Kåring af Lusitano-heste i weekenden

06-04-2024 21:03

I denne weekend er fire Lusitano-heste stillet til kåring. De opstillede heste vurderes af en godkendt dommer fra den portugisiske association for Lusitano-heste, APSL, og i dag lykkedes det de to første heste at opnå en godkendt bedømmelse

Copyright Ridehesten.com
To Lusitano-heste er i dag blevet godkendt ved Lusitano-kåringen, der finder sted i denne weekend. Foto: Privat
Nyheden fortsætter efter annoncen

I denne weekend afholder Lusitanoforeningen i Danmark kåring af Lusitano-heste på Sjælland og i Jylland. Kåringen omfatter både hingste, vallakker og hopper. 

Kåringen foretages af godkendte dommere fra APSL (det portugisiske hovedforbund for Lusitano-heste og stambogsfører), og hestene bedømmes på deres eksteriør, bygning og bevægelse.

Hestene bedømmes på en skala fra 1-10, hvor det kun er heste, der opnår fem point eller mere, som godkendes. Dog skal hesten samlet set også opnå mere end 64 point ud af den samlede pointsum på 100 point. 

I denne weekend er fire heste stillet til kåringen, tre hopper og en hingst. 

I dag opnåede både den 11-årige hoppe Imperatriz e. Perito/ Arauto kåring og den 7-årige hingst Notibó e. Zeplin Do Top (BRA)/ Xulo en godkendt kåring. Notibó blev dermed godkendt som avlshingst. Begge heste påtænkes at blive en del af Lusitano-avlen. 

Copyright Ridehesten.com
Lisa Plambek med hingsten Nobitó. Foto: Privat

Formanden for Lusitanoforeningen i Danmark, Henriette Husted Winther, fortæller om dagen: 

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Det har været en fantastisk dag. Vi var superheldige, at de begge to blev kåret. I Danmark er der ca. 200 registrerede Lusitano-heste, men der er kun en stor håndfuld, som er kårede og aktive i avlen. Så derfor er det virkelig vigtigt, at vi får flere kårede heste. Vi er rigtig glade for, at hingsten (Notibó) også blev kåret. 

Hestene er ejet af hobbyryttere, Imperatriz af familien Deleuran og Notibó af Lisa Plambek, og var købt med som rideheste. Henrietter, der selv er ejer af den kårede Lusitano-hingst Hercules, fortæller, at de flotte kåringsresultater vidner om, at der er tale om stor kvalitet hos begge heste: 

– Det, der er sjovt ved begge de her heste, er, at de begge "kun" er indkøbt til at være almindelige rideheste. Men det viser sig jo så tydeligt i dag, at de her Lusitano-heste har så stor en kvalitet, at selvom man bare køber en ridehest, så er den faktisk sat rigtig fint sammen. Så de blev kåret ganske fint begge hestene. 

Copyright Ridehesten.com
Den portugisiske dommer, Rui Almeida. Foto: Privat

Den godkendte APSL-dommer, Rui Almeida, er en anerkendt instruktør og hestetræner i Portugal. Henriette fortæller, at kåringen har været planlagt længe i forvejen, da dommeren skal bookes i god tiden forinden: 

– Vi har rullende kåring i år, fordi det var lidt spredt, hvor hestene stod henne i Danmark. Og nu var dommeren booket og flybilletterne bestilt, det planlægger man et helt år i forvejen. Og så blev vi enige om, at vi tog en tour-de-Danmark. 

I morgen venter kåringen af hopperne Rubia CDR e. Rubi/ Pawaroti og Quaresma do Ribatejo e. Miura de Cais/ Pawaroti. 

Det er muligt at følge begivenheden på Facebook med livevideo og opdateringer her: Lusitano-kåring 2024

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner