Lusitanoer og Working Equitation i fremgang i Danmark

17-07-2020 12:25

Britt Carlsen

Danmarks eneste Lusitano-stutteri – Stutteri Assentorplund Lusitanos i Stenlille har pr. 1. juni 2020 indgået en samarbejdsaftale med internationale Working Equitation rytter Christina Winding

Copyright Ridehesten.com
Christina Winding og Stine Klarnskou (Stutteri Assentorplund Lusitanos) sammen med 6-årige lusitanohingst Jasmim. Foto: Liselotte Enggård Jacobsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

– Vores samarbejde har til hensigt at kombinere den rette hest med den rette træningsfilosofi og et strejf af Nordisk grundighed, fortæller Stine Klarnskou og uddyber: – På sigt er vores fælles mål at avle og uddanne stærke og særligt adrætte rideheste, samt at udbrede kendskabet til Lusitanoen og dens særlige egenskaber indenfor især dressur og Working Equitation på højt niveau i Danmark, Norden og Internationalt plan.

Stutteri Assentorplund Lusitanos er et forholdsvis ungt stutteri, som blev grundlagt i 2017, på baggrund af en ferie til Portugal. – Vi var sådan set bare på ferie – men det endte ud i køb af vores første fire lusitanoer, fortæller ejerne af Stutteriet, Stine og Niklas Klarnskou, som i mange år har beskæftiget sig med forskellige hesteracer. – Lusitanoen er en smuk, adræt og loyal hesterace, med et roligt sind, en stor arbejdsglæde og en exceptionel ridelighed. Dens tydeligt høje intelligens gør den utrolig lærenem, og giver os alt i alt de egenskaber, som vi personligt mener skaber den perfekte ridehest, forklarer Stine. Stutteriet består i dag af 6 avlshopper, 8 hingste i forskellige aldre, samt fire føl fra i år.

Copyright Ridehesten.com
Christina Winding og lusitanohoppen Esplêndida, international Working Equitation konkurrence, Tyskland, 2019. Foto: Jule Rudolph

Working Equitation
Stutteri Assentorplund Lusitanos har valgt at samarbejde med den internationale Working Equitation rytter Christina Winding, som igennem de sidste 11 år har beskæftiget sig professionelt med træning af især iberiske heste, herunder lusitanoer, indenfor både dressur og Working Equitation. Christina har flere store resultater bag sig indenfor især Working Equitation, hvor hun i 2016 var med til at placere det danske landshold på en samlet 4. plads til Europamesterskaberne i München. Siden har hun redet Verdensmesterskaber i 2018, og var i 2020 kvalificeret til at ride Europamesterskaber i Frankrig, indtil dette blev udskudt til 2021, som resultat af COVID-19. Hun har desuden flere internationale resultater fra både Holland, Tyskland og Frankrig bag sig med begge sine egne lusitanoer.

– Christina har ry for at tage sig den nødvendige tid for at indlære hestene øvelserne, hun er alsidig i hendes træning, og lægger stor vægt på at hesten motiveres både fysisk og psykisk, samtidig med, at den enkelte hests behov tilgodeses. fortæller Niklas. Stine tilføjer: – Da Christina præsenterede os for Working Equitation som disciplin, blev jeg positivt overrasket over det niveau af dressur det kræver af equipagen – en veluddannet og smidiggjort dressurhest er fundamentet for succes i Working Equitation.

Copyright Ridehesten.com
Stine & Niklas Klarnskou sammen med nogle af Stutteri Assentorplund Lusitanos hopper og føl. Foto: privat
Nyheden fortsætter efter annoncen

Pt. er den kommende avlshingst Jasmim i træning hos Christina. Jasmim er opdrættet af Paulo Alexandre Ferreira da Silva og er efter hingsten Mealheiro og Altivo på far siden og Yacht og Martini på morsiden. – Jasmim er 6 år, og planen var, at han skulle avlsgodkendes i 2020, men grundet COVID-19 er dette nu udskudt til 2021, fortæller Christina, som med den daglige træning samtidig forsøger at gøre Jasmim klar til konkurrencer allerede i efteråret 2020. 

– Stine og Niklas har en intention om at være med helt fremme i verdensklassen med deres avl af lusitanoheste, og det er netop sådan et samarbejde jeg har set frem til at være en del af. Jeg er nu i gang med den første hest, og glæder mig helt vildt til vores fremadrettede samarbejde, slutter Christina.

Working Equitation kaldes  også for ”Arbejdsridning”. Kombinationen af følsomhed overfor rytterens lette hjælpere, disciplin, samlingsgrad og styrke, gjorde hesten i stand til at udføre selv de sværeste øvelser indenfor dressur og ”skolen over jorden”, på bare én hånd. I Portugal er traditionerne omkring hesten som arbejdsdyr blevet fastholdt bla. pga. tyrefægtning og konkurrencer i Working Equitation. Idag deltager lande som b.la. Portugal, Spanien, Italien, Frankrig, England, Tyskland, Sverige, Brasilien og Mexico. Der afvikles både EM og VM i individuelle- og holdkonkurrencer.
Oprindeligt red man hesten på én hånd (venstre), da højre hånd i krig skulle være fri, til at bære våben. I dag udføres de højeste klasser i Working Equitation også på én hånd. Læs mere om Working Equitation HER

 

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen