Optimering af rytteren – Kost og væske under stævner

18-11-2021 06:28

Lars Mars

Giv dig selv de bedste betingelser, til at skabe den bedste præstation, og de bedste oplevelser til stævnerne

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Der er altid fuld fokus på, at ponyen/hesten er optimalt fodret, så den trives og har optimal energi – men hvad med rytteren?

Jeg har en stor passion for at nørde i hvordan vi kan opnå den bedste udvikling, og de bedste præstationer, resultater samt gode oplevelser.

Fordelene ved optimering af kost og væske under stævnerne, er for alle, uanset rytterens og ponyen/hestens niveau.

 • Rytteren der har succes: Til bedre at kunne opnå de helt små og måske afgørende marginaler til endnu bedre præstation, og i forhold til konkurrenterne.
 • Rytteren der gerne vil forbedre sig, eller holde niveauet: Til bedre at kunne holde fokus og koncentration, samt at kunne holde overblikket. 
 • Rytteren der har lidt udfordringer: Til bedre at kunne håndtere og finde løsninger på udfordringerne når/hvis de opstår – samt til bedre at kunne tænke rationelt, i stedet for følelser, eller at ”frygte”.     

Med mit fokus på ”optimering af rytteren” vil jeg gerne inspirere, og skabe en god forståelse for at det hele hænger sammen – og er afhængig af hinanden – for at skabe de bedste resultater og gode oplevelser.

 • Du vil desværre sagtens kunne høre fra nogle dygtige ryttere og trænere, at de måske aldrig har haft den store fokus på kost og væske, hverken til stævner eller træning – men hvorfor ikke gøre alt, for at være optimeret ned i mindste detalje, som din pony/hest?

Vores hjerne er desværre lidt doven, og hvis vi skal koncentrere os i længere tid, kan den meget let blive træt og miste fokus – så netop i en koncentrationssport som ridesporten er det mega vigtigt at vi hjælper vores hjerne, med at få tilført optimal energi.

Vi kan træne og træne – og være nok så mental-stærk – men hvis vores hjerne og krop ikke har energi nok under ”stressede/pressede situationer” - vil der være stor risiko for, bl.a.:

Mentalt:

 • At vores hjerne ikke kan holde optimal koncentration.
 • At vi lettere bliver påvirket af ”nervøsitet”, og/eller lettere bliver irriteret/frustreret.
 • At hjernen typisk vil skabe mere fokus på det der kan gå ”knap så godt”.

Fysisk:

 • At vi har svært ved at holde den optimale position på ponyen/hesten. 
 • At vi har svære ved at hjælpe og støtte ponyen/hesten hvis noget bliver svært.
 • At vi opfatter og reagere langsommere.

Ulempen er at vi nødvendigvis ikke mærker et lille underskud af mad eller væske

Det viser sig typisk først når vi har behov for optimal koncentration – hvis noget er lidt svært – hvis vi bliver lidt ”nervøse” - eller hvis der opstår udfordringer.

Instinkter
Når vores hjerne registrere at vi ”mangler energi” – vil en del af hjernen ”krybdyr-hjernen”, straks gå i ”alarmberedskab”, og den vil gøre alt for, at vi ikke kaster os ud i den ”opgave” som vi skal i gang med – bl.a. ved at påvirke os med tanker om alt det, der kan være svært, eller gå ”knap så godt”.  Dette gør den for at skåne os for mulige dårlige situationer/oplevelser.

Jeg høre ofte om ryttere der ikke har appetit, eller lyst til at spise når de er til stævne

Dette kan typisk skyldes:

 • At rytteren er nervøs/lidt for spændt.
 • Ikke er vant til at spise morgenmad/eller spise optimalt i hverdagen.
 • Føler at det kan være ubehageligt at have mad og væske i maven når de rider.

Jeg høre også rigtig mange gang at forældre acceptere, at deres barn (unge ryttere) ikke spiser optimalt til stævnerne (eller i hverdagen).

