De er udtaget til Dansk Varmblods Hingstekåring

16-01-2021 17:56, af Thomas Bach Jensen
Avl|

I Jylland, på Sjælland og Fyn har Dansk Varmblods dommere besigtiget hingste på 37 forskellige lokationer, hvilket har resulteret i, at 62 hingste er udtaget til kåringen på Vilhelmsborg

Tina Lund fylder 40 år

14-01-2021 19:52, af Marie Helene Rigård Rohleder

Den internationale springrytter Tina Lund fylder 40 år i dag. Hun er flere gange danmarksmester og har opnået topplaceringer ved internationale stævner

Lidt men godt ventes hos Straight Horse

14-01-2021 18:32, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Hos Eva Götzsche og Mogens Pedesen, der driver stutteriet Straight Horse i Allerød, har det været et spændende og frugtbart reproduktionsår, selv om de kun venter fire føl i år. De har nemlig sat lidt i banken – eller rettere lagt nogle befrugtede æg i fryseren

Zhaplin Langholt er tilbage på sporet (video)

11-01-2021 07:53, af Thomas Bach Jensen

Zhaplin Langholt, der med Andreas Helgstrand i sadlen vandt UVM-bronze som 6-års, er efter en langvarig skade tilbage i fuld træning med sin ejer Charlotte Jorst, USA

Hest aflivet efter trafikulykke

11-01-2021 21:22, af Marie Helene Rigård Rohleder

En trafikulykke med en hestetrailer endte yderst tragisk, da en bilist ved en overhaling påkørte en forankørende bil med hestetrailer, som derefter væltede, og den ene af hestene måtte aflives 

Ugens mest sete salgshest: Skovgaardens Lamborghini

15-01-2021 19:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Miriam og Helena som ejer Skovgaardens Lamborghini er blevet nødt til at sige stop for henvendelser, da de allerede har over 20, som står og tripper for at få lov at komme og prøve deres hest.
Skovgaardens Lamborghini er Ugens mest sete salgshest på ridehesten.com