Optimering af rytteren – Kost og væske under stævner

18-11-2021 06:28

Lars Mars

Giv dig selv de bedste betingelser, til at skabe den bedste præstation, og de bedste oplevelser til stævnerne

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Der er altid fuld fokus på, at ponyen/hesten er optimalt fodret, så den trives og har optimal energi – men hvad med rytteren?

Jeg har en stor passion for at nørde i hvordan vi kan opnå den bedste udvikling, og de bedste præstationer, resultater samt gode oplevelser.

Fordelene ved optimering af kost og væske under stævnerne, er for alle, uanset rytterens og ponyen/hestens niveau.

  • Rytteren der har succes: Til bedre at kunne opnå de helt små og måske afgørende marginaler til endnu bedre præstation, og i forhold til konkurrenterne.
  • Rytteren der gerne vil forbedre sig, eller holde niveauet: Til bedre at kunne holde fokus og koncentration, samt at kunne holde overblikket. 
  • Rytteren der har lidt udfordringer: Til bedre at kunne håndtere og finde løsninger på udfordringerne når/hvis de opstår – samt til bedre at kunne tænke rationelt, i stedet for følelser, eller at ”frygte”.     

Med mit fokus på ”optimering af rytteren” vil jeg gerne inspirere, og skabe en god forståelse for at det hele hænger sammen – og er afhængig af hinanden – for at skabe de bedste resultater og gode oplevelser.

  • Du vil desværre sagtens kunne høre fra nogle dygtige ryttere og trænere, at de måske aldrig har haft den store fokus på kost og væske, hverken til stævner eller træning – men hvorfor ikke gøre alt, for at være optimeret ned i mindste detalje, som din pony/hest?

Vores hjerne er desværre lidt doven, og hvis vi skal koncentrere os i længere tid, kan den meget let blive træt og miste fokus – så netop i en koncentrationssport som ridesporten er det mega vigtigt at vi hjælper vores hjerne, med at få tilført optimal energi.

Vi kan træne og træne – og være nok så mental-stærk – men hvis vores hjerne og krop ikke har energi nok under ”stressede/pressede situationer” - vil der være stor risiko for, bl.a.:

Mentalt:

  • At vores hjerne ikke kan holde optimal koncentration.
  • At vi lettere bliver påvirket af ”nervøsitet”, og/eller lettere bliver irriteret/frustreret.
  • At hjernen typisk vil skabe mere fokus på det der kan gå ”knap så godt”.

Fysisk:

  • At vi har svært ved at holde den optimale position på ponyen/hesten. 
  • At vi har svære ved at hjælpe og støtte ponyen/hesten hvis noget bliver svært.
  • At vi opfatter og reagere langsommere.

Ulempen er at vi nødvendigvis ikke mærker et lille underskud af mad eller væske

Det viser sig typisk først når vi har behov for optimal koncentration – hvis noget er lidt svært – hvis vi bliver lidt ”nervøse” - eller hvis der opstår udfordringer.

Instinkter
Når vores hjerne registrere at vi ”mangler energi” – vil en del af hjernen ”krybdyr-hjernen”, straks gå i ”alarmberedskab”, og den vil gøre alt for, at vi ikke kaster os ud i den ”opgave” som vi skal i gang med – bl.a. ved at påvirke os med tanker om alt det, der kan være svært, eller gå ”knap så godt”.  Dette gør den for at skåne os for mulige dårlige situationer/oplevelser.

Jeg høre ofte om ryttere der ikke har appetit, eller lyst til at spise når de er til stævne

Dette kan typisk skyldes:

  • At rytteren er nervøs/lidt for spændt.
  • Ikke er vant til at spise morgenmad/eller spise optimalt i hverdagen.
  • Føler at det kan være ubehageligt at have mad og væske i maven når de rider.

Jeg høre også rigtig mange gang at forældre acceptere, at deres barn (unge ryttere) ikke spiser optimalt til stævnerne (eller i hverdagen).

Typisk er der en accept i stemmen når forældrene argumenterne med:

  • At hun/han ikke plejer at spise morgenmad i hverdagen.
  • At vi skal køre tideligt hjemmefra, så vi fik ikke lige pakket noget.
  • At han/hun ikke kan/har lysten til at spise når vi er til stævne.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Men når forældrene er ”flinke” og ikke vejlede/presse rytteren (barnet) til at spise – gør de dem tværtimod en kæmpe bjørnetjeneste, hvis de ikke har energi nok i krop og hjerne, bl.a. fordi:

  • At der er mega stor risiko for at rytteren ikke kan koncentrere sig optimalt.
  • At der ikke er overskud og overblik til at hjælpe ponyen/hesten optimalt.
  • At der er stor risiko for at rytteren lettere bliver irriteret, inden, under og efter ridningen – og at der derved opstår en dårlig stemning. 