Typisk er der en accept i stemmen når forældrene argumenterne med:

 • At hun/han ikke plejer at spise morgenmad i hverdagen.
 • At vi skal køre tideligt hjemmefra, så vi fik ikke lige pakket noget.
 • At han/hun ikke kan/har lysten til at spise når vi er til stævne.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Men når forældrene er ”flinke” og ikke vejlede/presse rytteren (barnet) til at spise – gør de dem tværtimod en kæmpe bjørnetjeneste, hvis de ikke har energi nok i krop og hjerne, bl.a. fordi:

 • At der er mega stor risiko for at rytteren ikke kan koncentrere sig optimalt.
 • At der ikke er overskud og overblik til at hjælpe ponyen/hesten optimalt.
 • At der er stor risiko for at rytteren lettere bliver irriteret, inden, under og efter ridningen – og at der derved opstår en dårlig stemning. 

Belønnings-centret i hjernen bliver typisk tilfredsstillet af quickfix-løsninger
Hvis vores krop og hjerne føler sig lidt under pres, vil den typisk ”kalde” på noget der kan tilfredsstille os – og det er typisk noget der indeholder ”sukker, salt og fedt”, som f.eks.:

 • Sodavand eller energidrik (det fra farvestrålende dåser/flasker).
 • Junkfood, som f.eks. pizza, burgere, pomfritter.
 • Sødesager, som f.eks. is, kage og slik.

Så der er altså en grund til at der bliver solgt tonsvis af pomfritter og meget andet junk på stævnepladserne – så der kan altså spises - bare typisk, kun det der tilfredsstiller ”belønningscentret” i hjernen, og ikke ud fra fornuften.

Planlæg, planlæg, planlæg – undgå hovsaløsninger

 • Gør det let for dig selv – planlæg tidspunkter til at spise og drikke , og hvad du skal spise og drikke – ud fra de tidspunkter som du skal ride.
 • Pak en ”madkurv” hjemmefra – så du har alt det med, som du skal bruge til at hjælpe dig optimalt.
 • Hvis du skal meget tideligt hjemmefra – så pak det som du skal bruge til din morgenmad, aftenen inden – så du kan spise den på vejen i bilen.

Forslag til kost-indtag på en stævnedag
Sørg for at spise kontinuerligt, og jævnt fordelt over hele dagen. Så du sikre dig, at du får nok sund energigivende mad, og dermed får tilført optimal energi til både krop og hjerne – som både vil hjælpe dig fysisk og mentalt. På den måde undgår du også ”hovsa-løsninger”.

Planlæg flg.:

 • 3 x energigivende hovedmåltider (Forslag - Morgenmad: havregryn/mysli med mælk – Frokost: Rugbrød med pålæg – Aftensmad: Grove ris/groft pasta/kartofler, med fjerkræ/fisk/kød, samt grøntsager).
 • 2-3 x mellemmåltider, bl.a. for at opretholde et jævnt blodsukker-niveau, samt til optimal overskud og overblik (Forslag: Banan – grov bolle med honning/ost – energibar - smoothie med banan/bær o.l.).

Vand har næsten samme funktion som kosten
Hvis vi bare kommer lidt i underskud af væske, kan det være svært at få genoprettet – og dermed er vi stille og roligt på vej ”ned ad bakke” med både energi og koncentration. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på at drikke.

 • God brugbar væske kommer fra vand.
 • Et væsketab på bare 2% - kan medføre et nedsat energi-niveau på 20%.
 • En god tommelfingerregel er at drikke 0,033 x din kropsvægt = mængde vand

Ekstra energi til krop og hjerne 30 min. inden ridning
Ca.30 min. inden du starter på opvarmningen, er det rigtig godt at hjælpe krop og hjerne med noget ekstra energi - som kan hjælpe dig til både optimal overskud, overblik og koncentration, samt at skabe ”ro på” og tryghed i hjernen.

 • Det kan f.eks. være: En banan, eller bolle med honning, eller energibar – samt at drikke saftevand med sukker, eller energidrik fra opblandet energidrik-pulver. Det er hurtig optagelige produkter, som ikke fylder meget i maven, og hurtigt bliver omdannet til energi, til både krop og hjerne.  

Hurtig energi

 • Saftevand (med frugtsukker): Giver ekstra brugbar energi til krop og hjerne.
 • Energi-drik-pulver: Du kan med stor fordel bruge energidrik-pulver opblandet i vand - det er fremstillet og udviklet til sportsfolk, og tilføre hurtig både energi til krop og hjerne, samt indeholder også elektrolytter, til at binde væsken i kroppen. Brug f.eks. produktet: High5 - ”Energy Source” med elektrolytter (kan bl.a. købes i Føtex).
 • Energi-gel: Er en form for gelé, som er en koncentreret energibombe – den lille mundfuld energi skylles ned med et par mundfulde vand, og har samme mængde energi som en hel drikkedunk energidrik. Indtages ca. 10 min. inden du rider ind på banen. Brug f.eks. produktet: High5 EnergiGel, 40 gram.
 • VÆR OPMÆRKSOM PÅ: Drop de syntetiske fremstillede energi-produkter (de farvestrålende dåser/flasker fra kiosker og supermarkeder) – de hjælper ikke til væskebalancen.

Gør det let for dig selv – skab optimale vaner og rytmer i hverdagen – som du så direkte overføre til stævnerne – det skaber ”ro på” og tryghed i hjernen.

Rigtig god fornøjelse med optimering af din kost og væske under stævner.

Du kan læse mere om mit koncept ”Optimering af Rytteren” på:

Min hjemmeside: WWW.RYTTEROPTIMERING.DK
Mine blog: WWW.RIDEHESTEN.COM

Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental- og fysisk træner, samt optimering

Læs også

Optimering af rytteren - Fokus på din vejrtrækning

03-11-2021 09:40, af Lars Mars

I en koncentrationssport som ridesporten – er der store fordele ved, at skabe forståelse for, hvordan en optimal vejrtrækning kan hjælpe os – både fysisk og mentalt.

Optimering af rytteren – Nervøsitet

19-10-2021 16:06, af Lars Mars

Lad ikke din hjerne stikke af med dig. Få styr på din nervøsitet , ved bl.a. at kende baggrunden for at den kan opstå, samt ved at lære at acceptere, og håndtere den – så den ikke påvirker din præstation eller oplevelse negativt

Optimering af rytteren: Er du klar til indendørssæsonen?

28-09-2021 14:17, af Lars Mars

Når vi skifter mellem forskellige perioder, ”fra udendørs-stævner til indendørs-stævner”, og omvendt – samt ”starten på et nyt år” – er det et super godt tidspunkt lige at stoppe lidt op, og lave en god planlægning og forberedelse for det som vi skal i gang med

Sådan restituerer hesten bedst

13-11-2020 10:00, af Merete Haahr

Hvilket opstaldnings system er gavnligt for hestene når de skal restituere sig efter træning? Er der hold i de historier, der mener at heste skal have ro i boksen, fremfor at gå i løsdrift, og påvirker opstaldningen hestens appetit? Det har en gruppe svenske forskere sat sig for at undersøge

IOC forsætter forberedelserne til OL 2020

18-03-2020 11:18, af Annika Knudsen Lorentsen

Den Internationale Olympiske Komite fortsætter sine forberedelser frem mod OL i Tokyo til sommer trods det kaos der er i verden pt. som følge af coronapandemien, men de er også klar over de udfordringer som mange atleter møder i forhold til kvalifikationer og træning

Træning af rideheste - på vej mod bedre afklaring og rammer

28-01-2010 07:35, af Maja Golles
Dansk Ride Forbunds dressurudvalg afholdt søndag d. 17. januar et stort arbejdsseminar for alle ridesportens interessenter, hvor fremtidens træningsmetoder blev diskuteret. Seminariet var første step i processen med at formulere et fælles kodeks for fremtidens træning af rideheste

Nøglen til succesfuld træning

21-04-2016 09:27, af Tonya Bille Nielsen

Et seminar giver en unik mulighed for at lære af Marc Pierard, der bl.a. træner det belgiske politis heste. Han kommer med praktiske tips til, hvordan du forenkler træningen så indlæringen fremmes

Sådan udvikler du afskubbet

04-02-2019 11:36, af Cecilia Lindahl

Når man vil udvikle hestens evne til at skubbe af, så er det samtidig en forudsætning for hestens senere kan udvikle sin evne til at bære sig selv. Du får her en række gode råd til, hvordan du udvikler afskubbet

Brug stævnebanen til miljøtræning

21-09-2021 20:47, af Anja Nielsen

Okay, lad os lige begynde fra begyndelsen. Hver dag taler jeg med kvindelige ryttere, som for alt i verden, ønsker at ride stævner hvor de har HELT ro i maven

Hvordan kan man udnytte tiden bedst muligt med sin hest, når den er skadet?

