Ja, negativ forstærkning virker

14-09-2013 06:56

En dansk undersøgelse bekræfter, at indlæring via negativ forstærkning virker efter hensigten - læs mere om undersøgelsen og indlæring via negativ forstærkning her

Copyright Ridehesten.com
Modelfoto: Ridehesten.com

Negativ forstærkning er betegnelsen for indlæring via pres og eftergivenhed. Ordet negativ bruges, fordi hesten motiveres til at gøre noget, ved at den udsættes for et pres, som den ønsker at slippe for og først slipper for, når den udfører den ønskede handling.

Den træningsform er den mest udbredte i træningen og uddannelsen af heste og dens virkning har været kendt blandt ryttere og trænere i adskillige år, men har ikke før nu været videnskabeligt bevist.

En dansk forsker undersøgte over tre dage 24 unge islandske hestes evne til at lære at flytte bagparten til siden ved et tryk på låret (noget ingen af hestene havde lært i forvejen). Til undersøgelsen benyttede man et håndholdt algometer (en trykmåler) med en trykflade på 16 mm (ca. som spidsen af en finger). Algometeret blev brugt til at trykke på hestenes lår indtil de flyttede bagparten væk og samtidig måle, hvor stort et pres der skulle til, før en hesten flyttede sig. Øvelsen blev gentaget ti gange den første dag, syv gange den anden dag og fem gange den tredje, for at se, hvordan træningen udviklede sig.

Undersøgelsen bekræftede, at heste hurtigt lærer presset at kende samt at reagere på det på en måde, der hurtigt får presset til at forsvinde igen. Hestene i undersøgelsen viste en konsekvent udvikling, hvor der krævedes mindre og mindre pres fra algometeret, før end de flyttede bagparten.

Kilde: The Horse

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner