Lidt men godt ventes hos Straight Horse

14-01-2021 18:32
Avl

Hos Eva Götzsche og Mogens Pedesen, der driver stutteriet Straight Horse i Allerød, har det været et spændende og frugtbart reproduktionsår, selv om de kun venter fire føl i år. De har nemlig sat lidt i banken – eller rettere lagt nogle befrugtede æg i fryseren

Copyright Ridehesten.com
Mogens Pedersen og Eva Götzsche ses her sammen med guldmedaljehoppen Staight Horse De Milla. Foto: Ridehesten.com/Maria Schacht.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Straight Horse er kendt som stutteriet med de to hopper, der er mødre til to de to internationalt kendte DV-hingste Zonik og Sezuan. Mogens købte de to hopper Romanik og Bøgegårdens Don Romina, før deres sønner blev fløjhingste i Dansk Varmblod, og deres internationale karriere blev skudt i gang.

Hos Eva og Mogens i Allerød er Don Romina blevet mor til bl.a. Årets hoppe i Dansk Varmblod, guldmedaljehoppen Straight Horse Sezuanna, sølvmedaljehoppen Straight Horse Ascenzione, der har vundet international lilletur med Helen Langehanenberg samt den unge bronzemedaljehoppe, Straight Hors Zonate, der alle er tre er helsøstre til Sezuan lige som vallakken Straight Horse Don Zuan, som Cathrine Dufour har succes med. Ascenziones første afkom, Straight Horse Ramzes e. Revolution, blev sidste år avlsgodkendt i Dansk Varmblod.

Copyright Ridehesten.com
Helen Langehanenberg og Straight Horse Ascenzione ved World Cup-stævnet i 2020. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard.

Også Romanik har på det nordsjællandske stutteri fået flere lovende afkom, der i en ung alder har haft succes på ridebanerne. Hendes ældste datter Straight Horse Zackonik, der er helsøster til Zonik, går Grand Prix i USA og er mor til guldmedaljehoppehoppen Straight Horse De Milla e. De Niro, der i 2020 var udtaget til det engelske UVM-hold. Romanik er også mormor til den avlsgodkendte hingst Straight Horse Sir Romance e. For Romance I samt mor til den hollandskkårede hingst Blue Hors Santiago e. Sezuan.

Både Romanik og Bøgegårdens Don Romina har i 2020 været hos VetEmbryo for at sikre deres gener til fremtiden. Eva og Mogens er bevidste om, at de kommer til at lave et generationsskifte med de to hopper, og derfor har med reproduktionsmetoden ICSI arbejdet på at sikre flere afkom.

Copyright Ridehesten.com
Cathrine Dufour og Straight Hors Don Zuan. Foto: Ridehesten.com/Ida Dalgaard.

– Vi har også allerede nogle skønne unge hopper på vej efter både Don Romina og Romanik til at flytte avlen til næste generation, og dem går vi og glæder os over hver dag, fortæller Eva og Mogens.
Det har vist sig, at Don Romina fungerer rigtig godt med den teknik, og af de mange embryoner, hun har leveret sidste år ligger fjorten befrugtede i fryseren. De er befrugtet med hingste som Blue Hors Zack, Kjento, My Vitality, Vitalis og Zonik. Derudover har Don Rominas også en embryon befrugtet med Sezuan i fryseren.

– Det er langt fra sikkert, at alle bliver til noget; der er ca 60% chance for at få føl ud af det, men vi er lykkelige, fortæller avlerne.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Efter devisen ”lidt men godt” har de besluttet sig for, at deres hesteavl skal være noget, de kan hygge sig med og glædes over hver dag, og derfor har de valgt, at følårgang 2021 skal byde på fire føl. Et af de ventede føl er efter Danciero på Straight Horse Sezuanna og lavet ved embryo transfer samt årets første ICSI fra Don Romina, hvor Zonik er far. 

Føllene på Gl. Allerødgaard ventes i april og maj, og de omfatter også to føl efter stutteriets nyindkøbte hopper fra den berømte tyske avler Harli Seifert, der bl.a. har avlet Blue Hors Romanov og mange andre topheste. Hopperne er den 6-årige Djora, som er efter Blue Hors Don Schuffro og Romanovs helsøster Rumirella, og den 12-årige Runa, som er helsøster til Romanov. Begge er via en hjemmekåring blevet kåret i DH i Dansk Varmblod og er drægtige med hhv. For Romance og Janeiro Platinum.

Copyright Ridehesten.com
Straight Horse Sir Romance, der her rides af Mette Sejbjerg Jensen, er far til flere gode 2-års afkom hos Eva og Mogens. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard.

Den ventede følårgang hos Straight Horse på Gl. Allerødgaard ser således ud:

  • Danciero x GRDH Straight Horse Sezuanna e. Blue Hors Zack/ Blue Hors Don Schufro
  • Zonik x EGRDH Bøgegårdens Don Romina e. Blue Hors Don Schufro / Lionell
  • For Romance x DH Djora Rouge e. Blue Hors Don Schufro /Rohdiamant
  • Janeiro Platinum x DH Runa e. Rohdiamant / Grundstein II

Mens Eva og Mogens ser frem til forår og føltid, glædes de samtidig over, at det går rigtig godt med Sezuanna, der er i uddannelse hos Helgstrand og er rigtig god på vej. Samtidig har det vist sig, at hun avler rigtig godt, og i år fremstilles hendes Franklin-søn Straight Horse Finest Hour til forbesigtelse.

Copyright Ridehesten.com
Straight Horse Fellini her fremstillet af Christian Springborg til 2-års skue. Foto: Ridehesten.com/Mie Thorup Poulsen.

Hjemme på stutteriet har de bl.a. de to unge hopper, Straight Horse Fillippa e. Blue Hors First Choice/ Blue Hors Romanov og Straight Horse Fellini e. Blue Hors Farrell/ Jazz, der som 2-års blev udtaget til Dansk Varmblods Eliteskue, der desværre blev aflyst pga. Corona. De to hopper skal nu tilrides, og avlerne glæder sig til at se dem under sadel i år.

– Vi er jo kede af, at Sir Romance tidligt i karrieren fik så alvorlig en skade, at han aldrig nåede at gøre sig gældende som hingst, men vi håber og tror, at nogle hans mange fine afkom kan vise hans kvaliteter. Efter Sir Romance har vi selv 2-års hopperne Straight Horse Sassenach efter Don Romina og Straight Horse Sanza efter De Milla, som er meget lovende, og så har vi også hans mor Straight Horse Rozina e. Jazz/ BH Romanov, der desværre ikke er drægtig i år, slutter Eva og Mogens.

Copyright Ridehesten.com
Mogens Pedersen og Eva Götzsche blev for knapt 10 måneder siden Årets Blue Hors Avler 2020. Foto: Privat.

Info

Hvad er embryo transfer?
Ved embryo transfer (ET) insemineres donorhoppen på almindelig vis, sædcellen befrugter ægget inde i hoppens æggeleder, hvorefter det lille befrugtede æg, også kaldet embryo, kommer ned i livmoderen. 7-8 dage efter ægløsning skylles donorhoppens livmoder, og det lille embryo kommer med ud i skyllevæsken. Efterfølgende filtreres væsken, og embryonet findes i mikroskop. Efter at være blevet rengjort flyttes embryonet over i en egnet rugehoppe.
Hoppens livmoder behøver ikke at kunne opretholde en drægtighed, men det er vigtigt, at hun ikke har en bakterie- eller svampeinfektion i livmoderen, da hun i så fald vil smitte embryonet, når det kommer ned i livmoderen, før det skylles ud.

Hvad er ICSI?
Siden 1980’erne har man kendt til og anvendt embryo transfer, men efterfølgende er der kommet ny teknik på banen: ICSI (Intra Cytoplasmisk Sædcelle Injektion) er i praksis en reagensglasbefrugtning under mikroskop.
Det er ikke afgørende, hvor hoppen befinder sig i sin brunstcyklus. I hoppens æggestok sidder der altid flere små follikler (æg), som venter på deres tur. Disse follikler kan suges ud uanset størrelse, efterfølgende modnes de i et reagensglas og befrugtes under mikroskop. I de fleste tilfælde kan man suge mellem 5-15 æg ud af æggestokken. Ægget befrugtes ved, at man udvælger en enkelt sædcelle, og indsprøjter den i ægget. Efter befrugtning vokser embryonet 7-10 dage i et medie, før det kan overføres til en rugehoppe eller nedfryses. De befrugtede æg kan gemmes i adskillige år nedfrosset i flydende nitrogen.
Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen