Nedlukning: Æsler glade for at komme ud af isolation

07-04-2020 14:21

Merete Haahr

I en tid, hvor sorg og bekymring præger verden, så giver æslerne på "The Donkey Sanctuary" håb og smil på læben, og det kan minde os om, hvordan det føles, når vi en dag står på den anden side af karantæne, isolation og nedlukning

Copyright Ridehesten.com
Æslerne nyder at komme ud på græs i den dejlige solskinsvejr Foto: Shutterstock

En flok britiske æsler kunne mærke foråret i deres fødder, da de kom på græs for første gang i år. De ansatte på den internationale dyrevelfærds organisation ”The Donkey Sanctuary” i Devon, i England, har længe arbejdet på at sikre æslerne den bedst mulig pleje i disse udfordrende tider, og  weekendens solskinsvejr var det perfekte tidspunkt til at åbne stalddøren og lukke æslerne på græs. Det lod æslerne ikke sige to gange: de rullede sig, hoppede og sprang, og så ud til at nyde det friske græs, mens de slap al deres indestængte energi ud. 

Gradvis introduktion til sommergræs

Æslerne har været lukket inde i deres stald og på gårdspladsen i mange måneder på grund af store mængder regn og mudder, men nu kan de endelig komme ud i den friske luft og nyde lidt sommergræs, fortæller Maxine Carter, som er daglig leder af ”The Donkey Sanctuary". Stedet er ligesom mange andre ramt af nedlukning, men derfor skal æslerne jo passes og plejes som sædvanligt. 

Copyright Ridehesten.com
Æslerne rullede sig, hoppede og sprang, og så ud til at nyde det friske græs. Gradvis introduktion til sommergræs, beskytter æslernes fordøjelses system. Foto: The Donkey Sanctuary

Så længe jorden er tør,  kan vi lukke æslerne ud i nogle timer om dagen, forsætter Maxine Carter. Herefter vil vi gradvis øge tiden i løbet af de næste par uger, indtil de til sidst får lov til selv at vælge om de vil være inde eller ude.

For at beskytte æslernes fordøjelsessystem, har man valgt denne form for gradvise indslusning til græsningssæsonen. Æslerne har siden oktober levet af en diet med højt fiberindhold, med halm, hø og wrap. Hvis de pludselig får for meget græs på en gang, så kan de skabe problemer som laminitis og kolik, forklarer Maxine Carter.

Æslers mistrives i isolation

Æsler har brug for hinandens selskab, men desværre ser vi alt for mange æsler, der bliver holdt isoleret, uden selskab af andre æsler, fortæller Cathy Griffin, fra The Donkey Sanctuary.

Æsler er flokdyr, og hvis de bliver holdt alene, udviser de flere former for stress symptomer, som depression, manglende appetit, dårligt helbred, og adfærds problemer.

Copyright Ridehesten.com
Æsler har brug for hinandens selskab, men desværre ser vi alt for mange æsler, der bliver holdt isoleret, uden selskab af andre æsler, fortæller Cathy Griffin, fra ”The Donkey Sanctuary. Æsler er flokdyr og bliver de holdt alene, udviser de flere former for stress symptomer, som depression, dårligt helbred, og adfærdsproblemer. Foto: The Donkey Sanctuary

Disse adfærdsproblemer bliver alt for ofte misforstået som aggression, men det er langt mere sandsynligt at det er et udtryk for ensomhed. Æsler har en indgroet tendens til at knytte stærke bånd, og isolerede æsler bliver let meget afhængige af deres mennesker. Det betyder at de bliver overstadige og voldsomme, når de er sammen med mennesker, og når menneskene så går igen, bliver de ulykkelige og udviser problemfyldt adfærd. 

Det er desværre et alt for almindeligt problem, fortæller Cathy Griffin. Fordi æsler skjuler deres følelser, så tror ejerene at æslet har det helt fint alene, men det er altså en stor misforståelse, understreger hun. 

Giver forsømte æsler en ny start

The Donkey Sanctuary har et dygtigt hold af folk, som med forståelse og engagement passer æslerne og hjælper til at give de forsømte æsler en ny start. The Donkey Sanctuary har 7000 æsler på deres gårde fordelt på England, Irland og Europa, og man kan følge æslerne på The Donkey Sanctuary på Webcam. Man kan også adoptere sit eget favoritæsel, og få en fin adoptions pakke tilsendt. Ved at adoptere et æsel hos ”The Donkey Sanctuary” støtter man æsler rundt om i verden og det hjælper til at køber foder og medicin, betaler for smed og dyrlæge, men vigtigst af alt, så hjælper det med at redde æsler verden over fra håbløse situationer. 

Udover arbejdet med forsømte æsler i Europa, arbejder The Donkey Sanctuary også i 38 lande rundt om i verden, for at sikre at æsler og muldyr kan leve et værdigt liv, og at deres bidrag til menneskeheden bliver værdsat.

Læs også artiklen: Hestevelfærd set fra hestens synsvinkel, i magasinet Ridehesten

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen