Razzia ved World Tölt i Odense: Store bøder delt ud (video) OPDATERET

25-02-2022 10:42

Annika Knudsen Lorentsen

Har du styr på dine papirer, når du kører afsted til stævne? I denne weekend er der World Tölt i Odense, og arrangementet startede for manges vedkommende med, at de modtog en bøde, da både politi og Fødevarestyrelsen var mødt op for at tjekke om papirer mm. var i orden

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Maria Schacht

I går blev der delt mange bøder ud til deltagerne, der ankom til World Tölt i Odense. Arrangørerne bag arrangementet vil gerne dele deres oplevelse omkring razziaen, da de håber på, at det kan hjælpe deltagerne ved fremtidige arrangementer, som eksempelvis Hingstekåring i Herning om to uger, hvor politiet med stor sandsynlighed også vil dukke op. 

– Vi er nødt til at få nogle konkrete retningslinjer ud, som alle kan forstå. Det er en jungle at finde rundt i de mange regler, og hver gang der er razzia er der mange der modtager bøder, fortæller Allan Neergaard, som er til World Tölt i Odense og selv så razziaen finde sted.

– De kiggede på flere ting, men det var særligt to-hestes erhvervsbilerne med anhængertræk, som fik problemer. Har man mulighed for at sætte en trailer på en 3500 kg erhvervsbil, skal der tachograf/fartskriver i bilen i følge politiets udmeldinger ved razziaen, og det var der mange der ikke var klar over. Selvom de ikke havde trailer på, og dermed ikke oversteg de 3500 kg, gav politiet bøder, da anhængertrækket muliggør, at vogntoget kan have en totalvægt over 3500 kg. Derudover kiggede de på hvordan sikkerhedsvejeren på anhængerne var monteret på bilen, ligesom kredsdyrlægen var mødt op for at tjekke vaccinationer og lignende, fortæller han desuden.

OPDATERING 28/2-2022: Politiet meddeler, at de ikke har givet bøder for dette. Læs mere om det her.

En ubehagelig oplevelse
For mange af de fremmødte deltagere var det en særdeles ubehagelig oplevelse, da politiet udskrev den ene bøde efter den anden uden empati og forståelse. 

– Selvom tingene ikke er i orden, så bør politiet behandle folk ordenligt, men i går var en rigtig ubehagelig oplevelse for mange. Derfor håber jeg, og flere andre på, at Rideforbundet eller lignende vil gå ind i sagen og hjælpe med at lave noget på skrift, som ikke er til at tage fejl af. Så kan arrangørerne dele det ud til deltagerne på forhånd, så vi forhåbentligt kan undgå, at politiet møder op og udskriver et hav af bøder fremover, udtaler Allan og tilføjer: 

– Det er klart, at man skal have sine ting i orden, men som det er nu, kan man næsten kun lave fejl. 

Se video fra razzia i Odense nederst.

Bliv klogere med Ridehesten
Det er ikke første gang, at en razzia som denne har fundet sted i forbindelse med et hestesportsarrangement, og magasinet Ridehesten har flere gange skrevet om netop dette emne. 

Der er mange forskellige regler, som man skal overholde, og det gælder særligt ved erhvervskørsel. Her skal man som privatperson desuden være opmærksom på, at det i forbindelse med f.eks. internationale stævner, også regnes som økonomisk virksomhed for privatpersoner, og derfor kan man som privatperson også let blive underlagt mange af de regler der gælder for transport af dyr mm. i forbindelse med erhvervskørsel.

I martsudgaven af magasinet Ridehesten kan man læse mere om reglerne i Transportforordningen, men man skal ligeledes være opmærksom på, at der sidste år blev indført nye regler omkring TRACES-certifikat, der skal følge heste, der flyttes over grænsen. Nedenfor har vi samlet en tjekliste som hjælper i forhold til en række af de regler der er ved transport af dyr.

Tjekliste

Uanset karakter af transport skal du medbringe:

  • Originalt hestepas på alle heste i transporten
  • Registreringsattester på hele vogntoget

Ved transport i økonomisk virksomhed skal der desuden medbringes:

  • Transportdokument (oplysninger om ejer, afgangssted og tidspunkt, bestemmelsessted og transportens forventede varighed)
  • Godkendelsescertifikat for transportmiddel til dyretransport (husk tjek gyldighed)

Ved økonomisk kørsel på mere end 65 km medbring desuden:

  • Kompetencebevis
  • Autorisation udstedt af fødevarestyrelsen (husk at tjekke gyldighed)

Ved transport over landegrænser:

  • Skal hestene følges af et TRACES-certifikat udsted af Fødevarestyrelsen

Deltagelse i internationale FEI-klasser anses som hovedregel for økonomisk virksomhed, dette gælder altså også privatpersoner der deltager ved arrangementet. 

Køre/hviletidsregler
Gælder ved erhverv for biler/vogntog med tilladt totalvægt over 3500 kg, og ligeledes ved ikke-erhverv for biler/vogntog med tilladt totalvægt over 7500 kr. 

Transport af andres dyr
Transportere du andres dyr mod betaling, er det vognmandskørsel og kræver derfor også vognmandstilladelse, hvis den samlede totalvægt overstiger 3500. Vær opmærksom på, at der allerede er et krav om en varebilsvognmandsuddannelse ved 2000 kg i forbindelse med varebilsvognmandskørsel for andre. 

Vær opmærksom på du desuden kan være omfattet af kravet omkring kvalifikationsuddannelse.

Husk desuden, at der er regler i forhold til mængde af strøelse, rengøring, surring af gods mm.

Charlotte Kusk Berwald

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Charlotte Kusk Berwald