Belønnings-centret i hjernen bliver typisk tilfredsstillet af quickfix-løsninger
Hvis vores krop og hjerne føler sig lidt under pres, vil den typisk ”kalde” på noget der kan tilfredsstille os – og det er typisk noget der indeholder ”sukker, salt og fedt”, som f.eks.:

  • Sodavand eller energidrik (det fra farvestrålende dåser/flasker).
  • Junkfood, som f.eks. pizza, burgere, pomfritter.
  • Sødesager, som f.eks. is, kage og slik.

Så der er altså en grund til at der bliver solgt tonsvis af pomfritter og meget andet junk på stævnepladserne – så der kan altså spises - bare typisk, kun det der tilfredsstiller ”belønningscentret” i hjernen, og ikke ud fra fornuften.

Planlæg, planlæg, planlæg – undgå hovsaløsninger

  • Gør det let for dig selv – planlæg tidspunkter til at spise og drikke , og hvad du skal spise og drikke – ud fra de tidspunkter som du skal ride.
  • Pak en ”madkurv” hjemmefra – så du har alt det med, som du skal bruge til at hjælpe dig optimalt.
  • Hvis du skal meget tideligt hjemmefra – så pak det som du skal bruge til din morgenmad, aftenen inden – så du kan spise den på vejen i bilen.

Forslag til kost-indtag på en stævnedag
Sørg for at spise kontinuerligt, og jævnt fordelt over hele dagen. Så du sikre dig, at du får nok sund energigivende mad, og dermed får tilført optimal energi til både krop og hjerne – som både vil hjælpe dig fysisk og mentalt. På den måde undgår du også ”hovsa-løsninger”.

Planlæg flg.:

  • 3 x energigivende hovedmåltider (Forslag - Morgenmad: havregryn/mysli med mælk – Frokost: Rugbrød med pålæg – Aftensmad: Grove ris/groft pasta/kartofler, med fjerkræ/fisk/kød, samt grøntsager).
  • 2-3 x mellemmåltider, bl.a. for at opretholde et jævnt blodsukker-niveau, samt til optimal overskud og overblik (Forslag: Banan – grov bolle med honning/ost – energibar - smoothie med banan/bær o.l.).

Vand har næsten samme funktion som kosten
Hvis vi bare kommer lidt i underskud af væske, kan det være svært at få genoprettet – og dermed er vi stille og roligt på vej ”ned ad bakke” med både energi og koncentration. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på at drikke.

  • God brugbar væske kommer fra vand.
  • Et væsketab på bare 2% - kan medføre et nedsat energi-niveau på 20%.
  • En god tommelfingerregel er at drikke 0,033 x din kropsvægt = mængde vand

Ekstra energi til krop og hjerne 30 min. inden ridning
Ca.30 min. inden du starter på opvarmningen, er det rigtig godt at hjælpe krop og hjerne med noget ekstra energi - som kan hjælpe dig til både optimal overskud, overblik og koncentration, samt at skabe ”ro på” og tryghed i hjernen.

  • Det kan f.eks. være: En banan, eller bolle med honning, eller energibar – samt at drikke saftevand med sukker, eller energidrik fra opblandet energidrik-pulver. Det er hurtig optagelige produkter, som ikke fylder meget i maven, og hurtigt bliver omdannet til energi, til både krop og hjerne.  

Hurtig energi

  • Saftevand (med frugtsukker): Giver ekstra brugbar energi til krop og hjerne.
  • Energi-drik-pulver: Du kan med stor fordel bruge energidrik-pulver opblandet i vand - det er fremstillet og udviklet til sportsfolk, og tilføre hurtig både energi til krop og hjerne, samt indeholder også elektrolytter, til at binde væsken i kroppen. Brug f.eks. produktet: High5 - ”Energy Source” med elektrolytter (kan bl.a. købes i Føtex).
  • Energi-gel: Er en form for gelé, som er en koncentreret energibombe – den lille mundfuld energi skylles ned med et par mundfulde vand, og har samme mængde energi som en hel drikkedunk energidrik. Indtages ca. 10 min. inden du rider ind på banen. Brug f.eks. produktet: High5 EnergiGel, 40 gram.
  • VÆR OPMÆRKSOM PÅ: Drop de syntetiske fremstillede energi-produkter (de farvestrålende dåser/flasker fra kiosker og supermarkeder) – de hjælper ikke til væskebalancen.

Gør det let for dig selv – skab optimale vaner og rytmer i hverdagen – som du så direkte overføre til stævnerne – det skaber ”ro på” og tryghed i hjernen.

Rigtig god fornøjelse med optimering af din kost og væske under stævner.

Du kan læse mere om mit koncept ”Optimering af Rytteren” på:

Min hjemmeside: WWW.RYTTEROPTIMERING.DK
Mine blog: WWW.RIDEHESTEN.COM

Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental- og fysisk træner, samt optimering

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner