Optimering af rytteren - Er du klar til udendørssæsonen?

05-03-2021 07:03

Lars Mars

Ryttere, trænere og forældre – kan med stor fordel hjælpe hinanden til at få den bedste start efter en laaaang nedlukning. Ved at lave gode planer, som ikke stresser, men skaber god viden, gode fundamenter og en god base at arbejde videre ud fra. 

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

WAUW, sikke en fed start på den første forårsmåned – med lempelse af restriktionerne, så der igen er lovligt at få undervisning, samt at komme til stævner igen. Så må vi bare håbe på at arrangørerne står i kø for at tilbyde/afholde mindre stævner i starten - så ryttere og ponyer/heste kan komme ud og få genskabt stævne-erfaringen igen.

Ps. selvfølgelig med forbehold for den opblussende herpesvirus, som man kan læse om.  

HVORDAN HAR DU BRUGT DIN STÆVNEPAUSE?

  • Har du brugt den lange stævne-pause til optimering af dig selv, og fået lagt endnu et lag på dine fysiske- og mentale-kompetencer, og lavet gode planer for fremtiden ? 
  • Har du været ”gået lidt kold”, fordi det hele har været lidt uoverskueligt, om hvornår der vil være mulighed for lidt normale ride-forhold - og derved ikke lige har kunnet aktivere dig selv, udover ridningen/motioneringen af ponyen/hesten.

UANSET HVAD DU HAR GJORT
Der er nogle områder som er rigtig gode at være opmærksom på, og forberede sig på, efter en lang stævnepause og frem mod udendørssæsonen, bl.a.:

  • Afstemte forventninger til både træner, træning og stævner. 
  • Accept på at man lige skal i gang igen, og finde niveauet for både rytter og ponyen/hesten.
  • At skabe fokus på glæden til, at vi stille og roligt kan komme tilbage til en mere normal ride-verden. 
  • At fokusere på det som vi kan, og dygtiggøre os ud fra det.
  • Planlægning, og deltagelse af så mange stævner som muligt – til at få skabt en god viden om rytterens og ponyen/hestens nuværende niveau.

HUSK AT DE RIDE-MÆSSIGE KOMPETENCER SKAL GÅ HÅND I HÅND MED DE MENTALE KOMPETENCER – FOR AT KUNNE FÅ OPTIMAL UDVIKLING, DEN BEDSTE PRÆSTATION, SAMT DE BEDSTE OPLEVELSER 

SKAB NYE VANER
Efter en lang pause, kan det være hensigtsmæssigt at gennemgå sine vaner og handlingsmønstre – for at sikre sig, at de er tidssvarende og hjælper os optimalt.

Vaner skaber tryghed, og hjælper til at fokusere på andre ting som kræver mere energi til at udføre en ”opgave” – MEN vaner kan også være ”gamle og indgroede”, og som ikke har fulgt med tiden, eller passer til vores nuværende behov, eller den udvikling som vi har haft. 

Gennemgå dine vaner med dig selv, og de mennesker der er involveret i dem – så I sammen kan skabe de bedste betingelser for både rytter, ponyen/hesten, hjælpere, samt træneren.  

ERFARINGER
Jeg hjælper, og har hjulpet rigtig mange sportsudøvere med at komme tilbage efter lange skadespauser, både med optimering, samt med de mentale-kompetencer – det er nøjagtig de samme behov der gør sig gældende for rytteren, efter denne lange nedlukning. 

Jeg kan hjælpe rytteren og træneren med, at vi kontinuerligt får skabt de bedste betingelser, til optimal udvikling, de bedste præstationer, samt de bedste oplevelser.    

OPTIMERING OG FORBEREDELSE
Vi kan hjælpe os selv rigtig meget til at få den bedste start efter en lang stævne-pause

  • Optimering af vores mentale kompetencer: Hjælper os til et bedre overblik, overskud samt koncentration, og til at skabe ”ro på” - samt til håndtering af eventuelle udfordringer der kan hæmme vores udvikling, præstation, eller de gode oplevelser. 
  • Optimering af vores fysiske kompetencer: Kan hjælpe os til endnu mere udvikling, bedre præstation - samt hvis vi bevidst eller ubevidst har styrkemæssige ubalancer, eller stramheder i kroppen.
  • Optimering af kroppen: Fokus på kost, væske, søvn, hvile, vejrtrækning, restitution – hjælper både krop og hjerne til endnu mere overskud og overblik, til endnu mere udvikling samt optimal præstation.  

Man bliver aldrig helt færdig med at kunne optimere, nørde og udvikle sig selv – for når vi har optimeret på noget, så kan vi fortsætte med, at optimere på det som vi lige har optimeret på. Det er uendeligt, og der vil altid være detaljer som der kan arbejdes med - på samme måde som vi også konstant kan optimere på din ridning. 

FORDELENE VED AT OPTIMERE PÅ SIG SELV – DU HJÆLPER BÅDE DIG SELV OG PONYEN/HESTEN TIL MERE UDVIKLING, BEDRE PRÆSTATION, SAMT GODE OPLEVELSER 

MOTIAVATIONEN
Mentalt kan vi med stor fordel læne os op af den gode nyhed med at vi igen kan få optimal ride-undervisning, og snart kan komme ud til stævner – nu har vi noget mere konkret at træne og optimere os frem mod.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Motivationen spiller ofte en stor rolle, hvis vi skal gøre lidt ekstra, ud over det som vi plejer - eller som vi har gjort i den lange corona-nedlukning.

Vi kan med stor fordel hjælpe os selv og ponyen/hesten til at få de bedste betingelser for en god start, og komme godt tilbage.

HVER GANG VI GØR LIDT EKSTRA, I FORHOLD TIL DET SOM VI HAR GJORT TIDLIGERE, ELLER IKKE GJROT I ET STYKKE TID – VIL DET PÅVIRKE VORES HJERNE POSITIVT, OG DERMED SKABE BÅDE GLÆDE OG TRYGHED I HJERNEN.

GLÆDE
Glæden til det som vi gør, har en stor betydning for det udbytte som vi får, samt på vores trivsel og stressniveau. 

Efter en laaaang nedlukning, skabes der selvfølgelig stor glæde når det nu igen er lovligt at modtage ride-undervisning (udendørs), samt at stævnerne står for døren – men kort efter, kan de glade-tanker være under stort pres – bl.a. fordi at vores hjerne tænker: 

At nu skal vi hurtigt ud og indhente alt det som vi har mistet -  og så kan vi let komme til, at skabe mest fokus på, om vi og ponyen/hesten nu er gode nok, og om vi nu kan præstere optimalt, efter den lange stævne-pause, osv. osv.   

RIGTIG GOD FORNØJELSE MED AT FÅ SKABT DE BEDSTE BETINGELSER – TIL AT FÅ DEN BEDSTE START EFTER NEDLUKNINGEN

Alle mine blogindlæg henvender sig til alt det der kan hjælpe rytteren, og som jeg kan hjælpe rytteren med - til endnu mere udvikling, bedre præstationer, samt gode oplevelser – eller til håndtering af eventuelle udfordringer. Læs bl.a.: 

”KOM GODT FRA START” (bragt d. 26/7-20)
”OPBYG ROBUSTE FUNDAMENTER” (bragt d. 13/10-20) 
”FÅ DET BEDSTE UD AF DINE STÆVNER” (bragt d. 16/6-19)

Du kan finde alle mine blogindlæg her.

Hvis du er nysgerrig kan du læse mere om hjælpende og optimerende muligheder: 

På min hjemmeside: WWW.RYTTEROPTIMERING.DK.

Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental – og fysisk-træner samt optimering 

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen