NM for islændere er i fuld gang

09-08-2024 18:15

Lige nu er massevis af nordiske hestekræfter samlet på Landsskuepladsen i Herning, for at kæmpe om titlen som nordisk mester 2024. I går blev konkurrencen for alvor skudt i gang, og her var de nordiske hestekræfter ustoppelige

Lige nu er de nordiske mesterskaber for islændere i fuld gang på Landsskuepladsen i Herning. Foto: Privat/ Anja Mogensen.

De bedste islandske heste og ryttere fra de nordiske lande er lige nu samlet på Landsskuepladsen i Herning for at konkurrere om titlen som nordisk mester indenfor sport og Gæðingakeppni. Fra den 8.-11. august 2024 afholdes de nordiske mesterskaber for islændere nemlig, hvor en festlig fejring af styrke, skønhed og den unikke ånd, der kendetegner den islandske hest og fællesskabet omkring racen finder sted.

Der bliver konkurreret i forskellige discipliner med udtryk, elegance og præcision i både sportsklasserne og Gæðingakeppni, og så er der som altid susende fart over feltet i pasdisciplinerne. Der er deltagelse fra både Sverige, Norge, Island, Færøerne, Finalnd og Danmark, som alle dyster mod hinanden om titlen som nordisk mester. Lige nu er de indledende kvalifikationer i gang, og herefter er det de bedste af de bedste ekvipager, der rider side om side under finaledagene.

Stævnet repræsenterer de bedste ryttere og islændere fra de nordiske lande. Foto: Privat/ Anja Mogensen.

I går var de første ryttere i ilden, og her blev det til flere flotte resultater og kvalifikationer til de spændende finaler for de danske islænderryttere. Blandt andet blev de første nordiske mestre fundet, og så var to af dem endda danske. Sigurður Óli Kristinsson og hesten Fjalladis frá Fornusödum blev nordiske mestre med en score på 8,67, mens Freja Løvgreen og Fjölvi fra Hedegaard blev nordiske mestre for juniorer i PP1.

Sigurður Óli Kristinsson og hesten Fjalladis frá Fornusödum blev i går nordiske mestre. Foto: Privat/ Anja Mogensen.

Udover spændende konkurrence, er der også arrangeret flere foredrag i løbet af stævnet, et koncept, de kalder NM Talks, der har til formål at give folk mere indsigt i nyeste forskning. Arrangørerne bag NM 2024 ønsker at skabe rum til, at alle har mulighed for at opnå mere viden om vores hestes trivsel og adfærd. Derfor kan alle, der har købt adgang til pladsen, deltage i NM Talks, hvor anerkendte forskere og eksperter deler deres mangeårige erfaring og viden. Af oplægsholdere kommer følgende:

• Dyrlæge Christina Suntum holder oplægget: “Bit associated challenges and The Icelandic Horse.”
  • Etolog Maria Vilain Rørvang, som vil tale om: “How Do Horses Perceive Their World? - Equine Perception and the Link to Welfare and Emotions”
  • Lektor ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab, Aarhus Universitet, Janne Winther Christensen fortæller mere om “Social Transmission of Behaviour in Horses”.

Resten af weekenden står på spændende konkurrencer, aktuelle oplæg og nordiske hestekræfter på højeste niveau. Du kan se stævnets start- og resultatlister her, og læse meget mere om NM for islændere lige her

Der er god stemning og masser af publikum. Foto: Privat/ Anja Mogensen.