Camilla Tiefensee Schrøder
Må du i Danmark ride på hest, hvis du er påvirket af alkohol? Det spørgsmål har Nordsjællands Politi besvaret på deres Facebookside, og svaret er anderledes end de fleste måske tror.
– Her til lands er der ingen fast øvre promillegrænse for, hvornår du må ride på en hest. Du skal dog kunne føre hesten på en betryggende måde, uanset hvor meget eller lidt du har fået indenbords. Det er med andre ord en vurderingssag, skriver politiet.
Gode grunde til at lade være
Selvom det måske ikke er ulovligt, er det dog langt fra noget, politiet vil anbefale. Udover at ridning med alkohol i blodet nok ikke bliver nogen særlig rar oplevelse for hesten, har politiet også en række andre gode grunde til at lade være.
– Vi modtager meget få anmeldelser om spritryttere, men det betyder ikke, at du fri for bekymringer kan bælle rosé og ride mod solnedgangen. Foruden risikoen for at få en bøde er der også andre gode grunde til ikke at sætte dig i sadlen, hvis du ikke kan føre hesten på en betryggende måde.
– For det første er det naturligvis mindre sikkert for dig selv at ride, når du er påvirket af alkohol.
– For det andet udgør du en større risiko for dine omgivelser, når du er påvirket af alkohol.
– For det tredje kan dine forsikringer blive påvirkede, hvis du rider i spirituspåvirket tilstand. Det kan medføre, at du selv skal betale for skader på tøj, tænder og lignende, hvis du kommer til skade. Det kan også medføre, at du selv skal betale for skader, du forvolder på andre ryttere, cyklister, fodgængere, biler og så videre.
– De tre ovenstående punkter gælder i øvrigt også, hvis du kører spritkørsel med andre transportmidler, og dermed er der altså flere fortrinlige grunde til ikke at køre i alkoholpåvirket tilstand, lyder anbefalingerne fra Nordsjællands Politi.