Jeg vil også være med til Christmas Show

13-12-2019 09:38

Charlotte Kondrup

Lige nu sidder jeg herhjemme. Død misundelig på mine venner og rytterkollegaer, der er afsted til Christmas Show – for det var planen jeg selv skulle have været med. Det satte en hovbyld stopper for

Copyright Ridehesten.com
Christmas Show 2018. Foto: Ridehesten.com/Karin Fallah

I 2008 red jeg mit første Christmas Show. Siden dengang har jeg været med stort set hvert år, og det har været et af mine yndlingsstævner lige siden. Derfor er Christmas Show hvert år et af mine mål, og afsted skal jeg! Lige indtil at et eller andet selvfølgelig ikke går efter planen.

For tiden er det kun Ditte, som jeg har med på det niveau. Vi havde nogle rigtig gode ture til World Cup stævnet i Herning, men kun en uge efter det stævne blev mine stævneplaner ødelagt. Og det var kun pga. en hovbyld.

Langt de fleste hovbylder, jeg har haft, der går ca. 3 dage fra bylden er skåret fri til at hesten er gående igen. Men ikke denne gang. En sjælden gang i mellem hører man om de hovbylder, som ingen har kunne finde, og det i ekstrem sjældne tilfælde har taget måneder at få hesten i gang igen. Helt så slemt var det ikke for mig denne gang, men det var slemt nok til næsten 3 ugers total boksro for stakkels Ditte.

Næsten 1,5 uge efter World Cup Herning trak jeg Ditte ind for at få noget mad. Den fold hun går på er kæmpe stor. Nu var det jo blevet efterår, og et særdeles regnfuldt et af slagsen. Så undervejs kommer vi igennem et blødere område. På vej igennem det, så bliver hun pludseligt halt. Hun bliver resten af vejen langsomt mere og mere halt, og jeg beslutter hurtigt at tage skoen af hende, da jeg mistænker at det måske er en sømtrykning. Jeg har tidligere prøvet at en sømtrykning kom til udtryk, da jeg red igennem noget mudder – og det var en uge efter hesten var blevet skoet. Da skoen samme dag var blevet lagt om, tænkte jeg at det var nærliggende, at det samme var sket igen.

Men allerede dagen efter var Ditte markant mere halt, så hun fik boksro til smeden kom næste dag. Her kunne smeden ikke finde nogen hovbyld, så han blev noget bekymret og anbefalede at dyrlægen kom ud tjekkede for et brækket hovben. Som sagt, så gjort. Heldigvis så alt fint ud, men dyrlægen kunne heller ikke finde nogen hovbyld hverken ved visitering eller på røntgenbillederne. Men da alt nu var tjekket igennem, var sikkerheden stor på at det var en hovbyld, men at den bare skulle modnes. Det var nu torsdag, så smeden ville komme igen mandag.

Ved første visitering kunne smeden stadig ikke finde hovbylden, simpelthen fordi at hun ømmede sig i hele hoven. Så bliver man bekymret, da man jo kan se at hesten har ondt. Men det lykkedes ved anden visitering at finde et sted, som var mere ømt end resten. Endelig kunne en stor, klam hovbyld – fyldt med gult puds og også med lidt rødt i – endelig skæres fri, og man kunne allerede der se lettelsen i Dittes øjne.

Da smeden ville være helt sikker på, at alt var som det skulle være, ville han have nogle nye billeder fra nogle andre vinkler. Han kunne nemlig se, at hovbylden gik i to grene på hver side af det hul, han havde lavet. Så selvfølgelig kom dyrlægen ud igen. Der blev taget nye billeder, og herunder kan I se hvordan det så ud efter smeden havde skåret bylden fri – når man ser det billede, så forstår man godt at hun havde ondt i næsten hele hoven!

Copyright Ridehesten.com

Ditte er heldigvis kommet godt i gang igen. Men fra at bylden var skåret fri til at hun fik sko på, gik en uges tid. Først skulle der nemlig bruges en del tid på at sæbebade hende og få al betændelsen ud ved hjælp af animalintex og sæbebadningen.

Da hun endelig blev klar til at få sko på, skar smeden halvdelen af hullet frit – den anden del havde lukket sig fint, så det var der ikke nogen grund til at skære frit. Så blev der elles lagt salicylsyre i hullet og hoven blev pakket godt ind i sål og pakning, så der ikke kommer nye bakterier ind og kan skabe ravage med en ny hovbyld.

Billede af hov efter smed har skrået ud: Billedtekst: Sådan så hoven ud, da smeden havde skåret halvdelen af hovbylden helt fri. Og hvis I husker røntgenbilledet, så var den lige så stor på den anden side.

Ditte er en frisk hest med sin egen mening om tingene. Så efter næsten 3 ugers total boksro turde jeg ikke bare lige lukke hende på fold. Så vi gik en masse ture, og da hun endelig var klar efter at have fået sko på, er vi langsomt gået i gang med at ride igen. Nu går hun igen på fold med sine venner, og vi er kommet i gang med at ride igen. Så nu er nye mål sat for de næste stævner – ud over lige at komme i gang igen til et distriktsstævne her mellem jul og nytår på den lokale rideklub, så er planen at ride landsstævnet i Vejle og DM-stævnet på Vilhelmsborg.

Jeg ønsker alle mine venner og rytterkollegaer et rigtigt godt stævne på Vilhelmsborg – jeg ville ønske at jeg selv var med! Min plan var at ville have deltaget i lørdagens Six Bar, ligesom jeg gjorde til Store Hestedag og til World Cup Herning. Men intet er så skidt, at det ikke er godt for noget – projekterne er mange her på gården, så nu er der mere tid til at få gjort de projekter færdige. Dem må jeg også hellere snart få delt lidt ud af her på bloggen, for der er sket ikke så lidt i år!

Følg med på min Facebook-side her, eller min Instagram her.

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen