Cecilia Lindahl
Er man ikke så heldig, at man har et godt terræn lige uden for døren, man kan bruge i træningen, så er der så mange andre ting man kan gøre for at gøre træningen afvekslende for dressurhesten, og give den mere styrke.
– Hestene reagerer forskelligt på opgaven, men nogle af dem viser tydeligt bedre brug af deres overlinje, når de bliver redet eller longeret over bomme eller cavaletti på jorden - især hvis de er svage i lænden og alligevel formår at brug sig rigtigt i bomarbejdet, indleder berider Maria Anita Andersen. Hun oplever, at mange af de heste, som viser problemer med deres bagknæ (som følge af en stram og muskelfattig lænd) har stor gavn af træningen over bomme for at give øget styrke og smidighed til overlinjen.
Bomarbejde
–Når jeg lader hestene galopere over cavaletti i longen, får de bedre balance og øget styrke af afsættet. Nogle dressurheste er dog så talentløse eller bange for opgaven, at det ikke gavner. Nogle heste har behov for meget støtte i arbejdet over cavaletti. –Dem rider jeg, så kan jeg bedre hjælpe dem til at få den ønskede effekt af træningen, forklarer Maria.
Styrken øges, fordi hestene skal stemme egen vægt op i luften fra et bagben på cavaletti, og for at hestene får brugt deres overlinje korrekt i det arbejde, bliver de udstyret med en chambon eller indspændingstøjler, alt efter, hvordan de reagerer på hjælpetøjlerne. Inspændingstøjlerne må ikke være for stramme, for det forhindrer hestene i at bruge sig rigtigt - de skal have plads til at bruge halsen som en balancestang.
I travarbejdet over bommene er det meget forskelligt, hvor mange bomme Maria lægger ud til hestene. Hun starter med et par stykker og hæver antallet alt efter, hvordan hestene reagerer på opgaven. De mest erfarne er oppe på at gå over ti bomme i longen, nogle gange ikke ti i alt, men fem og så nogle travtrin uden, efterfulgt af fem mere. – Man må godt være lidt opfindsom, og man kan også ændre lidt på idealafstanden på 1 -1,10 m, såfremt man ønsker de skal strække sig mere eller korte sig mere.
Vil du have flere gode tips til afvekslende springtræning? Så find marts-udgaven af magasinet Ridehesten fra 2016 frem.