Kittel, Werth og Fry møder kritik

23-03-2024 15:56

Billeder af de tre topryttere Patrik Kittel, Isabell Werth og Charlotte Fry, der viser heste med blå tunge under ridning, figurerer lige nu på en række medier. Rytterne møder nu kritik for deres ridning 

Copyright Ridehesten.com
Den svenske dressurrytter Patrik Kittel er lige nu modvind, efter at flere billeder af ham og heste med blå tunge figurerer på nettet. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

I forbindelse med World Cup-kvalifikationen i Amsterdam i Holland, der fandt sted i slutningen af januar i år, tog fotograf for Epona.tv, Crispin Parelius Johannessen, en række billeder af forskellige dressurryttere.

På billederne sås der blåfarvede tunger hos hestene, der blev redet af toprytterne Patrik Kittel (Sverige), Isabell Werth (Tyskland) og Charlotte Fry (Storbritannien).  Det var de samme tre ryttere, der indtog topplaceringerne i World Cuppen. 

Efter at billederne blev delt af blandt andet det svenske medie Sportbladet, har rytterne nu mødt kritik fra dyrlæger.  

Til stævnet red Patrik Kittel hesten Touchdown (SWB) e. Quaterback/ Sack, og på billederne ses hesten åbne munden gentagne gange samt vise en blå tunge. Billederne fra Sportbladet kan ses her. 

Billeder af Charlotte Fry, der red Everdale e. Lord Leatherdale/ Negro og som i øvrigt sejrede ved World Cuppen, samt Isabell WerthDsp Quantaz e. Quaterback/ Hohenstein 4, viser ligeledes blåfarvede tunger hos hestene. 

Ifølge den svenske dyrlæge Christine Levring er en blå tunge et tydeligt tegn på iltmangel. Hun udtaler til Tidningen Ridsport

– Det er helt klart iltmangel. Hesten forsøger at forsvare sig ved at gabe og komme væk. 

Copyright Ridehesten.com
Modelfoto: Når hesten åbner munden, kan det være et forsøg på at komme væk, forklarer dyrlæge Christine Levring. Foto: Ridehesten.com/Sara Clement

Flere fagfolk støtter denne tolkning af billederne. Ifølge dyrlæge og professor ved University of New England i Australien, Paul McGreevy, viser billederne af Kittel, Werth og Fry, at næsebåndende er meget stramme. Han udtaler til Sportbladet

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Næsebåndene ser ud til at være meget stramme. Mange gør dette for at undgå at få fratrukket point, når hesten åbner munden. Sammen med kæden, der skaber et højere tryk på tungen, kan det gøre, at tungen bliver immobiliseret (forhindret i at bevæge sig). 

Paul McGreevy pointerer ligeledes, at den blåfarvede tunge er et tegn på iltmangel, og at dette er smertefuldt for hesten. Derudover kan hesten heller ikke synke, når tungen er forhindret i at bevæge sig, forklarer han. 

Tidligere sag om blå tunge for Kittel
Billeder af blå tunger dukkede også op ved World Cup-kvalifikationen i Neumünster, Tyskland, der fandt sted i midten af februar. Her blev Patrik Kittel atter fanget på billeder med en hest, der havde blå tunge. Denne gang var der tale om hesten Forever Young HRH e. Fuerst Fugger/ Don Bosco. 

Det er tilmed ikke første gang, at Patrik Kittel møder kritik for blå tunger under ridning. I 2009 blev Patrik Kittel ligeledes fanget på video på en opvarmning i Odense af Epona.tv.

Videomaterialet blev herefter grundigt undersøgt af FEI, der i 2010 besluttede at rense Kittel for anklagerne. Den svenske rytter modtog dog en advarsel fra FEI vedrørende korrekt og forkert brug af opvarmningsmetoder og blev gjort opmærksom på, at der i fremtiden ville blive holdt øje med hans handlinger. 

Kittel svarer på kritikken
Patrik Kittel svarer i en sms på den aktuelle kritik: 

– Jeg forstår, at billederne kan vække spørgsmål. Men samtidig ved jeg, at de ikke giver et repræsentativt billede af ridtene, som blev vist på TV, og som alle kan se i fuld længde på ClipMyHorse. Disse er nogle still-billeder fra et seks minutter langt program, der blev bedømt af fem dommere foran tusindevis af tilskuere, hvor jeg endte med topplaceringer på begge heste. 

– Som ved alle konkurrencer på dette niveau kontrollerede officials både næsebånd, bid og hestens mund direkte efter ridtet. Der var ingen bemærkninger om nogen af mine heste efter ridtene. Jeg har også stillet flere billeder til Sportbladet til rådighed fra begge konkurrencer, som de er velkomne til at bruge. 

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen