Vinterens fodring

26-09-2018 12:01

Mathilde Falle

Sommeren har været varm og det påvirker dette års vinterfodring. Mange er allerede begyndt på vinterens fodring, men er det så det rigtige foder, du har valgt?

Copyright Ridehesten.com

Heste æder ca. 16-18 timer i døgnet, når de går på døgnfold. Når hesten kommer på stald, kan det ofte betyde, at den ikke har samme mulighed for at æde små og hyppige måltider. Når der går for lang tid mellem måltiderne og selve måltiderne bliver for store, kan det udfordre hestens tarmsystem. Derfor er det vigtigt at overveje, om fodertildelingen passer til hesten.

Grovfoder – basen for fodring
Grovfoder består primært af fibre og danner basen for hestens fodring. Anbefalingerne er 1,5 kg tørstof pr. 100 kg hest. For at regulere hestens vægt og muskulatur bedst muligt er det vigtigt at se på, hvad grovfoderet indeholder. Hø, wrap eller wraphø bør udgøre størstedelen af grovfoderrationen, men på grund af sommerens tørke, kan det være nødvendigt at se efter alternativer. Som supplement kan halm eller frøgræs bruges, men da de begge indeholder en stor del ufordøjelige fibre, kan de ikke dække hesten ernæringsbehov.

Kraftfoder
Kraftfoderet afbalanceres i forhold til grovfoderration og sikre, at hesten ernæringsbehov dækkes. Ved skift mellem to slag kraftfoder eller ved opstart af kraftfoder, er en gradvis tilvænning nødvendig. For at undgå, at hestens fordøjelse eller tarmflora bliver påvirket, kan det være en god idé at introducere 25% af det nye foder hver 2.-3. dag, samtidig med at der fjernes 25% af det kraftfoder, hesten i forvejen får.

Forstå dit foder
Det kan sommetider være svært at tyde etiketten på fodersækken, da hestefoder ikke skal deklareres på samme måde som foder til produktionsdyr. Desuden er der stor forskel på, hvordan ingredienserne er bearbejdet, om det er økologisk, GMO (genetisk modificeret organisme) eller non-GMO. Til sidst kan et foder der indeholder tre ingredienser, indeholde samme mængde energi og protein som et foder med 45 forskellige ingredienser. Det er derfor vigtigt at sæte sig ind i de ingredienser, fodret indeholder.

Vælg det rigtige foder
Der er helt klare regler om hvad der skal og må stå på fodersækken, og derfor fortæller sækken ikke altid meget og hvordan foderet er produceret. Der kan stå om foderet indeholder korn, men ikke om hvorvidt kornet er bearbejdet, inden det tilsættes foderet. Derfor anbefales det altid at tage kontakt til foderleverandøren eller foderrådgiver, og på den måde få informationer. På den måde opnås den mest optimale foderplan.

Læs meget mere om vinterens fodring i septembers udgave af magasinet ridehesten

Læs også

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner