Kom så Sheena! (video)

08-08-2022 11:11

Astrid Ø. Sørensen

Finalen i kvindernes individuelle voltigeringskonkurrence til VM i Herning 2022 er i fuld gang, og to af de tre danske voltigeringsdamer har været i ringen. Nu venter vi i spænding på Sheena Bendixen, det danske medaljehåb

Copyright Ridehesten.com
Et stort dansk heppekor på tribunen i Jyske Bank Boxen. Foto: Ridehesten.com/Kristine Bojsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

I dag bliver de nye verdensmestre i både mændenes og kvindernes individuelle konkurrence samt i holddisciplinen fundet. Der har været heste, voltigørere og longeførere i ringen siden i morges; blandt dem danske Nanna Christensen med hesten Boston og longefører Pia Sørensen og Iben Dines Pedersen med hesten Tophoejs Geleto Lieto og longefører Hanne Haagen Hansen. 

Efter flotte og vellykkede runder for dem begge, strøg Iben ind på en samlet 3. plads, mens Nanna besatte 4. pladsen. Om de holder sig i toppen af feltet, vil de næste par timer vise.

Copyright Ridehesten.com
Iben Dines Pedersen, VM debutant for Danmark, i sin kür. Foto: Ridehesten.com/Kristine Bojsen
Fakta
Hvordan foregår VM i voltigering?

Der er 4 discipliner: holdkonkurrence (6 på hvert hold), individuelt for mænd, individuelt for kvinder, Pas De Deux (for par), og så er der ydermere en nations cup, hvor både individuelle atleter og hold fra de bedste lande dyster i en fælles konkurrence. 

I voltigering bliver både voltigør, longefører og hesten bedømt, og det bedste man kan få er 10 point. Dommerne vurderer voltigøren ud fra forskellige parametre som smidighed, elegance og styrke, og så er der nogle bestemte kriterier for hver øvelse. I den tekniske konkurrence og küren bliver deltagere ydermere vurderet på den tekniske sammensætning og sværhedsgraden mm. Longeføren bliver vurderet på sin evne til at fremvise hesten, mens hesten galopkvalitet og lydighed også tæller med i bedømmelsen.

I holdkonkurrencen er der på førstedagen en obligatorisk konkurrence, hvor hvert hold har 6 minutter til at vise et bestemt program. 
I holdfinalen står den på kür, hvor de 6 deltagere har 4 minutter til at vise deres eget program. 

For de individuelle atleter gælder det, at de første konkurrencedag på 1 minut skal vise et bestemt program. På andendagen skal de vise et teknisk program, hvori der indgår nogle obligatoriske øvelser, men hvor deltagerne selv bestemmer rækkefølgen af øvelserne, samt hvad de vil lave mellem de bestemte øvelser. I kürfinalen er der frit valg på alle hylder; deltagerne må bestemme 100% selv. Her foregår det ligesom i dressur kür ved at deltagerne bliver vurderet på både sværhedsgraden samt hvordan de lykkedes med sværhedsgraden. Ud fra det bliver den samlede vinder fundet, som dermed kan kalde sig verdensmester!

Fold up
Nyheden fortsætter efter annoncen

Sheena Bendixen med  Klintholms Ramstein og Lasse Kristensen som longefører skal i ilden i dag præcis klokken 12:00. Følg med i Sheenas tur på DR2. På forhånd var Sheena udnævnt til det danske medaljehåb - den udnævnelse holder hun bestemt fast i med lørdagens 4. plads og søndagens 5. plads i henh. den obligatoriske og den tekniske runde. Deltagerne ligger tæt i toppen, og hvis Sheena lykkedes med sin høje sværhedsgrad i küren i dag, ser det ganske lovende ud. 

Jeg fangede Dorthe Ballegaard, holdleder for dansk voltigering, kort efter Ibens tur. Hør hvor meget hun tror på en dansk medalje:

Klokken 17:10 skal det danske voltigeringshold udføre deres kür. Efter holdkonkurrencen står den på præmieoverrækkelse, forhåbentligt med dansk deltagelse.

Charlotte Kusk Berwald

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Charlotte Kusk Berwald