Kongsvad Rideklub panter til en pony

30-09-2024 15:47

I Thorsager på Djursland ligger en hyggelig lokal rideklub, der både har elevskole og opstaldning med et unikt sammenhold på tværs af niveauer. Nu er klubben gået sammen om et fælles projekt, nemlig en ny elevhest

Copyright Ridehesten.com
Kongsvad Rideklub samler pant ind for at få råd til en ny elevpony. På billedet ses initiativtager (fv) Sille Nor Hune Rasmussen, Line Beth Hune og daglig leder, Nanna Harfeld Skulason. Foto: Privat.

Kongsvad Rideklub i Thorsager på Djursland er en lille lokal rideklub, hvor der trods rideskolernes nedgang og hårde år, er børn på venteliste for at komme til at gå til ridning. Udover en veldrevet rideskole, er der et helt unikt fællesskab og sammenhold. Klubben er drevet af frivillige kræfter, hvor der er respekt for alle uanset niveau og ambitioner. 

Desværre har rideklubben gået igennem en svær tid, da de i sommers måtte sige farvel til en af deres elevponyer til tramslyng efter flere forsøg på helbredelse, fortæller daglig leder, Nanna Harfeld Skulason: 
Vi går rigtig meget op i at passe godt på vores elevheste, og sørge for at de har det lige så godt som enhver privatejet hest. Derfor var der selvfølgelig ingen tvivl om, at vores søde elevpony skulle forsøges helbredt. Det løb selvfølgelig op i en masse dyrlægeregninger, og sammen med samfundets prisstigninger, har det været hårdt for klubbens økonomi

Copyright Ridehesten.com
Rideklubben har været igennem en hård periode, da de mistede en af deres elskede elevponyer til tarmslyng. Foto: Privat.

Det betyder også, at det var svært at finde midlerne til en ny elevpony, der skulle overtage pladsen. Udover at have mistet en pony til tarmslyng, står klubben overfor pensionering af flere af deres trofaste elevheste: – Vi går meget op i, at vores elevheste skal trives og passes godt på, så vi har mange ældre elevheste, som vi har haft i rigtig mange år. Inden længe er det dog tid til, at et par af vores ældre elevheste skal ud at nyde deres otium et sted, hvor der ikke kræves lige så meget af dem, og derfor er vi lige nu i en situation, hvor vi har brug for et par nye elevheste, fortæller Nanna. 

At få logistikken til at gå op i en rideklub med elevskole, er ikke altid nemt. For at få råd til at erhverve sig nye elevheste, må man skille sig af med de ældre elevheste, men det betyder også, at der er færre heste til rådighed til de børn, der rigtig gerne vil gå til ridning, fortæller Nanna: 
Det er vigtigt for os, at vi ikke går på kompromis med at hestene ikke må gå for mange holdtimer. Derfor har vi selvfølgelig et brændende ønske om, at vi snart kan få råd til at købe nogle nye heste, så vi fortsat kan have fuld gang i vores fantastiske elevskole

Copyright Ridehesten.com
Sille Nor Hune Rasmussen samler pant ind hos nær og fjern for at bidrage til købet af en ny pony. Foto: Privat.

Pant1Pony
Heldigvis stod en af klubbens søde elevryttere, Sille Nor Hune Rasmussen og hendes mor, Line Beth Hune, klar med et forslag. Hvad hvis klubben samlede ind til en pony ved hjælp af pantindsamling? 
Vi fik den ide, at hvis alle giver lidt og hjælper lidt til, så kan det lykkes os at samle sammen til en ny pony til elevskolen, fortæller Line Hune, der står bag projektet Pant1Pony. 

Til trods for, at Lines datter har flere ponyer stående til rådighed derhjemme, går hun stadig til ridning hos Kongsvad Rideklub: – Der er bare et helt fantastisk sammenhold, som hun ikke får ved at ride på ponyerne derhjemme, fortæller Line. Derfor har mor og datter sammen med daglig leder, Nanna, nu sat fuld fokus på initiativet: 
Vi skød det her initiativ i gang for cirka 14 dage siden, og vi har allerede samlet 7000 kroner sammen. Det er for eksempel rideskolens børn, der spørger naboer, bedsteforældre og venner, om de må få deres pant. Så tager de hen og panter, og sætter beløbet ind på Pant1Ponys MobilePay, fortæller Line, og Nanna bakker op:
Vi arrangerer også forskellige aktiviteter, blandt andet gennem salg af brugte ting og der er blandt andet arrangeret et loppemarked, hvor overskuddet fra standlejen går til Pant1Pony, ligesom der vil være kæphestestævne og ponytrækketure. Alt sammen for at samle penge ind til den nye pony

Udover private donationer, er der et par lokale firmaer, der har støttet op om initiativet: – Det skaber en helt særlig fællesskabsfølelse i hele lokalmiljøet, fortæller Line og fortsætter: – Altså jeg er blevet stoppet af en nede i SuperBrugsen, der spurgte om det ikke var mig, der hjalp med at samle penge ind til en pony, så det er noget, der bliver snakket om lokalt, ikke bare på rideskolen. 

Copyright Ridehesten.com
Hos Kongsdal Rideklub bakker man op om hinanden, uanset niveau og alder. Foto: Privat.

Fælles ejerskabsfølelse
Line fortæller, at det fineste ved hele tiltaget selvfølgelig er det sammenhold, det skaber, men den pony, der bliver købt for de her penge, vil føles som en fælles investering: – Børnene får en form for ejerskab over den her pony. Så når vi engang har fået samlet pengene sammen, så er det virkelig en fælles pony. De har en større ansvarsfølelse, og lærer at tingene ikke bare kommer, men at man skal arbejde for hestene, så de har det godt og kan holde længe, fortæller Line. 

Det betyder virkelig alt for en lille rideklub som os, fordi det bidrager helt vildt meget til vores mulighed for at kunne købe nye heste ind til rideskolen, så vores skønne elevryttere kan blive ved med at udvikle sig, imens vi passer på vores heste og ponyer. Det er virkelig rørende for mig som daglig leder, at opleve den kæmpe store opbakning til projektet, fordi det viser, at der er virkelig mange mennesker, der sætter lige så stor pris på Kongsvad Rideklub, som jeg gør, afslutter Nanna. 

Copyright Ridehesten.com
Børnene lærer, at en elevpony ikke bare kommer uden hårdt arbejde og flid. Foto: Privat.

Vil du støtte projektet?
Hvis du kunne tænke dig at bakke op om Pant1Pony, kan du deltage i loppemarkedet den 12. oktober. Her er der mulighed for at købe en stand, hvor du kan sælge dit brugte inventar. Der er nemlig ingen krav til, at det skal være brugt rideudstyr, det kan være alt, hvad hjertet begærer. Udover loppemarked, vil der være flere efterårsaktiviteter med blandt andet trækketure, kæphestekonkurrence og fælles samvær. 

Du kan læse meget mere om arrangementet, samt hvordan du kan booke en stand lige her. 

Copyright Ridehesten.com
Til arrangementet vil der blandt andet være kæphestestævne. Foto: Privat.
Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen