Cecilia Lindahl
Formål:
At bekræfte at hesten foruden at opfylde de krav, der blev stillet i LB-klasserne yderligere har forbedret sin smidighed og sit afskub, som nu gennem korrekt arbejde skal føre til, at hesten så småt begynder at lægge mere vægt på bagbenene – dvs. arbejder med mere bæring og rummelighed. Dette gælder ikke mindst i middeltrav og middelgalop. Der skal også lægges vægt på, at hesten er henholdsvis ligeudrettet og korrekt bøjet, når dette forlanges. Holdningen skal fortsat være utvungen med let hvælvet hals og næseryggen korrekt placeret let foran eller i det lodrette plan.
HUSK: Det vigtigste i ridning er sæde og ben. Dine hænder skal ikke bære hesten, men blot formidle kontakt. Dit tyngdepunkt skal være midt på hesten – få vægten ned i benene og undgå at falde frem eller læne dig bagud.
Klar til LA?
Når du rider LA-programmerne, så er det slut med øvelser, hvor du må ride letridning. Du skal altså kunne sidde i nedsidning, også når ponyen skal gå middeltrav. Det er meget vigtigt, at du har et rigtig godt sæde, inden du begynder at ride LA-programmerne, da du nu skal udføre mange flere øvelser, som ikke vil kunne fungere, hvis dit sæde og din balance ikke er i orden. Husk at din pony altid skal have næseryggen lodret eller lidt foran lod.
Indridningsparade
I LA1 kommer den første indridningsparade. Det burde dog ikke volde dig problemer på nuværende tidspunkt. Tricket til en god indridning og start på programmet er blot at se op og ride fremad. Det er nemlig lettere at ride lige op ad midterlinjen, når man ikke rider for langsomt. Husk at kigge op mod C, hvor dommerne sidder, lige når du er redet ud af hjørnet, så du rammer midterlinjen præcist.
Hilse på dommeren
Ved indridningsparaden skal du hilse på dommeren. Det gør du ved at tage tøjlerne i venstre hånd og så tage din højre hånd ned langs siden – ind mod dit lår. Hold hånden på højkant med håndfladen væk hilsen. Lige efter du har rettet dit hoved op, så tager du hånden op og griber fat i tøjlen. Din indridnings- og udridningshilsen skal være nobel og elegant. Derfor er det også vigtigt, at din højre hånd holdes inde mod dit lår og ikke stritter ud til siden. Når du rider fremad efter paraden, så gælder det stadig om at kigge lige frem på dommeren, gerne med et smil på læben.
Kontragalop
Indtil nu har din pony skullet gå i rigtig galop. Altså venstregalop på venstre volte og højregalop på højrevolte. Men i LA-programmerne skal den gøre det modsatte på begge volter, hvilket kaldes kontragalop. Nu skal din pony altså gå venstregalop på højre volte og højregalop på venstre volte. Kontragalop er først og fremmest en øvelse, der viser om din pony er i balance, da ponyens vægt fordeles anderledes rundt på volten. Hvis din balance ikke er i orden, så har ponyen heller ikke en fair chance for at holde balancen. Dette vil medføre, at din pony falder i trav i kontragaloppen eller forsøger at skifte galop.
Læs til allersidst, hvordan du rider kontragalop.
Nye ting i LA i forhold til LB
Nyt i LA1: Der forlanges for første gang: Changering af galop gennem 4-6 travtrin. Kontragalop på lige linje. Galopanspring fra skridt. Middeltrav i nedsidning. Tilbagetrædning efter parade 4-6 skridt. Schenkelvigning i trav. 10 m volter tilbage i galop. 20 m galopvolte med kort afbrydelse af støtten på biddet.
Nyt i LA2: Schenkevigning i trav. 10 m volter i trav og 10 m halvvolter i galop. Afkortet skridt og bagpartsvendinger. 10 m volter i galop (ponyer 8 m. Kontragalop gennem et hjørne.
LA-programmerne har mindre volter end dem, der er i LB-programmerne. Ponyerne kan stadig kun gå på B-bane(kort bane) til og med LA4, så du skal være opmærksom på, at ponyers volter og volter tilbage i LA-programmerne skal være mindre end hestes i både trav og galop.
Fremaddrift og halve parader
Det er stadig vigtigt, at du holder dine ben godt til ponyen og hovedsageligt tænker på fremaddrift kombineret med en masse halve parader, også når du skal til at ride kontragalop og schenkelvigninger i trav.
Kontrakgalop – sådan rides kontragalop
Samling
Ligesom alle andre øvelser så starter kontragaloppen med en halv parade. Ved hjælp af de halve parader opnår du opmærksomhed og mere samling af ponyen. Samling betyder nemlig, at ponyen har bagbenene længere ind under sig og tager kortere, langsommere skridt, så den lettere kan holde balancen rundt i øvelserne.
Vending gennem volte tilbage
Gennem hjørnet ved K stiller du ponyen på samme måde som i en 10 meter volte. Sørg for at dine schenkler bliver ved med at ligge ind til ponyen som ved at galopanspring til venstre.Rid volte tilbage ved K. Husk at kigge op mod C allerede i hjørnet, så du får lavet en god volte tilbage, der ikke glider hen over midterlinjen. Så snart du har lavet den halve volte ved K, så færdiggør du volte tilbage-øvelsen ved at ride lige ud mod E.
Stilning
Samtidig med at du rider lige ud mod E, så skal du forberede ponyen på kontragaloppen, så den ikke changerer eller falder i trav, når i kommer ud til hovslaget. I kontragalop skal ponyen hele tiden være stillet til den side som kontragaloppen er. Dvs at I denne kontragalop til venstre skal din pony være stillet til venstre hele tiden, selv om du egentlig rider på højre volte, så snart du er ude på hovslaget ved E.
Kontragalop på lige linje
Forsæt med at ride lige ud i kontragaloppen indtil hjørnebogstavet K. Under kontragaloppen skal du hele tiden lave små halve parader for at hjælpe din pony med at holde balancen, da den jo helt automatisk ville skifte til den rigtige galop (her højre), hvis den løb ude i naturen. Lidt før K forbereder du overgangen til trav ved endnu en halv parade. Tag op i trav og lav anspring i høre galop som beskrevet i LA1- A eller B.