19-03-2019 11:26, af Rebecca Sofie Larsen

Har du også svært ved at finde ud af, hvordan du skal stimulere din hest, når den står med en skade? Jeg fortæller i denne blog om, hvad jeg har gjort for at stimulere min skadede hest

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Christine Krogh Frausing

Christine Krogh Frausing
Skribent
53 20 02 00
ckf@ridehesten.com

Skriv til os

Mest læste

En hestemand takker af, fulgt på vej af sin elskede hingst

21-11-2021 06:29, af Merete Haahr

Som en stormand fra vikingtiden blev Peter Frederiksens båre sendt ærbødigt på vej af hans elskede islænder, hingsten Jón fra Tyrevoldsdal, sammen med de andre smukke heste og ryttere fra stutteriet

Pony blev fundet 3 år efter den var forsvundet

24-11-2021 15:45, af Annika Knudsen Lorentsen
Pony|

I et svensk radioprogram kunne man tidligere på ugen høre et indslag om en pony, som for en del år siden forsvandt sporløst fra sin fold i Sverige, hvorefter ejeren lang tid efter blev kontaktet af en kvinde fra Finland, som troede hun havde købt Dumle. En tragisk historie, som endte lykkeligt, da Dumle og hans ejer igen blev forenet efter tre år

Hestevognsulykke kostede kusk livet

27-11-2021 21:58, af Christine Krogh Frausing

En kvindelig kusk kom alvorligt til skade i en hestevognsulykke, hvor kvæstelserne endte med at koste hende livet. Det var en løbsk hest der forårsagede ulykken, hvor hestevognen væltede med passagere i

Charlotte Dujardin genforenes med Gio

25-11-2021 09:51, af Christine Krogh Frausing

Charlotte Dujardin genforenes med sin OL-hest, Gio, når de til jul skal ride World Cup ved London International Horse Show, hvor danske Nanna Skodborg Merrald ligeledes tilslutter sig

Hingsten Balou er blevet solgt til Rusland

22-11-2021 11:36, af Annika Knudsen Lorentsen

Dansk Varmblodshingsten Balou, som har været vældig populær i avlen og som har gået med Kasper H. Hansen i internationale springklasser på højeste niveau, er nu blevet solgt til Rusland

Helgstrand betaler 7 mio kr. for ny Vitalis-søn

22-11-2021 21:17, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Ved westfalerhingstekåringen i Münster-Handorf er auktionen over kårede hingste i fuld gang, og den imponerende unghingste efter Vitalis/ Fidertanz/ Sandro Hit blev solgt til Helgstrand Dressage for 940.000 euro

Komfortabel andenplads til Dufour og Bohemian

27-11-2021 13:45, af Kristine Ulsø Olsen

Bohemian satte nærmest ikke en hov forkert under dagens Grand Prix ved Saab Top 10 og det resulterede i at han og Cathrine Dufour red sig ind på andenpladsen med 79% efter tyske Jessica Von Bredow-Werndl. Carina Cassøe Krüth og Heiline's Danciera besatte sjettepladsen efter stor uenighed blandt dommerne

9-årige Palma Sophie rider sejren hjem til Christmas Show

20-11-2021 13:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Den kun 9-årige springrytter Palma Sophie Gry Jansson-Christensen er en af de yngste til start ved Danish Christmas Show i år. Hun har allerede redet flere flotte placeringer hjem på sine heste, og så får hun undervisning af både Martin Neergaard og Emil Hallundbæk

10 i trav til Atterupgaards Delahaye

21-11-2021 19:31, af Mie Poulsen

Denne søndag blev der afviklet Dansk Varmblods egnethedstest i dressur præsenteret af Blue Hors i region 1 på Vallensbæk Ridecenter. Sejren gik til Atterupgaards Delahaye, som blev belønnet med et 10-tal for hendes imponerende trav

– En velredet hest, trænet korrekt ift. dens alder

21-11-2021 15:25, af Trine Askjær-Jørgensen

I dag har 15 heste været i ilden ved Dansk Varmblods egnethedstest i springning præsenteret af Dansk Hesteforsikring, som fandt sted i region 1 i Vallensbæk på Sjælland