Optimering af rytteren - Er du klar til udendørssæsonen?

05-03-2021 07:03

Lars Mars

Ryttere, trænere og forældre – kan med stor fordel hjælpe hinanden til at få den bedste start efter en laaaang nedlukning. Ved at lave gode planer, som ikke stresser, men skaber god viden, gode fundamenter og en god base at arbejde videre ud fra. 

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

WAUW, sikke en fed start på den første forårsmåned – med lempelse af restriktionerne, så der igen er lovligt at få undervisning, samt at komme til stævner igen. Så må vi bare håbe på at arrangørerne står i kø for at tilbyde/afholde mindre stævner i starten - så ryttere og ponyer/heste kan komme ud og få genskabt stævne-erfaringen igen.

Ps. selvfølgelig med forbehold for den opblussende herpesvirus, som man kan læse om.  

HVORDAN HAR DU BRUGT DIN STÆVNEPAUSE?

  • Har du brugt den lange stævne-pause til optimering af dig selv, og fået lagt endnu et lag på dine fysiske- og mentale-kompetencer, og lavet gode planer for fremtiden ? 
  • Har du været ”gået lidt kold”, fordi det hele har været lidt uoverskueligt, om hvornår der vil være mulighed for lidt normale ride-forhold - og derved ikke lige har kunnet aktivere dig selv, udover ridningen/motioneringen af ponyen/hesten.

UANSET HVAD DU HAR GJORT
Der er nogle områder som er rigtig gode at være opmærksom på, og forberede sig på, efter en lang stævnepause og frem mod udendørssæsonen, bl.a.:

  • Afstemte forventninger til både træner, træning og stævner. 
  • Accept på at man lige skal i gang igen, og finde niveauet for både rytter og ponyen/hesten.
  • At skabe fokus på glæden til, at vi stille og roligt kan komme tilbage til en mere normal ride-verden. 
  • At fokusere på det som vi kan, og dygtiggøre os ud fra det.
  • Planlægning, og deltagelse af så mange stævner som muligt – til at få skabt en god viden om rytterens og ponyen/hestens nuværende niveau.

HUSK AT DE RIDE-MÆSSIGE KOMPETENCER SKAL GÅ HÅND I HÅND MED DE MENTALE KOMPETENCER – FOR AT KUNNE FÅ OPTIMAL UDVIKLING, DEN BEDSTE PRÆSTATION, SAMT DE BEDSTE OPLEVELSER 

SKAB NYE VANER
Efter en lang pause, kan det være hensigtsmæssigt at gennemgå sine vaner og handlingsmønstre – for at sikre sig, at de er tidssvarende og hjælper os optimalt.

Vaner skaber tryghed, og hjælper til at fokusere på andre ting som kræver mere energi til at udføre en ”opgave” – MEN vaner kan også være ”gamle og indgroede”, og som ikke har fulgt med tiden, eller passer til vores nuværende behov, eller den udvikling som vi har haft. 

Gennemgå dine vaner med dig selv, og de mennesker der er involveret i dem – så I sammen kan skabe de bedste betingelser for både rytter, ponyen/hesten, hjælpere, samt træneren.  

ERFARINGER
Jeg hjælper, og har hjulpet rigtig mange sportsudøvere med at komme tilbage efter lange skadespauser, både med optimering, samt med de mentale-kompetencer – det er nøjagtig de samme behov der gør sig gældende for rytteren, efter denne lange nedlukning. 

Jeg kan hjælpe rytteren og træneren med, at vi kontinuerligt får skabt de bedste betingelser, til optimal udvikling, de bedste præstationer, samt de bedste oplevelser.    

OPTIMERING OG FORBEREDELSE
Vi kan hjælpe os selv rigtig meget til at få den bedste start efter en lang stævne-pause

  • Optimering af vores mentale kompetencer: Hjælper os til et bedre overblik, overskud samt koncentration, og til at skabe ”ro på” - samt til håndtering af eventuelle udfordringer der kan hæmme vores udvikling, præstation, eller de gode oplevelser. 
  • Optimering af vores fysiske kompetencer: Kan hjælpe os til endnu mere udvikling, bedre præstation - samt hvis vi bevidst eller ubevidst har styrkemæssige ubalancer, eller stramheder i kroppen.
  • Optimering af kroppen: Fokus på kost, væske, søvn, hvile, vejrtrækning, restitution – hjælper både krop og hjerne til endnu mere overskud og overblik, til endnu mere udvikling samt optimal præstation.  

Man bliver aldrig helt færdig med at kunne optimere, nørde og udvikle sig selv – for når vi har optimeret på noget, så kan vi fortsætte med, at optimere på det som vi lige har optimeret på. Det er uendeligt, og der vil altid være detaljer som der kan arbejdes med - på samme måde som vi også konstant kan optimere på din ridning. 

FORDELENE VED AT OPTIMERE PÅ SIG SELV – DU HJÆLPER BÅDE DIG SELV OG PONYEN/HESTEN TIL MERE UDVIKLING, BEDRE PRÆSTATION, SAMT GODE OPLEVELSER 

MOTIAVATIONEN
Mentalt kan vi med stor fordel læne os op af den gode nyhed med at vi igen kan få optimal ride-undervisning, og snart kan komme ud til stævner – nu har vi noget mere konkret at træne og optimere os frem mod.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Motivationen spiller ofte en stor rolle, hvis vi skal gøre lidt ekstra, ud over det som vi plejer - eller som vi har gjort i den lange corona-nedlukning.

Vi kan med stor fordel hjælpe os selv og ponyen/hesten til at få de bedste betingelser for en god start, og komme godt tilbage.

HVER GANG VI GØR LIDT EKSTRA, I FORHOLD TIL DET SOM VI HAR GJORT TIDLIGERE, ELLER IKKE GJROT I ET STYKKE TID – VIL DET PÅVIRKE VORES HJERNE POSITIVT, OG DERMED SKABE BÅDE GLÆDE OG TRYGHED I HJERNEN.

GLÆDE
Glæden til det som vi gør, har en stor betydning for det udbytte som vi får, samt på vores trivsel og stressniveau. 

Efter en laaaang nedlukning, skabes der selvfølgelig stor glæde når det nu igen er lovligt at modtage ride-undervisning (udendørs), samt at stævnerne står for døren – men kort efter, kan de glade-tanker være under stort pres – bl.a. fordi at vores hjerne tænker: 

At nu skal vi hurtigt ud og indhente alt det som vi har mistet -  og så kan vi let komme til, at skabe mest fokus på, om vi og ponyen/hesten nu er gode nok, og om vi nu kan præstere optimalt, efter den lange stævne-pause, osv. osv.   

RIGTIG GOD FORNØJELSE MED AT FÅ SKABT DE BEDSTE BETINGELSER – TIL AT FÅ DEN BEDSTE START EFTER NEDLUKNINGEN

Alle mine blogindlæg henvender sig til alt det der kan hjælpe rytteren, og som jeg kan hjælpe rytteren med - til endnu mere udvikling, bedre præstationer, samt gode oplevelser – eller til håndtering af eventuelle udfordringer. Læs bl.a.: 

”KOM GODT FRA START” (bragt d. 26/7-20)
”OPBYG ROBUSTE FUNDAMENTER” (bragt d. 13/10-20) 
”FÅ DET BEDSTE UD AF DINE STÆVNER” (bragt d. 16/6-19)

Du kan finde alle mine blogindlæg her.

Hvis du er nysgerrig kan du læse mere om hjælpende og optimerende muligheder: 

På min hjemmeside: WWW.RYTTEROPTIMERING.DK.

Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental – og fysisk-træner samt optimering 

Læs også

Udstrækning og smidighed – 1. del

10-04-2021 21:04, af Thomas Bach Jensen

I forlængelse af mine blogindlæg om ”Hvad kan styrketræning hjælpe rytteren med” – ligger det nærliggende at fortsætte med fokus på udstrækning og smidighed

Skab fokus på det, som du kan gøre noget ved

30-03-2021 15:18, af Lars Mars

Øv! Ridestævnerne i Danmark bliver nu lukket ned i det meste af april. Jeg vil ikke forholde mig til det sundhedsmæssige, eller til dem der kan have grunden eller skylden

Hvad kan styrketræning hjælpe rytteren med - del 2

24-03-2021 06:39, af Lars Mars

Hvad er det nu, som styrketræningen, som tillægstræning, kan hjælpe rytteren med? Et det motivationen eller tiden, der er styrende for om du får trænet din tillægstræning?

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Marie Helene Rigård Rohleder

Marie Helene Rigård Rohleder
20 24 29 28
mhr@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Reaktion på Helgstrands nyhedsbrev i dag

13-04-2021 17:26, af Kristine Ulsø Olsen

Nyhedsbrevet ”Opdatering vedrørende manglende indsyning af 3-års hingste” fra Helgstrand Dressage i dag har medvirket til at Dansk Varmblod nu har lavet en redegørelse af forløbet omkring 10-dages testen fra deres side

Viet på sin fødselsdag i Lemvig

10-04-2021 12:58, af Thomas Bach Jensen

Berider Michael Søgaard og hans partner Michael Strøm overraskede deres nærmeste her i formiddag med vielse på Lemvig Rådhus

Farvel til en danmarksmester i paradressur

12-04-2021 09:56, af Kristine Ulsø Olsen

Sidste års danmarksmester, Tina Chabert Jensen, mistede i sidste uge sin mesterskabshest og bedste ven, da Ælling måtte aflives grundet akut tarmslyng

Per Vintersbølle og Michellino genforenet

11-04-2021 09:09, af Thomas Bach Jensen

I forbindelse med elitehingsten Michellinos 30-års fødselsdag manden, der importerede hingsten, Per Vintersbølle, aflagt Michellino besøg på Østergaard

Sodashi – det hvide lyn fra Japan (video)

15-04-2021 10:45, af Thomas Bach Jensen

I japan kniber det for alle galopheste med at følge med den hvide hoppe Sodashi, der foreløbigt er ubesejret

Tre Grand Prix-heste med til Hagen

13-04-2021 15:03, af Kristine Ulsø Olsen

Daniel Bachmann Andersen som sidste år gik selvstændig, glæder sig til at gå en spændende stævnesæson i møde. Om en uges tid drager han afsted mod det internationale stævne i Hagen, hvor han medbringer intet mindre end tre heste i Grand Prix-klasserne

Pressemeddelelse fra Helgstrand Dressage

14-04-2021 19:42, af Annika Knudsen Lorentsen

Som tilbagemelding på gårsdagens udmelding fra Dansk Varmblod vedrørende 10-dages testen, har Helgstrand Dressage nu udsendt en pressemeddelelse. Læs den her

Mistede hest til kolik: Transportør fandt en ny

16-04-2021 10:45, af Marie Helene Rigård Rohleder

For tre uger siden mistede Preben sin bedste ven på operationsbordet på Højgaard Hestehospital. Det var hestetransportør Jens Overgaard, som kørte hesten til hospitalet, og bagefter besluttede han at hjælpe med at finde en ny rolig koldblodshest til Preben, som bor på et bosted. I går flyttede shiren Kong Arthur ind 

Laila Pedersen ny rytter på Stutteri Ask

14-04-2021 12:48, af Thomas Bach Jensen

Berider Laila Pedersen, der senest har været ansat hos Nordentoft Equestrian og tidligere på Katrinelund igennem flere år, er blevet ansat som springrytter på Stutteri Ask

En godkendt hingst ved Dansk Varmblods Efterkåring

13-04-2021 19:33, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Fem hingste blev fremstillet ved Dansk Varmblods Efterkåring på Vilhelmsborg i aften, hvor en hingst opnåede adgang til 10-dages prøve med henblik på avlsgodkendelse