Efter ni år med smerter kan Roberta smile igen

13-09-2020 11:50

Marie Helene Rigård Rohleder

Shetlandsponyen Roberta kom til Danmark med store smerter i munden, trangstillede tænder, flækkede tænder, tandkødsbetændelse og meget mere. Dyrlæge Heidi Nielsen tog ponyen under sine vinger, og i dag lever Roberta både i stuehuset og stalden og følger Heidi som en lille hund  

Copyright Ridehesten.com
Heidi Nielsen og Roberta. Foto: Privat
Nyheden fortsætter efter annoncen

– Jeg har haft Roberta bedøvet og behandlet i munden over 25 gange på halvandet år, fortæller Heidi Nielsen, som er uddannet dyrlæge og hestekiropraktor. Heidi Nielsen er specialiseret i behandling af tænder, samt tilpasning af trense og bid og driver egen praksis i Skive. 

Den lille brune minishetlandspony med den store pjuskede hårpragt kommer oprindeligt fra Belgien. Et avlerpar fra Djursland købte Roberta ubeset tilbage i 2018, men da ponyen kom ud af traileren, kunne de med det samme se, at der var noget helt galt. 

Roberta var meget tynd, sky og så skidt ud i pelsen, men det værste var, at hver gang hun forsøgte at spise, så røg maden ud af munden igen i store klumper. 

– Da jeg undersøgte hende første gang, så var der næsten ikke et sted i den lille mund, som ikke udsatte hende for store smerter. Selvom den tidligere ejer forsikrede os om, at Roberta havde fået tjekket tænder, så har hun uden tvivl levet i et smertehelvede i knap 9 år, siger Heidi Nielsen. 

Copyright Ridehesten.com
Roberta da hun ankom til Danmark. Her var hund tynd under den tykke fedtede vinterpels og sky. Hun havde en lang snor i så hun kunne fanges. Foto: Privat

– Desværre er der stadig en meget gammeldags tilgang til behandling af hestetænder hos hestefolk i Danmark, og dette både hos ejere og hos fagfolk, hvor ejere bestiller tid til en årlig tandrasp og tænker alt er godt. Vi skal til at sadle om og tænke på hestetænder, som vi tænker på vore egne tænder. Vores tandlæge bruger tid på en grundig undersøgelse af hele mundhulen og stiller diagnoser. Derefter kan behandling sættes igang hvis det er nødvendigt, mener Heidi Nielsen. 

Tandlæge med speciale i heste 
Tænk om vi gik til tandlægen og bad om at få boret lidt i dem allesammen en gang om året? Det går ikke og det er heller ikke godt for hesten, fortæller Heidi Nielsen.

Heste skal have raspet tænder, hvis de har brug for det og dette kun på de punkter, der er overvoksede. Aldrig på alle tænderne. 

Når Heidi Nielsen undersøger en hestemund, er hesten altid bedøvet. Herefter gennemgår hun hver enkelt tand med spejl, og sonde, præcis som din egen tandlæge undersøger din mund. Hun tjekker tandkødet, kæbeled og tunge. 

–  Det vigtigste er, at hesten får foretaget en grundig undersøgelse af hele mundhulen og sat en korrekt behandling igang, så de ikke ender med store smerter ligesom Roberta, som har fået raspet sine tænder en gang om året, helt uden effekt og kun har fået det værre og værre, siger Heidi Nielsen. 

Som dyrlæge kender du hestens anatomi i og omkring munden, og du lærer at spotte forandringer og stille diagnoser, forklarer Heidi Nielsen. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Jeg er stor fortaler for, at man som hesteejer altid får en uddannet dyrlæge og meget gerne en dyrlæge med speciale i tænder til at undersøge sin hest, siger Heidi Nielsen. 

Intet Colgate-smil 
Det var ikke mange gode ting at fremhæve, da Heidi Nielsen første gang bedøvede Roberta og lyste ind i den lille mund.

Roberta havde to tænder, der var roteret omkring hinanden, og i den dybe kløft som fejlstillingen skabte, lå der store foderpakninger og klemte. Seks tænder var angrebet af periodontitis (tidligere kendt som paradentose hos mennesker). Der var flere åbne rodkanaler, hvor den ene i overmunden var åben hele vejen op til bihulerne og dermed fyldt med betændelse fra de dårlige tænder. Derudover havde hun en løs kindtand, samt en flækket kindtand som begge er blevet trukket ud. 

– De eneste raske og velfungerende tænder hos Roberta er hendes fortænder. Selvom de er grimme og skæve og aldrig kommer med i en reklame for Colgate, så giver fortænderne hende ingen smerter, og det er det vigtigste. Hestetænder er meget følsomme og særligt fortænderne, så når ikke de er syge, skal vi lade dem være også selvom de er skæve, siger Heidi Nielsen. 

Copyright Ridehesten.com
Skæve og grimme men uden sygdom og smerter og derfor skal de ikke raspes “pæne og lige” det vil kun give hende yderligere smerte- hestetænder er meget følsomme. Foto: privat

Faktisk blev Heidi bedt om at aflive Roberta af de tidligere ejere, men hun tog imod den massive faglige udfordring, og her halvandet år senere er Roberta blomstret op. Hun kan nu spise ubesværet, og hun er blevet tryg og tillidsfuld overfor mennesker igen. 

– Efter jeg trak den første tand ud, gik der en måned, og så begyndte hun at tage kontakt til mig. Jeg har fra starten af ladet hende gå frit rundt, og en dag da jeg glemte at lukke hoveddøren, gik hun ind i huset. Det har hun fået lov til lige siden, siger Heidi Nielsen. 

Sammen med gravhunden Ida lever Roberta på gården, hvor hun frit går rundt som det passer hende. Om det er i køkkenet, på folden med de store heste, på luftetur med Ida eller som støttepædagog for de heste, Heidi behandler på klinikken, så er Roberta med. 

Copyright Ridehesten.com
Roberta og gravhunden Ida. Foto: privat

– Ingen hest fortjener at have så mange smerter som Roberta. Hun er virkelig et skoleeksempel på, hvor vigtigt det er, at alle heste og ponyer får tjekket deres tænder af en dygtig dyrlæge med speciale i området hvert evig eneste år, afslutter Heidi Nielsen. 

Heidi Nielsen er uddannet dyrlæge i 2009 og har egen praksis i Skive. Hun er certificeret kiropraktor til dyr af IVCA (International Veterinary Chiropractic Association) i 2010, og studerer også på SLU veterinærinstituttet i Sverige på Odontolog (tandlæge) uddannelsen. Ligesom hun løbende tager alle de relevante kurser der udbydes indenfor tandbehandling af heste i ind og udland. Derudover arbejder med og underviser hun også i ProPrio-træning.

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen