Nyt blod i avlen?

07-05-2014 10:41
Avl

Der forædles næsten ikke længere med fuldblod, og blodfornyelse er blevet en mangelvare. Det er et problem, men hvordan løses det?

Copyright Ridehesten.com
Med en koncentration af fransk og belgisk blod bidrager Favorit Ask DVH 1035 med blodlinjer, der ikke er udbredte i den danske springhesteavl.

Indkrydsning af fuldblod i ridehesteavlen har været en nødvendighed, som har hjulpet os til at udvikle en mere tidssvarende sportshest, der er ædel, højtstillet og velmarkeret i sine kropspartier. Fuldblodet har dog ikke været i stand til at forbedre hestens bevægelses- eller springkapacitet, nok nærmere tværtimod. Men hvad der her er gået tabt efter første indkrydsning med fuldblod, er ofte genvundet i anden eller tredje generation, hvor man fortsat har haft fordel af fuldblodets mange andre kvaliteter.

Avlsbestanden domineres i dag af ganske få hingstelinjer, hvilket har medført en høj grad af indavl.

I magasinet Ridehestens majnummer ses der nærmere på hele problematikken om, hvor fremtidens blodfornyelse skal komme fra, og kigger også på, hvilke linjer og hvilke heste, der kunne være spændende bud på denne fornyelse.

Læs meget mere i magasinet Ridehestens majnummer.

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen