Kom vinterhosten i forkøbet

20-10-2015 15:52

Britt Carlsen

Kroniske luftvejsproblemer er ofte forbundet med store frustrationer hos både hesteejere og dyrlæger. De trygge rammer i stalden er også hjemsted for støv, sporer og ammoniakdampe og det er nogle af de største syndere, når det gælder hestens helbred

Copyright Ridehesten.com
Støv er hestens fjende nr. et i de kommende vintermåneder.

Hestens luftveje er optimeret til at flytte enorme mængder luft effektivt. Hestens lunger har en overflade på 1200 kvadratmeter, hvor ilt optages og kuldioxid afgives. I hvile indånder en hest cirka 60 liter luft per minut og i arbejde stiger luftindtaget til over 2000 liter luft per minut. Australske undersøgelser viser, at heste i hårdt arbejde har 10 til 100 gange flere bakterier fanget i luftvejene i forhold til antallet af bakterier i luftvejene, når heste er i hvile. Det siger derfor sig selv, at der ikke skal meget uren og støvet luft til før der er risiko for irritation og infektion i luftvejene hos heste i arbejde. Det viser vigtigheden af et støvfrit miljø, ikke kun i stalden men også i ridehallen.

Kronisk hoste, Recurrent Airway Obstruction (tilbagevendende luftvejsobstruktion) eller RAO, som det bliver kaldt blandt dyrlæger i daglig tale, er en multifaktoriel (flere årsager) lidelse, der dels er miljøbetinget, dels skyldes immunforsvaret og muligvis også en arvelig faktor. RAO rammer 15-20% af de ældre heste i de dele af verden, hvor der er traditionel opstaldning med boks og strøelse.

Hvor kommer støvet fra?
Heste med RAO har udviklet en form for allergi over for forskellige svampe- og bakteriekomponenter, der findes i opstaldningsmiljøet. Når hesten indånder støv, sker der en mobilisering af betændelsescellerne i luftvejene og en samtidig frigivelse af histamin. Histamin udløser en øget slimdannelse og sammentrækning af den glatte muskulatur i luftvejene, så hesten får svært ved at trække vejret.

Selvom dyrlægen ikke kan påvise en luftvejslidelse eller infektion, kan et aktiveret immunforsvar være med til at hesten bliver slap og doven. Hesten vil bruge sin energi og mange vigtige næringsstoffer på immunforsvaret i stedet for muskelarbejde, hvilket fører til præstationsnedsættelser.

Copyright Ridehesten.com
Frisk luft, ventilation og frihed på fold er en del af opskriften på at undgå hesten får problemer med luftvejene i den kommende vinter.

Støvet ud af stalden
Hos den raske hest, men især hos RAO-hesten, er det af afgørende betydning at miljøet optimeres så meget som muligt, ligesom hesten skal have adgang til fold flere timer dagligt. Det optimale er, at stråfoderet skal tilbydes hesten ude midt på marken, så vinden kan føre støvpartikler bort. På stald bør hesten tilbydes wrap eller andre støvfrie alternativer. Det er vigtigt at minimere støvgener så meget som muligt, men fokus bør også være på et mindst lige så vigtigt emne, nemlig et godt indeklima. Dårlig ventilation, der giver en høj luftfugtighed og høj koncentration af ammoniak, giver en tung våd luft, der gør hestens luftveje mere modtagelige for bakterielle og virale luftvejsinfektioner.

 

Læs hele artiklen i magasinet Ridehestens decembernummer 2013

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner