Marie Helene Rigård Rohleder
Hvis man bliver bange for sin pony, så fokuserer man på alle de ting, som kan gå galt. Derfor handler det om at flytte fokus væk fra frygten, hvis man er utryg ved at ride.
Fjordhesten Palle stak af med Liva Degn på 10 år sidste februar, fordi den blev bange for en traktor. Det var en voldsom oplevelse, som gjorde Liva bange. Derefter besøgte hun ikke Palle i et halvt års tid, hvor hun i stedet red på andre ponyer. Tålmodighed og tid var vejen frem for Liva, og langsomt men sikkert begyndte hun igen at være sammen med Palle og ride på den. I dag rider Liva ponymonteløb på Palle på Jydsk Væddeløbsbane.
Hvad gør man så, hvis man er bange?
Rideinstruktør Merete Stenner Nielsen har også selv oplevet at være utryg ved at ride, og i dag underviser hun børn og unge i at overvinde deres frygt. I hendes undervisning arbejder hun blandt andet med longering og bomarbejde, fordi det er med til at styrke rytterens balance og fjerne fokus fra frygten. Det er en god ide at have en klar plan for sin ridning, fordi man derved flytter fokus fra det ubehagelige, og det kan hjælpe rytteren til ikke at være bange for sin pony.
– Det er vigtigt at ridningen hele tiden forgår i rytterens tempo. Nogle ryttere bliver bange i helt specifikke situationer, mens andre bliver bange uanset hvad. Derfor er det vigtigt at have en klar plan for ens ridning, så man hele tiden ved, hvilke øvelser man skal lave, fortæller Merete Stenner Nielsen, rideinstruktør Røjlegaard.
Læs hele Livas historie om at være bange for sin pony og få flere gode råd og øvelser fra rideinstruktøren på junior-siderne i januarnummeret af Ridehesten.